Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szobatisztaság probléma

lea26
Létrehozva: 2009. Április 24. 21:52

Sziasztok!

Kisfiam 2,5 éves, és egyelőre hallani sem akar sem a bilizésről, sem a wc-ről.

Ha kisgatyóban van, szól hogy pisilni kell, de egyből azt mondja hogy pelust kér, tehát csak pelenkába akar pisilni.

Azt veszem észre hogy inkább visszatartja, ma délután pl. egy órán keresztül csak "csöpögtetett", hol a kanapéra, hol a szőnyegre, ha ráültettem a bilire, oda is ment pár csepp, majd a wc-be, is, több mint egy órán keresztül szinte cseppenként pisilt, majd a végén mikor már azt gondoltam nem is kell neki, ráadtam a nadrágot, és persze csupa pisi lett.

Én igazán nem erőltettem eddig a dolgot, de mivel szeptembertől oviba megy, (már ha addig sikerül szobatisztának lennie), ezért próbálkozunk kicsit intenzívebben.Én tudom hogy akár 1-2 hét alatt is teljesen szobatiszta lehet, mégis aggódok, és lóg a fejünk felett a szeptemberi dátum.Ha nem veszik be oviba és nem tudok visszamenni dogozni, az maga a katasztrófa.

Mit tehetnék?

1. 2010. május 1. 22:1530.

Helló!

Hát, hasonló cipőben járunk! Az én kisfiam aug. 22-én tölti majd a 3 évet, szeptember elején kezdené az ovit, én meg szept. közepén mennék vissza dolgozni... Nekem van egy nagyobb fiam is, ő már 5 éves. Ő úgy lett szobatiszta két hét alatt, hogy a 3. szülinapja előtt 3 hónappal kb., beleegyezett, hogy itthon ne pelenkázzam be. Onnantól kezdve egy csomószor bepisilt, mert szólt ugyan, de akkor, amikor már pisilt. De két hét alatt megszokta a dolgot, és utána már ahogy telt az idő, tudott időben szólni. Egyáltalán nem erőltettem. Most a kicsivel ugyanitt tartunk, tegnap azt mondta, hogy ne adjak rá pelust, hanem kisgatyát. Mondtam, hogy oké, de akkor szóljon, ha pisilni, kakilni kell. Na, ugyanaz a helyzet, mint a nagyobb fiamnál volt ilyen korában, szólt, csak későn. Úgyhogy most mosok egy csomót, de bízom benne, hogy telik az idő, és megszokja majd. Csak ki akarom használni, hogy most ő is partner, és ha egyszer azt mondtam neki, és megbeszéltük, hogy itthon már nincs pelus, csak alváshoz, vagy ha megyünk valahová, akkor ehhez tartom magam, és következetes leszek, mert ha azt látja, hogy visszatáncolok, akkor azt hiszi, hogy ezt bármikor lehet, és később is bármikor visszaadom a pelust. Erőltetés természetesen nincs, de valamilyen szinten ösztökélni kell őket, mert ha rajtuk múlna, még sokáig nem mondanának le a kényelmes pelusról. 

előzmény:
    lea26 (1)
    2009-04-24  21:52
  2. 2010. Április 26. 19:5729.
    ne erőltesd! 18 hónapos kor alatt nem is ajánlják. Miért olyan sürgős?
    előzmény:
    Lau82 (28)
    2010-04-26  18:09
  3. 2010. Április 26. 18:0928.
    Sziasztok! ,,Kezdő" anyuka vagyok, a kisfiam most 1,5 éves és most próbálom rászoktatni a szobatisztaságra. Vajon ez lehetséges 2 éves kora előtt?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)

4. 2009. július 29. 15:0427.
    Az előző félrement, ugorjátok át, ha esetleg jár még erre valaki!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

5. 2009. július 29. 15:0226.

