Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
SOK SIKERT!!!
Kedves Piroska!
Több receptet olvastam a vödrös savanyúságról, a tied tetszett meg a legjobban, köszönöm szépen.
A héten megcsinálom.
Üdv. Renáta
Segítséget szeretnék kérni!
Kb 2 hónapja tettem el hordós savanyúságot.
A recept 20%-os ecettel írta de sajna nekem túl ecetes.
Lehet utólag cukrot hozzá tenni ?Nem szeretném elrontani sem mert azért ehető de csemegésebben jobban ízlene.
Előre is köszönöm!!!!
Szia!
Igen, ahogy érik úgy lehet belepakolni ,és csak akkor öntöm utána ha kevés a lé.
Közben meg kavarom ,hogy ami felül volt lentre kerüljön.
Hüvös helyen igy tavaszig el van a hordóban , De mivel én panelben lakom mikor kész, össze ért, kirakom üvegbe addig az elöszobában díszeleg a hordó.
Remélem érthető
Piri
Sziasztok!
Piri, lehet, hogy furcsát kérdezek, de pontosan ez hogy zajlik? Beleteszed az első adag zöldséget, felöntöd az alant írott lével, aztán ha érik másik savanyú, akkor azt is beletszed, és újra csinálsz levelt, vagy csak akkor, ha a meglévő kevés már?
Szóval, hogy egy gyakorlatileg hogyan zajlik?
Bocsi, lehet, hogy csak én nem tudom elképzelni.
Anita
Szia!
Évek óta csinálom ezzel a receptel
BEDOBÁLÓS SAVANYÚSÁG
5 l hideg viz
30 dkg só
30-50 dkg cukor
1,5 l 10 % ecet
1 csokor kapor
50 szem egészbors
7-8 babérlevél
3 kávés k borkénpor
1 csomag szalicil vagy natrium benzolát
1szál torma ha van
plusz teszek bele
mustármagot
koliender magot
szegfüszeget
ezeket az eredeti recept nem irta .
nagyobb zárható müanyag edénybetesszük.
és folyamatosan tetszés szerinti mennyiségbentehetjük bele a savanyítandó zöldségeket
Én zöld dinnyét sárgarápát zellert uborkát,paprikát kevés vörös és foghagymát szoktam bele tenni
Piroska
Mi évekig így csináltuk, de aztán egyszer csak ráuntunk, de amikor volt nagyon finom ropogós maradt minden és szép volt a színe, jó az íze.
HORDÓS SAVANYÚSÁG
Az arányok nagyok, de értelem szerűen csökkenteni lehet:
Egy 30 l hordóhoz való alaplé
15 l víz
1 1/2 kg cukor
75 dkg só
1, 8 l 20%-os ecet
5 dkg timsó
2 dkg citromsav
2 dkg babérlevél
2 dkg borkénpor
6 dkg nátriumbenzonát
3 dkg fekete egész bors
1 dkg kapor
1 dkg koriander
1 dkg mustármag
1 marék meggyfalevél (ez el is maradhat)
Ezt az alaplevet kell elkészíteni. Az oldódó anyagokat egy kevés vízben fel lehet oldani, majd úgy a többihez hozzáadni.
Ebbe a lébe kell tenni folyamatosan azt ami érik a kertben. Az nem baj, ha nem egyszerre megy bele minden, de lehet egyszerre is.
Hűvös, de nem hideg helyen kell tartani. Egy hónap múlva már ehető.
Mi pl. abban a nagy sárga falfestékes vödörbe szoktuk tenni és csak rátesszük a műanyag tetejét.
Savanyítható benne uborka, paprika, kis dinnye, patiszon, sárgarépa, hagyma, zöldparadicsom, karfiol, káposzta, káposztával töltött paprika.
Sok sikert és jó étvágyat hozzá.
http://sussunk-fozzunk-valamit.blogspot.com/2010/10/murat ura-hordos-savanyusag.html
http://erdely.ma/forum/viewtopic.php?t=237
Ilyet a barátnőm szokott készíteni.
