Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Nyugdíjas otthon

katyka22
Létrehozva: 2013. június 6. 15:40

Sziasztok!

 

Édesapám jelenleg a Tatai Idősek otthonában van, de nagyon nem érzi ott jól magát, ezért keresnék neki valami másik helyet. 

Sajnos semmi kiinduló alapom nincs, hogy hol keressek. Szinte mindegy, hogy hol van az otthon, csak sajnos az anyagiak kötöttek. 

Max havi 85.000 ft-ot tud fizetni, és beugró nélkül. Nincs ingatlan, amit beadhatnánk a lakhatásért. 

Orvosi felügyelet szükséges. 

Alapjában nem szorul ellátásra apu. Ellátja magát, bottal jár, de ennyi. 

66 éves.

 

Szóval, bárki, bármi infót tud esetleg, hogy milyen otthont keressek?

 

Köszönöm előre is

  1. 2013. június 11. 19:2552.

    Szia!

     

    Sajnos nincs már saját lakása, nem tudna hol lakni.

    Ez az egy megoldás van csak. 

     

    De azért köszönöm, hogy írtál.

    előzmény:
    bartazsu (51)
    2013-06-10  21:11
  2. 2013. június 10. 21:1151.
    Szia!

    66 évesen nem túl fiatal ahhoz,hogy idősek otthonába kerüljön?
    Saját lakása nincs esetleg vagy a nyugdíjából nem tudja fizetni például a házi jelzőrendszert? (bocsánat ha túl tolakodó vagyok csak a segítség végett kérdezem :) )
    Gondolok itt egészen pontosan a BGH nevü cégre akik vidéken és budapesten is egyaránt biztosít házi jelzőrendszert.

    Ez 24 órás védelmet biztosító csuklóra helyezhető és ha baj van csak a csuklon lévő gombot kell megnyomni riasztás érkezik a központban ahol diszpécser veszi fel a kapcsolatot és ha kell mentőt küld. A fővárosban 20km-es körzetben ennek a beszerelése 5000 ft+3120 ft a havidíj vidéken pedig 10.000ft+ 3120ft

    Szerintem ez  jó megoldás főleg,hogy édes apád nem is annyira idős és nem szorul ellátásra. 

    Remélem tudtam segíteni 

    előzmény:
    katyka22 (1)
    2013-06-06  15:40
  3. 2013. június 7. 22:2150.

    Köszi a tanácsokat, most épp hullámvölgy van... :-(

     

    Most kórházban van, ma vittem be. A kemo előtt megint vért kell kapnia, de most rosszabb az általános állapota is, szívem szakad érte. :-(

     

    Nincs szó arról, hogy hozznák költöne, van egy "kedves felesége", alapvetően az ő feladata (lenne.).

    Arra gondoltam, hogy ha úgy alakul, hogy mondjuk Apukám otthon van, és nem tudja ellátni magát (egyelőre el tudja), akkor én mondjuk heti 2-3 napot be tudok vállalni munkaidőben, hogy nála töltöm a home-office-ot, és ápolom. (Ápolónő vagyok képesítésem szerint, 5 évgi dolgoztam a szakmában). Többer nem, mert a családomat sem hagyhatom magára.

    Szerinted ez milyen ötlet?

     

    Jártam az onkológián a pszichológusnál, jót tett a beszélgetés, de igazából arra jutottunk, hogy szerinte így OK, ahogy teszem a dolgom és támogatom.

    Néha 1-1 szem Xanax "leugrik" szerencsére nem rendszeresen...

     

    Jobbulásról sajnos nem nagyon esik szó. :-(((

     

     

    előzmény:
    semiramis (49)
    2013-06-07  19:22
  4. 2013. június 7. 19:2249.

    a hazi betegapolasnak is megvannak a szabalyai, szakmai, fizikalis es psziches hatarai.

     

    ha mar nem megoldhato laikusokkal vagy apoloi segitseggel, akkor SENKINEK NEM JO, ha a beteg otthon van.

     

    ha "kiszenvedsz", akkor keress profi segitseget. senkinek nem jo, ha te kinyulosz, pszichesen, fizikailag, a csaladod ramegy- es edesapad szakn^mai ellatasa sincs megoldva...

     

    elhioszem, hoy gszereted - EPP EZERT valtoztass!

     

    (neki meg jobbulast.) 

    előzmény:
    évi* (47)
    2013-06-07  14:46
  5. 2013. június 7. 18:5148.

    Először is köszönöm a sok hozzászólást.