Szobatisztaság:A bilit már ismerte kisbogi régóta, télen vettük neki az IKEA-ban. De csak megvettük, hogy ha majd kell, ne akkor kelljen keresgélni. Ruhában rá is ült, de pucér popóval nem. Később már ráült úgy is pár pillanatra, próbálkozott is, de mivel örökmozgó, ezért mire jött is volna valami, már ott sem volt, csak a csík látszott amit húzott maga után. Ez volt tavasz környékén. Aztán hogy jött ez a meleg, és nagyon utálja a pelusozós hercehurcát, ráadásul ebben a hőségben tiszta melegkiütés lett a háta a pelus alatt, itthon két hete nem adok rá pelust. Az első héten akkor pisilt bele, ha szóltam neki, hogy üljön rá. Közben egyfolytában mantráztam neki, hogy nem pisilünk a földre, sem a medencébe, csak a bilibe. A második héten viszont már teljesen magától pisilt és kakilt bele! Kakinál szól is, hogy kaka volt, és megvárja míg odamegyek egy popsitörlővel. Utána büszkén viszi ki és mutatja, hogy öntsük ki a nagy wc-be a produktumot. Kakit azóta nem is nyom a pelusba, csak a bilibe.No, ma nyomott, mert egyrészt mikor hazajöttünk nem vettem le a pelust egyből, másrészt a bili is akádban volt még az előző pisi óta. Szóval az én hibám.

Nekem az a problémám, hogy pucéran szokta meg a bilizést, tehát ha bugyi, fürdőruci, kisnadrág van rajta, akkor  nem ül rá a bilire, mert "azt hiszi" pelus van rajta, és simán belepisil. Mivel pucéran nem kell szólnia, csak ráülni és már mehet is a menet. Ma beszereztem több váltás kisbugyit, és itthon is ráadom, aztán majd idővel ezzel is megtanul boldogulni. Remélem. Ha ez is két hét lesz, akkor már boldog leszek, de ha így marad ahogy most van, akkor sem leszek szomorú.

Jah, és fiúknál az is megér egy próbálkozást, ha nem ráültetitek a bilire, hanem elé tartjátok, hogy slagozzon bele. A keresztfiam három és fél évesen lett így szobatiszta. Illetve pisitiszta, de mindegy.

És szerintem egyáltalán nem vagytok elkésve vele, én is úgy voltam ezzel, hogy megpróbáljuk, aztán ha nem megy, na bumm. 

Beszéd: A szókincse nagyon gazdag kisboginak, közel 200 szó, mondja a színeket, állatokat, ismer vagy 20 betűt (nem én erőltetem hogy olvasson!), mindenféle szavakat DE nem köti mondatba. Semmilyen egyszerű, két szóból álló mondatot sem mond. Megértetni persze így is megérteti magát, akkor meg minek strapálja magát, nem? Pedig rengeteget olvasunk, ő kéri, hozza a könyveket és ül az ölünkbe. De nem vagyok elkeseredve, nehogy azt gondoljátok! Csak leírtam, mint tényt. Most biztos a bilizésre összpontosít a kis agya, ezzel nem tud foglalkozni.

Jah, és csomó betűt nem tud még kimondani. Az R ugye egyértelmű, de pl.: F helyett P-t mond (pa, pém, eepan), a csacsi az tacsi, nincsenek összetett szavak, és csak pár három szótagost mond teljesen jól. pl: tapéta

Bölcsi: Nekem baromi szerencsém volt, van. A bölcsi itt van a ház előtt, lenézek az erkélyről és azt látom. Szoktunk is viccelődni párommal, hogy majd drótkötélen leküldjük a gyereket. Mi tavaly szeptemberben jelentkeztünk idén szeptemberre, és már így is azzal riogattak minket, hogy nem biztos, hogy beférünk!!! Aztán mégis. A legjobb csoportba kerültünk, a gondozók tündériek a gyerekekkel, sajnos az egyik decemberre várja a második lurkóját,így ő már nem szoktat be. Emiatt lehetséges, hogy mi is csak októberben megyünk, mert itt szigorúan veszik, hogy egy gyerek (optimális esetben, tehát minimum) két hét alatt van beszoktatva, tehát 1 hónap = 2 gyerek. Mi vagyunk a harmadikok a sorban. Mivel ez a lakótelep elég bensőséges, nagy élet van, baba-mama klub, babaúszás, torna, babamasszázs, középen hatalmas szuper játszótér, így több ismerős arc is lesz kisboginak a bölcsiben.

Már tud (nem mindig akar) egyedül enni, tud (nem akar, csak ha riválisok vannak jelen) pohárból inni, talán addigra pels sem kellmajd csak alváshoz. Alváshoz, hmm. És itt elérkeztünk a mi örök és legnagyobb bajunkhoz. Az alvás az, ami kezdettől fogva döcögősen megy. Erről külön fejezetet tdnék írni, de nem untatok senkit,már így is litániát írtam. Nagyon remélem, hogy legalább a bölcsiben fog aludni rendesen.