Sziasztok! Én egy zúgolvasótok vagyok, van egy - szerintem - jó receptem, kérésed szerint 20 l-es edényhez, én már évek óta ezzel a recepttel teszem el a bedobálóst és nagyon jó.
20 literes edényhez
6,5 liter viz
1,5 liter ecet(10%-os)
1,5 kg cukor
25 dkg kg asztali só (nem jódozott)
2,5 dkg borkén
negyed csomag szalicil
2,5 dkg citromsav
2,5 dkg borkősav
5-10 db meggyfa levél
1 kk. kurkuma
negyed csomag öröltbors
ízlés szerint: babérlevél, egészbors, koriander, torma, mustármag
borókabogyó, szegfübors, tárkony, kömény, kapor, zellerzöld.
Ezeket hidegen összekevered, hogy minden jól oldódjon el.
FONTOS: a lébe nem szabad sem kézzel, sem fém eszközzel nyúlni, csak fával vagy műanyaggal. Remélem hasznát veszitek a recimnek. Jó bedobálást mindenkinek!
Huuu ez jol hangzik ki fogom probálni..nagyon köszönöm neked...
föleg a karfiol-répa variácio is....KÖSZÖNÖM
Évek óta ez a receptet használom. Jó mert mindig csak annyi levet öntök rá amennyi szükséges és ellepi.
2 l víz, 3dl 20% vagy 6dl 10% ecet, 3dl cukor, 1dl só, 1kk bórkén
összekeverni és hidegen ráönteni a paprikára, uborkára, karfiolra, sárgarépára és amit csak savanyítani akarsz.
Még szoktam bele tenni citrompótlót 10-10 db, kaprot borsot, egészköményt, mustármagot.
2 évig is elvan, ja tányérral nyomasd le a lé alá a zöldségeket!
Sziasztok..látom itt igazán nagyüzemi modon csináljátok...ha esetleg van valaki aki tud "gondolkozni" :-) ugy max 20 literes vodorben is azt igazán megköszönném én is...
Szoval ha van valakinek receptje kisebb mennyiségre...azt elöre is köszönöm...:-) A kérésem hogy ne azt irjátok hogy "tartositoszer" mert fogalmam sincs mi az..sööt itt citromsav az van de borkösavat sosem láttam...vagy borkén..vagy mi a neve..na szoval ugy ovodás szinten egy fiunak..:-):-) köszönöm..
Szia !
Hv.: zöldségek érési sorrendben, alaplé : 12 l viz, 1 l 10 %-os ecet, 1 kg cukor, 60 dkg só, 1 dkg citromsav, babérlevél, 2 teáskanál borkén, szemes bors, tartósitószer.
Az alaplevet hodegen összekeverni, és minden mehet bele, ahogy érik.
A lé mindig lepje el a zöldségeket. Folyamatosan fogyaszható.
Nyilván, ha úgy érzed, hogy édes, vagy savanyú a saját izlésed szerint izesithető.
Én az idén sárga és fehérrépát, karalábét, karfiolt és almapaprikát tettem bele, ISTENI !
A tavaly eltett apró ubi és bébi cukkini is még mindig finom.
Az én receptem a következő: 10 l viz,60 dkg só 1 kg cukor 8 dl 20%-os ecet. koriandermag,mustármag, babérlevél, köménymag, egész bors, 1 kávéskanál borkén, 1 csomag/15g/ nátriumbenzonát. Ezeket összekeverni, felforralni, kihüteni és az edénybe tett zöldségekre szürni.
Később lehet még utánna tenni bármilyen savanyitanivalót .Sokáig eláll és nagyon finom.
Szia.
A vödröset nevezhetjük hordósnak is, a lényeg az, hogy sokat készítünk egyszerre.
Csinálhatod úgy is, mint a kovászos uborkát.
Mivel ezt télire akarod, kenyér helyett szeletelt krumplit tegyél az aljára, úgy a leve szép tiszta marad. Addig érleld, amilyen savanyúra akarod, tárolásnál még tovább savanyodik. Ha ecettel készíted, akkor tedd el úgy mint at üvegeset.
Mivel ahány ház annyi szokás, recept rengeteg van.