Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Csillagtök-patiszon
2009-07-18 09:381.
Létrehozva: 2009. július 18. 09:38
Sziasztok!
Csillagtök vagy patiszon recepteket várnék, persze hús nélkül. Biztos van fenn a weben ezer meg egy recept, de engem azok érdekelnének, amiket ti is kipróbáltatok, és nem kell hozzá hús.
A rántott féleségtől légyszi kíméljetek, az evidens...
Előre is köszi minden hozzászólást!
Szia!
Próbáld ki azt, hogy felszeletelve pucolod meg.
Én mindig így csinálom, mert így kevésbé kapok idegbajt a kis dudoroktól!
(Palacsintatésztába forgatva szoktam kisütni.)
SziasztoK
Próbáljátok ki, ez nagyon finom! A recept Frank Júliától van.
Igaz, hogy egy kis szalonna van benne.
Rác patisszon
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 1 nagyobb patisszon, 10 dkg sliced bacon (szeletelt császárhús), 4 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, 25 dkg zöldpaprika, 4 db kemény paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, ízlés szerint törött bors és só; a tepsi kikenéséhez 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
A burgonyát héjában puhára főzzük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. A patisszont meghámozzuk, kimagvaljuk, és félujjnyi szeletekre vágjuk. Megsózzuk, és félretesszük. A paradicsomot karikákra vágjuk, a zöldpaprikát felszeleteljük, a hagymát ugyancsak felkarikázzuk. A császárhús felét nagyon apróra vágjuk, a másik felét pedig kétcentis csíkokra metéljük. Az apró császárhúst saját zsírján ropogósra sütjük, és a zúzott fokhagymával együtt belekeverjük a tejfölbe. A lisztet, a pirospaprikát, 1 teáskanálnyi sót, a citromhéjat és 1 mokkáskanál borsot összekeverünk, majd a patisszon szeleteket megmártjuk benne. Egy nagy tepsit előkészítünk: az aljára terítjük a megmaradt paprikás liszttel meghintett burgonyakarikákat. Erre rálocsolunk egy kevés ízesített tejfölt, majd paradicsomkarikákkal és a paprikaszeletekkel beborítjuk. Erre tesszük sorban, egymás mellé a lisztes patisszonszeleteket, és a rétegezést addig folytatjuk, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére öntjük a megmaradt tejfölt, és beborítjuk a császárhús-darabokkal. Fedetlenül betoljuk az előmelegített forró sütőbe, és 30 percig sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.
Vágd félbe, a közepét kapard ki, a szélein max 5-8 mm szélességben maradjon. Locsold meg olívaolajjal, süssd elő pár percig, majd töltsd meg besamelbe forgatott gombával-pritamin paprikával- stb...zöldségek, amiket szeretsz, majd szórd meg sajttal és vágd be újra a sütőbe.
egy,két,há és kész.
Van még egy kedvencem, szerintem ízleni fog Neked is:
Rakott patisszon
1 kg patisszont kockákra vágunk, hagymán üvegesre pároljuk. Kizsírozott jénai aljára leterítjük egy részét, rá egy marék nyers (!) rizst, karikákra vágott paprikát és paradicsomot. Kapros tejföllel megkenjük és így egymásra rétegezzük a sorokat. Tetejére füstölt szalonna szeleteket (kakastaréj) teszünk és be a sütőbe!
Sziasztok!
Köszi minden eddigi lelkes hozzászólást. Igen, a lecso szintén alap. A paprikás, a fasírt és a többi különlegesség is klasszul hangzik. Biztos lesz belőle próbakaja.
Jó fejek vagytok, hogy ilyen gyorsan, ilyen sokat írtatok!
További szép hétvégét mindenkinek, persze bárkinek van ötlete még, ne titkolja, addig is várjuk a hűsítő lehülést....