Hirtelen ennyi, és akkor a terhességről, szülésről még nem is írtam.

Bocsi a hosszú olvasnivalóért csajok!

előzmény:

6. 2009. július 27. 16:2525.

Szia! Szerintem se görcsölj rá a témára, ebben egyetértek az előttem szólókkal. Példának fel tudom hozni a keresztfiam esetét, aki januárban töltötte a hármat, és csak nyár eleje óta szobatiszta, tahát majdnem három és fél volt mire az lett. Órákat bírt ülni a bilin és a wc-n, úgy csinált mintha pisilne, kakilna, utána még papírt is tépett mint a nagyok, és le is húzta a wc-t. Minden körítés megvolt, de pisilni/kakilni csak pelusba volt hajlandó. Az áttörést az hozta meg, mikor a barátnőm (hirtelen ötlettől vezérelve) nem ráültette a gyereket a bilire, hanem elé tartotta, hogy slagoljon bele. Azóta már bárhol simán elmegy fát locsolni, akár játszótéren, akár strandon, bárhol. Igaz, a kaki még mindig pelusba megy, mert alváshoz azt kap, és megvárja vele a pelust.

Nálam most úgy áll a helyzet, hogy kislányom szeptemberben lesz két éves, de mivel nagyon utálja a pelusozós hercehurcát, ráadásul ebben a hőségben tiszta melegkiütés lett a háta a pelus alatt, itthon két hete nem adok rá pelust. A bilit már régóta ismeri, bejárása van a fürdőbe ahol a wc van és mi is végezzük a dolgunkat, ruhástul már régóta játszotta, hogy ráül, de meztelenül eddig nem kísérletezett. Az első héten akkor pisilt bele, ha szóltam neki, hogy üljön rá. A második héten viszont már teljesen magától pisilt és kakilt bele! Kakinál szól is, hogy kaka volt, és megvárja míg odamegyek egy popsitörlővel. Utána büszkén viszi ki és mutatja, hogy öntsük ki a nagy wc-be a produktumot. Kakit azóta nem is nyom a pelusba, csak a bilibe.

Nekem az a problémám, hogy pucéran szokta meg a bilizést, tehát ha bugyi, fürdőruci, kisnadrág van rajta, akkor  nem ül rá a bilire, mert "azt hiszi" pelus van rajta. Mivel pucéran nem kell szólnia, csak ráülni és már mehet is a menet. Ma beszereztem több váltás kisbugyit, és itthon is ráadom, aztán majd idővel ezzel is megtanul boldogulni. Remélem. 

előzmény:
    lea26 (1)
  7. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. Április 25. 19:5224.
    Ez az apás alsónadrág aranyos... az én anyám csipkés bugyit vett nekem azzal, hogy a "nagylányok, akik már nem pelusba pisilnek és kakilnak" ezt hordják...
    előzmény:
    marcsi0211 (6)
    2009-04-24  22:19
  8. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. Április 25. 19:4823.

Ne parázd túl... Gondolom már mások is írták... az én lányom 1 hét alatt lett szobatiszta, úgy a 3 éves szülinapja előtt 2-3 hónappal...

Normális a kisfiad. Türelem... Ne stesszeld se magad, se a gyereket. Legyen sokat szabadon a feneke és ültesd bilire, wc-re a maciját azzal, hogy a macinak pisilnie, kakilnia kell... Bárgyú játék tudom... de nálunk bevállt. Megdicsértem a macit, hogy belepisilt a bilibe és elmondtam a lányomnak, hogy őt is megdicsérem, ha így csinál...:))) 

