Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szobafenyő szárad mitől?
2007-05-07 11:171.
Létrehozva: 2007. május 7. 11:17
Sziasztok!
Van egy szobafenyőnk az irodában, évek óta. Még én hoztam az anyukámtól. Majd egy éve van a helyén, ahol sok napot kap, eddig úgy tűnt, hogy jól érzi magát, felül hozza az új hajtásokat. Most 2-3 hete elkezdtek elszáradni az alsó ágai. Vajon mitől lehet? És vajon mit lehet vele tenni? Van valakinek valami jó tanácsa?
Van egy szobafenyőnk az irodában, évek óta. Még én hoztam az anyukámtól. Majd egy éve van a helyén, ahol sok napot kap, eddig úgy tűnt, hogy jól érzi magát, felül hozza az új hajtásokat. Most 2-3 hete elkezdtek elszáradni az alsó ágai. Vajon mitől lehet? És vajon mit lehet vele tenni? Van valakinek valami jó tanácsa?
Köszi
Így már értem
Lehullanak a levelek és marad a hosszú csupasz ág.Ezt kell a törzs mentén kb 1-2 cm-re levágni.közvetlenül felette, a csonkból hajt ki az új ág.
nem tudom, így érthető-e?
A szobafenyő a félárnyékot kedveli, a tűző napot nem.
Eleget öntözitek? Tápoldat? Pára?
Szia!
Úgy tudom, hogy a szobafenyő nem szereti az erős, tűző napfényt és ha szobában van akkor időnként az ágait vízzel permetezni kell. Az alsó ágait a túlöntözéstől és a föld kiszáradásától is elveszítheti.(tapasztaltam is)
Én már 18 éve nevelgetek egy szobafenyőt ami nagyon szép és már háromszor vágtam vissza a csúcsát, mert kinőtte a szobát és újból hajt.
Ezt a visszavágást elmagyaráznád? Az enyimnek is lehullott az alsó levele és olyan csúnya hogy ilyen kopasz. Hogy kell visszavágni? . Bocs hogy ilyen értetlen vagyok, de nem vagyok valami nagy kertész.
Az én szobafenyőm kb.2,5 m magas, nem is tudom hány éves lehet, de régen megvan.Nehezen birják a téli fűtött szobát.Nálam is minden évben leszáradnak, lehullanak az alsó ágak, volt olyan, hogy gerékig lecsupaszodott. Ezeket vissza kell vágni a törzsig, (1-2 cm) és felette vadi új friss ágakat hajt!Nekem annyiból könnyebb, hogy egészen a fagyokig ki tudom tenni a kertbe, árnyékba, mert ha valamelyik ágát nap éri, leég.Ilyenkor gyönyörüen rendbe jön, 1-2 "emeletet" növekedik és az összes alsó ágait dúsan újra növeszti!
Már alig fér ki az ajtókon, a lakásom magas, igy azzal nincsen gondom...