Kivéve, ahol már megérkezett
Hozzávalók: 1 kg csillagtök lehet 1 nagy vagy 2-3 kisebb), 1 nagy vöröshagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, esetleg 1 erős paprika, só, őrölt bors, 1 kiskanál pirospaprika, 2 ek olaj, 2 dl tejföl, 1 kiskanál liszt vagy étkezési keményítő
A csillagtököt félbevágjuk. meghámozzuk, kimagozzuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. (A csillagtök alakja miatt félkör alakú szeleteket kapunk. A hagymát meg a zöldpaprikát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon üvegesre sütjük. A pirospaprikával megszórjuk, a paradicsomot beledaraboljuk. (Aki szereti a csípőset, erős paprikát is főzhet bele.) Megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve addig sütjük, amíg a paradicsom szét nem fő. Ezután a csillagtök-szeleteket belefektetjük, 2-3 ek vizet öntünk alájuk, és lefedve addig hagyjuk a tűzön, amíg meg nem puhulnak. Kevergetni nem szabad, csak a lábast rázogatni. Végül a tejfölben simára kevert liszttel vagy étkezési keményítővel behabarjuk, és még egyszer felforralva, puha kenyérrel kínáljuk.
Almás cukkini az eredeti recept, de szerintem működik patiszonnal is
Hozzávalók:
# 1 fej lilahagyma
# 1 alma
# 1 paradicsom
# 50 dkg patiszon
# 1 csomó petrezselyem
# 1 gerezd fokhagyma
# 4 evőkanál olívaolaj
# só, bors
Almás cukkini
Elkészítése:
A karikára vágott hagymát egy serpenyőben megfonnyasztjuk 2 evőkanál olívaolajon. Meghámozzuk az almát, a magházat is eltávolítjuk, majd kockára vágjuk. A megmosott paradicsomot ugyancsak kockára vágjuk. Hozzáadjuk őket a már megpuhult hagymához, és kb. 5 percen át együtt pároljuk alacsony hőfokon.
A megtisztított patiszont hosszában vékony csíkokra, majd a csíkokat kb. 5 cm-es darabokra vágjuk és megsózzuk. Egy másik serpenyőben felforrósítjuk a maradék olívaolajat, és a patiszont közepes hőfokon pároljuk addig, amíg levet nem ereszt. Ezután vegyük nagyobbra a hőfokot, és - időnként megkevergetve, megrázogatva - főzzük el a patiszon levét.
Alacsonyabb hőfokon hozzáadjuk az almát, a paradicsomot és a hagymát, és még 5-6 percig főzzük. A petrezselymet összevágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk, majd összekeverjük a petrezselyemmel. Hozzákeverjük a patiszonhoz és 4-5 percig főzzük. Sóval és borssal ízesítjük
Ha sajtot reszelsz a tetejére még fincsibb.
Legyalulva, zabpehellyel és minden otthon talállható zöldfüszerrel keverve és 1-2 tojást hozzáütve, vajazot alúfóliába tekerem, és igy sütöm meg, nem annyira zsiros , mint a zsirbasült változat! Cukkiniból i sigy csinálok roládot ami hidegen is melegen is finom.....
Ameleg változathoz tzatziki vagy tejfölös - snidlinges szószt..
Sziasztok!
Én úgy szoktam,hogy lereszelem(nagyluk) só,bors,reszeltsajt,1 tojás,zsemlemorzsa,pici liszt és forró olajban kisütöm. pici kis fasirtokat csinálok így sütöm. Nagyon finom még a gyerekek is szeretik!
Ha pörköltnek csinálod, én azt javaslom, a pörköltalapot (párolt hagyma, pirospaprika, kevés víz, fűszerek) főzd előbb fél-háromnegyed óráig, amig a hagyma krémesre fő. S csak akkor tedd bele a patisszont.
A gombapörköltet is mindig így csinálom, mert a gomba is hamar fő. A patisszon is igen hamar megpuhul, s ha egyszerre teszed fel őket, -mint a hússal készültet -, a hagymának nincs ideje szétfőni, és darabos lesz a lé, s úgy ízetlenebb!