előzmény:
    lea26 (1)
  9. 2009. Április 25. 19:2422.
    Szia! Én dr Vekerdy Tamästol szeretnék idézni, remélem az ö személye elég meggyözö lesz szämodra...(Az idézet egy régebbi NL-bol lesz, sajnos nem talältam a neten. ) A probléma föleg a kaki volt. : A gyerek "magätol rädöbben...De ehhez az kell, hogy maguk és a nagyszülök ne foglalkozzanak a dologgal, ne probäljäk meggyözni, ne alkalmazzanak cseleket, ne hivatkozzanak ovodära-iskolära, példaként szolgälo bezzeg-gyerekekre...Amikor elkéri a pelust, mert kakilnia kell-vagy pläne odahozza!-adjäk rä, és hagyjäk nyugalomban elvonulni.(Mert ilyenkor a gyerekek ältaläban elhuzodnak, és ugy végzik el a dolgukat.) " "A szobatisztasäg ugyanis azt jelenti, hogy tudja mikor kell kakilnia, és ezt jelzi is és meg tudja värni amig vécére vagy bilire ül-illetve räadjuk a pelust." "A tapasztalat azt mutatja..., hogy a gyerekek valamikor härom-és ötéves koruk között elhagyjäk ezt a szokäst, és ältaläban annäl hamarabb, minél kevésbé akarjäk räbeszélni-vagy éppen kényszeriteni-öket erre." Remélem ezzel a välasszal sikerült megnyugtatnom téged!(A szakemberek hat éves kor fölött mondjäk "nem normälisnak" hogyha még mindig pelusba pisil/kakil. ) 
    előzmény:

10. 2009. Április 25. 10:0421.

Szia!!

Az első pár hsz-t olvastam csak el, igy bocsi ha már valaki irta, de ......

Én csak azt tudm javasolni amit az előttem szólok, hogy hanyagold el és ami ennél fontosabb, főleg mivel oviba megy!!! nehogy mostmeg a bilire akard szoktatni, menjetek egyből a wc-be!!!

Az oviba nincs bili sem! csak wc. 

Csak ennyit szerettem volna tanácsolni, ahogy láttam(és amit olvastam ) a többiekmár mindent elmondtak!

Sok sikert, ott a nyár! Akkor majd sikerül!

előzmény:
    lea26 (1)
  11. 2009. Április 25. 09:4920.

Szia!

Ne erőltesd! 4 hónap rengeteg idő! Néha megkérdezheted, akar-e bilibe kakilni-pisilni. Esetleg szemelőtt is hagyhatod neki ...

Az én kisfiam nagyon régóta szólt, hogy kakilt és cseréljünk pelust, de a biliről hallani sem akart. Vártam. (Na jó, először egy kicsit engem is idegesített a dolog, "mi van, ha frusztrálni fogja?", és nem tudom rászoktatni,  ráadásul jött a tél ...)

Aztán 2,5 évesen szólt, hogy a bilibe  kakilna. A pelust rajta hagytam, de ezután mindig bilibe kakilt (sőt, ha elutaztunk, akkor sem a pelusba csinálta!). A pisi viszont továbbra is a pelusba ment. Így telt el másfél hónap. Akkor leültem megbeszéltem vele, hogy most már nem lesz rajta pelus, ezért a pisinél is szólnia kell ... mert ugye azt is érzi? Az első 1 hétben - ha nagyon elmerült a játékban - 3-4 alkalommal becsurrant, de azóta semmi! Ennek 3 hónapja ....

A délutáni és az éjszakai alvásra viszont továbbra is rajta hagytam. A délutániról szoktunk le a következő lépésként. (Merthogy az oviba is lesz alvás) ... elalvás előtt pisilés .... és nincs pelus sem!

A múlthéten múlt 3 éves és teljesen szobatiszta.

Neked talán azzal is könnyebb lesz, hogy jön a nyár. Pelus helyett gatyában viszed le, 1-2 váltás gatyóval, nadrággal.

Hidd el, menni fog!

Kitartás!

Caprice

előzmény:
    lea26 (1)
  12. Torolt_felhasznalo_782512
    Torolt_felhasznalo_782512
    2009. Április 25. 09:4619.
    mindkét fiam két és fél évesen lettek szobatiszták, egyik pillanatról a másikra. Mi beengedtük őket amikor wc-ztünk, ők ezt jó bulinak tartották, mindig ki is akarták próbálni. Nekünk bilink sem volt. Persze tudom, hogy minden gyereknél máskor jön el ez a pillanat, de az ovi előtt egyszerűen dugd el a pelust, jön a nyár, meleg lesz, bepisil gatyát cserélsz. Én mondjuk elég következetes vagyok gyerekeknél mindent elérek amit úgy gondolok.
    előzmény:

13. 2009. Április 25. 09:1518.

