Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Instant élesztő
2008-02-28 10:221.

Torolt_felhasznalo_632402
Létrehozva: 2008. február 28. 10:22
Sziasztok!
HOgy viszonyultok az instant élesztőhöz? Szeretném javítani a kapcsolatunkat, ami eléggé elmérgesedett. Valószínűleg az én hibámból. Nem tudom kezelni. Próbálatm szép szóval, trükkökkel, de nem vezetett célra. Pl egy kakaós cs5ga sütéshez hogy kezdjek hozzá?
egyszer meg akartam futtatni cukros tejben. nem jött össze. legközelebb simán belekevertem a lisztbe (pizzatészta készült), majd a többit hozzá. lehet, hogy az olaj volt a hibás? már neki sem merek állni, pedig kinéztem egy kakóscsigát
nem lehet, hogy nem adsz neki elég időt? alapvetően nem kell megfuttatni, csak ha a recept nem írja elő. kenyérsütésnél nem szoktam felfuttatni, csak simán hozzáadom a liszthez. kalácsnál, egyéb kelt sütinél 1 bögre langyos tejben egy kis kanál cukorral (mézzel is simán működik) 10-15 percre langyos helyre állítom, és amikor már láthatóan beindult, akkor adom a többi hozzávalóhoz. jártam már én is úgy, hogy hűvösebb volt a konyhában és nem akaródzott neki beindulni
igazából az élesztő +5 fokon is dolgozik, csak sokkal-sokkal több idő kell neki. kb. 12 óra!
nekem ez az élesztő fagyasztásos dolog nem jött be, de az nagyon nem! olyan nagyon erős élesztős szaga és íze lett tőle a tésztának, amit korábban még sosem tapasztaltam, úgyhogy inkább marad a por.
Nekem a hagyományos élesztő nem nagyon jött be (bár abból is a Budafokit használtam), azért próbáltam ki ezt. Amúgy 500 g liszthez kell egy csomag élesztő (ami kb. 30 Ft). Sok sikert!
Egy márka volt? Mert az is lehet, hogy egy "döglött" sorozatot sikerült venned.
Nem lehet, hogy keveredik az olajjal/olvasztott margarinnal, s az zavar be?
a porélesztőt nem kell felfuttatni.
szerintem annyi a lényege, hogy meleg legyen a hozzávalókból valami, ami elindítja a folyamatot
pont tegnap csináltam egy kalácsot, amibe porélesztőt tettem.
a droetker félét tettem bele
mivel a vajat felolvasztva adom a tésztához, ez már egy meleg "forrás", és a tejet is meglangyosítottam, illetve, amikor begyúrtam, utána a konvektoron kelesztettem. fél óra alatt a duplájára nőtt a tészta
használtam már francia porélesztőt is, de egy ideje a dr oetker félét használom, és soha nem volt gondom vele
ezt én is tudom, kockaélesztővel sosincs gondom
olyan furcsa
Szia!
Először is nem mindegy, melyiket használom. Amik eddig bejöttek: plusz-os német, van egy francia, az 5ker, haas is jó. Nekem csak a magyar nem vált be. Nem a leírás alapján használom (beleszórni a lisztbe), hanem langyos, cukrozott tejhez keverem és fölfuttatom.
További szép napot, jó élesztőgomba szaporítást kívánok!
Tasi
én teljesen jól kezelem
mi a gondod vele?
nem kell felfuttatni, csak belekeverni a lisztbe, vagy a száraz alapanyagba