Próbáld ki!
Kincs ez a topik!
Így ebben a sorrendben, ahogy írjátok próbálom ki a finomságokat!
Kellemes napot nektek.!
Tegnap cukkiniból csináltam tócsni, szerintem az patisszonból is jó lehet, cukkiniből nagyon finom volt!
Talán kísérletezz!
A cukkini olyan fél kg volt. A patisszont hámozd talán meg! Jól fűszerezd be, ízlés szerinti fűszerrel, a tökfélék anélkül kicsit ízetlenek.
Így csináltam a cukkini-tócsnit:
1/2 kg cukkini, héjastól káposztareszelőn (a nagy lyukú rész) lereszelve
2 tojás
2 gerezd fokhagyma apróra reszelve
cca 1 mokkáskanál törött bors
só (vagy ételízesítő)
kevés grillfűszer-keverék
1 nagycsomó petrezselyem, apróra vágva
zsemlemorzsa kb 3-4 evőkanál
Forró olajba tettem evőkanállal beleszaggatva, kicsit lelapítva, -palacsintasütőben, tehát elég sok olajban, de nem annyiban, mintha rántanád!) és mindkét oldalát szép barnásra sütöttem.
Főételként el tudom képzelni rizzsel, rizibizivel. Adhatsz mellé foghagymás tejfölt.
Wokban forró olajban kicsi darabokra vágott csillagtököt (vagy cukkinit), padlizsánt, hagymadarabokat, paradicsom szeleteket (bármelyik elhagyható belőle, mindig, ami van itthon) megpirítok, amikor majdnem kész, akkor aprított fokhagymát szórok rá, a végén pici só, és szójaszósz, esetleg törött bors. Főtt tésztával, vagy kuszkusszal,vagy barnarizzsel, és zöldsalátával esszük.
Szoktam fasírtszerűséget is csinálni. Aprítógépben megdarálom (reszelve is jó), szórok mellé magvakat (len, szezám, napraforgó), tojással, grahamliszttel, sóval, borssal, fokhagymával elkeverem, és kicsi lepényeket sütök. Zöldséges hajdinával, vagy zöldséges kölessel, vagy rizzsel, és salátákkal esszük, finom a tetejére egy kis fokhagymás-borsos joghurt is.
Szia!
Nekünk idén nagyon jó termésünk lett csillagtökből. A rántott és lecsó az evidens.
De amit most többször csináltam, az a tökpörkölt. Teljesen úgyanúgy készíted, mintha húsból- vagyis lekockázod- galuska, rizs, krumplipüré, minden illik hozzá. Pikánsabbá teszi, ha tejföllel behabarod.
Ha pedig mindenféle zöldégből kisebb mennyiségem van, akkor felkarikázok, kockázok mindent, bele a wokba és összepárolom, ebbe általában a legvégén szoktam csirkemájat tenni, és gyorsan még összeforgatni.
Szió!
Nálunk is dömping van, két bokrom van, és már a fülemen is az jön ki, mert a párom nem eszi meg, van a rántott, töltött verzió, amit írtak, de ha grilleztek és letisztítva, kockára vágva belebugyolálod alufóliába és úgy rakod a rácsra, akár cukkinivel akár néküle, az is nagyon finom. Én azért szoktam rátenni egy kis friss bazsalikomot, őröltborsot, sót, igen sok levet enged, van, hogy csak magában eleszegetem.
Jó étvágyat!:)
Szia!
Anyukám szokta így: levágja a tetejét és rak bele mindenféle tölteléket, aztán megsüti. Pl sima natúr tojásos töltelék, rizses-gombás töltelék, de sztem bármit belerakhatsz. Tetejére pedig tejföl, esetleg sajt, hogy jól megpiruljon.
Jó étvágyat!
A rántotton kívül és lecsóba szoktam tenni, egyszerre megfől a paprikával.
Mi szeretjük, próbáld ki.