Húsvét előtt akár én is indíthattam volna ezt a topicot, azzal a különbséggel, hogy az én lányom márciusban volt 3 éves, és soha, soha nem szólt, hogy bármit is kell neki. Ha jókor ültettem a bilire, akkor belesikerült a dolog, egyébként minden szívfájdalom nélkül pisilt, kakilt pelenkába, bugyiba, bárhova, és teljes lelki nyugalomban üldögélt benne, sőt, ha rákérdeztem, le is tagadta.

Bevallom, teljesen el voltam keseredve, mert már mi is kezdtük volna az ovit, meg egyébként is okos, ügyes, értelmes nagy lány, több terülten is a kortársai előtt jár, a szobatisztaságban pedig olyan, mint egy kisbaba.

Engem is próbáltak nyugtatni, hogy majd kialakul, meg kell rá érni (ezt persze tudtam magamtól is), mégis annyira kilátástalannak éreztem az egészet.

Majd pedig az történt, hogy húsvét előtti éjszaka hallom, hogy nyöszörög, forgolódik az ágyban, és motyog valamit, amiben az a szó is szerepelt, hogy"pisi". Ó, mondom, szegény gyerek, már rémálmai vannak a pisilésről, annyit emlegetem neki. Majd már jóval érthetőbben mondja, hogy jönni akar a pisi. Van pelenkád mondom, pisilj nyugodtan bele. Nem akartam feleslegesen lebotorkálni a biliért az emeletről. De akkor már teljesen éberen mondja, hogy anya, hozzad a bilit. Lementem érte, felhoztam, de még mindig biztos voltam benne, hogy felesleges az egész, soha nem kérte még a bilit. Erre ráültettem, és pisilt egy hatalmasat! El se akartam hinni!!!!

Másnap pedig, húsvét első napján, azt hallottam, hogy koppant a bili a nappali kövén, megyek oda, látom, tolja le a nadrágot, bugyit, közben mondja nagy vidáman, anya, pisilek!!!

Azóta egyetlen egy bepisilés történt, reggeli kómában, akkor is kérdezte, van-e rajta pelenka, mire mondtam, hogy nincs, gyorsan hozza a bilit, addigra becsorgott. Azóta elkezdtük az ovit is, két váltás bentiruhával....de eddig nem volt még baleset, szépen pisil a kis WC-be.

Még mindig alig merem elhinni és kijelenteni, hogy szobatiszta a kislányom, mert annyira hirtelen történt az egész, és annyira semmi előjele nem volt.

Mindezt csak azért írtam le, hogy van ilyen is, és tényleg meg kell érnie rá, mert azelőtt hiába próbálkoztam bármivel motiválni, semmi nem hatott.

Sok szerencsét nektek!!!

előzmény:

14. 2009. Április 25. 07:5117.

Az a baj, hogy ott lebeg a szeptemberi határidő a szemed előtt, és pánikba vagy, hogy mi lesz, ha nem mehet oviba...és akkor te sem dolgozni. Ez így természetes, de a te feszültségedet a gyerek is érzi, hogy ez mekkora központi kérdés, mert minden ekörül forog.

Csak azt tudom mondani, hogy türelem, még van bő 4 hónap, az nagyon sok idő egy kisgyerek életében. De hogy megnyugtassalak, elmondom, hogy a nagyobbik fiam mikor a 2,5 éves volt, simán bepisilt ide-oda, mert lövése sem volt a jelzéseiről. Így végigfülledte a feneke a nyarat pelóban. Aztán elmúlt 3 éves, akkor még év közben is mehettünk volna oviba, vagyis januártól. SZobatisztaság óne, így ovi kilőve (igaz, én akkor már terhes voltam, tehát nálunk nem volt gond). Aztán 3 éves és 5 hónapos volt, mikor pisilni wc-be ment (addigra a bili már kicsi volt neki). A nagydolog ekkor még szigorúan pelóba ment. Ősszel elkezdte az ovit, ekkor még éjjelre is pelót hordott, a nagydolgát pedig itthonra időzítette. Eltelt az első ovis év, és tavaly nyáron volt hajlandó elhagyni a pelust éjjelre, és már középső csoportba járt, mikor a játszótéren jött rá a nagymeló, és egy ovis anyuka vitte fel magukhoz, ahol is megtörtént a csoda, wc-be ment a meló. Ezt az előzte  meg, hogy közöltem vele, hogy elfogy a peló és kész, nem veszek többet. Ezt pár bilis akció követte, úgy, hogy az IKEA-s fellépőre tettem, hogy ne kelljen görnyednie. És utána jött (kb két héten belül)  a játszóteres akció. És azóta minden problémamentes. 

A kisebbik most 21 hós, de már akkor jelez, ha betermelt. A nagy még 3 évesen is képes volt teli zsákkal tovább játszani.

Ha agyilag nem érett rá, vagyis nem képes a teste jelzéseit értelmezni, nem tudsz mit csinálni, nem mehet oviba. Egyébként nálunk a beszoktatás is két hónap, vagyis szeptember-október hónap, így ha nála gond van, esetleg menjen később, szinte utolsóként, addig is nyertek időt.

SOk sikert.

előzmény:
    lea26 (1)
  15. 2009. Április 25. 07:2416.

Szerintem se erőltesd, annál rosszabb lesz. Unokatesóm kisfia lassan 3, 5 éves lesz és még mindig pelusos. Addig fajult a dolog még nem mert kakilni és olyan szorulása lett hogy kórháza kellett vinni. Bélcsavart nem kapott...de mindenféle infúziót+ egyéb székletlazítókat igen.

Lányom is pont így 3 éves szülinapja elött 3 hónappal lett szobatiszta. Egyik napról a másikra. Először nappalra, rá egy hétre már éjsziakára se kellett pelus. Mai napig nincs is gondja a kakilással...ahol épp ráérik...mindenhol tud!

Nyáron próbálkoztunk mi is 2,5 évesen de folyton pisis volt, belekakilt a bugyiba...semmi értelme nem volt.

előzmény:
    mimitante (14)
    2009-04-24  23:16
  16. 2009. Április 24. 23:3415.

Szia! 

Baratnom  a kisfiat ugy szoktatta le, hogy kimentek a jatszoterre, amit a kisfia nagyon szeretett, es vittek a bilit. Baratnom azt mondta, addig maradnak amig szaraz a nadrag.

Ketszer mentek haza nagyon szomoruan, gyereken a pisis nadrag. Harmadszorra vegigjatszottak a delutant, es tobbszor a bilie pisilt. 

Segitheti meg a dolgot, ha nem tul sokkal , de idosebb fiut lat.

Az en kisfiam megkerdezte a lanyom otodikes kis baratjat, hogy Felician, neked van pelusod Aztan kozolte, hogy neki sem kell pelus .  Probald meg valahogy igy. Sok sikert. Ibolya

előzmény:
    lea26 (1)
  17. 2009. Április 24. 23:1614.
    Szia! Én is csatlakozni tudnék az előttem szólókhoz: ne erőltesd, türelem, az idegrendszer érését nem tudod siettetni. Mikor eljön az ideje szobatiszta lesz. Az én lányom a 3 éves szülinapja előtt 3 hónappal lett szobatiszta úgy, hogy egyik nap még pelenka volt rajta, másnaptól meg bilibe pisilt. Ennyi volt. Szóval hagyd békén a gyerkőcöt, a szeptember még őrült messze van.
    előzmény:
    lea26 (9)
    2009-04-24  22:28
  18. Torolt_felhasznalo_779530
    Torolt_felhasznalo_779530
    2009. Április 24. 23:1213.

Az én fiam 3 éves és most tanuljuk a szobatisztaságot. Bilibe eleinte 1-2X sikerült pisilni, de inkább a nagy WC-t szereti. Oda már szinte mindig sikerül, csak ha túl messze van tőle, akkor fordul elő, hogy nem ér el odáig és becsorog. Még most tanulja, hogy tartsa vissza. De sajnos a kaki nem akar sikerülni. Mindig a bugyiba megy, de hallani sem akar arról, hogy ráüljön a WC-re. Remélem nyár végéig ez is megoldódik. Szeptembertől ő is ovis lesz.

Általában a 2. születésnap utáni nyáron szoktak rászokni a bilire. Fiúk kicsit később, mint a lányok. Ez nálunk be is jött. Én már nem is emlékszem, hogy a lányaimnál 15 éve hogy is volt. Egyszer csak sikerült. A fiam problémásabb.

Az a lényeg, hogy ne lássa rajtad, hogy ideges vagy, ne kelljen rágörcsölnie. A lényeg, hogy nem szabad leszidni, viszont mindig meg kell dícsérni, ha sikerül. Csak türelem!

előzmény:
    lea26 (1)
  19. 2009. Április 24. 22:5012.
    Hát a mi esetünkből okulva, jobb ha egyből a vécére szoktatod, ha úgyis az tetszik neki jobban.
    előzmény:
    lea26 (9)
    2009-04-24  22:28
  20. 2009. Április 24. 22:2911.
    jön a nyár, a jó idő, a gatyanélküliség ... a nyár mindig segít a szobatisztaságban
    előzmény:
    lea26 (1)
  21. 2009. Április 24. 22:2810.

Szia!

Szerintem is hanyagold a dolgot pár hétig. Én is éppen szoktatom a fiacskám, nyáron lesz 3 éves és ő is megy oviba. Most bölcsibe jár, ahol a gnők wc-re teszik, ahova most már végre pisil is, de még pelusos. Itthon bármit csináltam vele, az istennek se pisilt se a bilibe, se a wc-be. Szépen elüldögél rajta, könyvet nézeget és ennyi.

A héten délután pár órára nem adtam rá pelust csak kisgatyát. 2 napig bepisilt, nem győztem cserélni neki a ruhát. aztán szerdán adtam rá egy gatyit, ami szebb mint a többi, és mondtam, hogy ebbe nem pisilunk bele, hanem majd a wc-be, ezt Ő is ismételgette, viszont visszatartotta a pisit. Tegnap viszont annyi vizet ivott, hogy nem birt magával, láttam, hogy fogdossa a kukiját és "táncol" :D gyorsan wc-re tettem és végre sikerrel jártunk   persze agyon dicsértem, hogy milyen ügyes, büszke volt magára.  ezt többször megismételte, és ma sem pisilt be egyszer sem, úúúúúgy örülök, szóval nálunk tényleg szinte egyik napról a másikra szokik le róla. Mondjuk a kakával nemtom mi lesz...

előzmény:
    lea26 (1)
  22. 2009. Április 24. 22:289.

Köszönöm a sok megnyugtató választ, talán az a baj hogy mostmár én is nagyon görcsös vagyok, és biztosan ez sem jó.

Erre mondjuk még nem is gondoltam hogy összezavarom hogy hol wc, hol bili.Létezik hogy ez sem jó?

Mondjuk ha választania kell akkor inkább a wc-re megy, tehát lehet akkor a bili kérdést hanyagolni is lehetne?

Hát lehet igazatok van és hagyni kell picit a dolgot, és nem erőltetni.Végülis beszélni is szinte úgy kezdett hogy egyik nap még alig beszélt pár szót, másnap meg ránkzúdított egy csomó mindent.

előzmény:
    furanita (8)
    2009-04-24  22:22
  23. 2009. Április 24. 22:228.

Csak egy tipp:

Nem lehet, hogy összezavarod azzal, hogy hol a vécét ajánlgatod neki, hol a bilit?

előzmény:
    lea26 (1)
  24. 2009. Április 24. 22:217.

Az én fiam már elmúlt 3 éves is, mire szobatiszta lett. Igaz, nekünk közbejött a kistesó születése, mint hátráltató tényező. Az én fiam nagyon durván ellenállt, még azt is megmondta, milyen pelust akar felvenni, tépőzárasat vagy gatyósat.

Mondtuk neki, hogy húsvétra hoz a nyuszi vmi nagy ajándékot, ha odaadja érte cserébe a pelust. Na, akkor meg pont kórházba került, így ismét hanyagoltuk a témát. Mondtuk neki, hogy ha nemsokára mégis sikerült a dolog, akkor visszajön a nyuszi az ajándékkal.

Kb 1 hónap múlva én épp fürödtem, mikor mondta neki az apja, hogy azt hiszi most már szól a nyuszinak, hogy ne hozza az ajándékot, mert nem kapja meg érte Törpi pelusát. Na, az én fiam kapcsolt, gyorsan ráült a bilire, és soha többet nem kért pelust.

Most már csak az a gond, hogy most a bilihez ragaszkodik ennyire. Már 4 éves múlt, 1 éve szobatiszta Soha semmi másba nem pisil. Így a bili soha nem maradhat itthon. Ha nincs ott a bili, nem is pisil. Az oviban sem, inkább húzza a dolgot 3-ig, amikor hazajon

előzmény:
    lea26 (1)

Címlap