     

     

    Összességében próbálok meg válaszolni. 

     

    Dilis kifejezés: valóban apu mondogatja, de sajnos az otthonban sok olyan lakó lett az elmúlt két évben, aki papíron "idegbeteg". És nem azt írtam, hogy dilis emberek laknak ott, hanem idézőjelbe rakva leírtam, hogy az otthon "diliház" lett. Amikor odaköltözött, akkor ez egy szokványos idősek otthona volt. De bezárták a környéken levő szociális intézményt, ahol valóban ezek a papíron is beteg emberek laktak, és áthelyezték őket ebbe az otthonba, vegyítve a "csak" idős v. nyugdíjas emberekkel. 

     

    Nem nevezném normális állapotnak, hogy a 3 szobatársból egy folyamatosan hangosan szitkozódik, káromkodik minden ok nélkül, de még az ebédnél kapott tányérba is beleköt (ezt személyesen tapasztaltam). A másik szobatárs már többször támadt rá apukámra alvó állapotában. Vagy megcsinálja azt is, hogy hallja, hogy folyik a víz a tv-ben, akkor hozza a lavórt. A 3. szobatárs egészséges. 

    És ez csak az apukám szobája. 

     

    A vezetőség nem törődömségét úgy gondoltam, hogy szerintem az épületben meg lehetne oldani az elkülönítést, de nem teszik meg. 

     

    Egyébként az előéletünkről nem szeretnék részletezni semmit, nagyon hálás lehet, hogy legalább ennyit megteszek érte. De látogatom rendszeresen, viszek neki élelmiszert, ruhát, néha fizetem a telefonszámláját is. Családom és barátok szerint ennyit sem kéne tennem. De megteszem, mert nem szeretném ha az utcán élne, és mégiscsak az édesapám, nyilván szeretem őt. 

     

    A "szinte mindegy, hogy hol van az otthon"-t is ő mondja, hogy mindegy hogy hova, csak mehessen innen egy jobb helyre. 

     

    Azt hiszem, hogy mindenre válaszoltam. 

     

    Az ötleteket azért köszönöm, mindent áttanulmányozok.

  6. 2013. június 7. 14:4647.

    Nekem csak azért merült fel, mert Apukám most nagyon beteg, és legszívesebben magam mellett tartanám a nap 24 órájában, és néha eszembe jut, hogy most mennyivel könnyebb lenne, ha egy rohadék lett volna, mert akkor bevágnám a kórházba, rá sem nyitnám az ajtót, és élném a kis életkémet, így viszont kiszenvedek. :-(

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_567909 (27)
    2013-06-06  22:05
  7. 2013. június 7. 14:2246.
    Nem mondok ilyet senkire!
    előzmény:
    semiramis (39)
    2013-06-06  23:55
  8. 2013. június 7. 13:1345.

     Ma már az idősotthoni elhelyezés komoly probléma. Az apukád úgy néz ki jó helyen van.Persze sok minden nem úgy van , mint az addig megszokott életforma. Egymáshoz alkalmazkodni kell, tolerálni egymást, a "rigolyáit"elviselni a társunknak, vagy éppen az egészségi állapotában történt változást,/nem vagyunk bebiztosítva/, hogy holnap nem velünk történik ez meg.Egy ilyen intézményi elhelyezésre fel kell készülni,.Próbálj meg türelmesen megmagyarázni mindent.Mióta van ott a papa????Nem valószínű, hogy találsz a papa igényeit kielégítő helyett, ilyen kikötéssel, s itt nem akarlak sérteni, ami az anyagikat illeti.Sokkal több gondozási díj fizetése mellett más körülményeket figyelembe véve nehéz olyan intézményt találni. Sok szerencsét!!! 

    előzmény:
    katyka22 (1)
    2013-06-06  15:40
  9. 2013. június 7. 12:5644.

    Maximálisan egyetértek. Engem (is) a "dilis" kifejezés zavar.

     

    Azt is elhiszem, sőt tudom, hogy nagyon nagyon káros és romboló, hogy 3 (vagy van ahol több) idegennel együtt kell osztozni egy szobán.  De sajnos ez van, pláne ennyi pénzért.

     

    Szerintem kortól függetlenül, ha bekényszerítenének bárkit 3 idegennel valahová, az csak pszichés sérüléshez vezethet. Én sem bírnám, tudom.

     

    Sajnos ez is azok közé tartozik, amit ma Mo-on nem lehet megoldani. (Mármint innen alulról.)

     

    előzmény:
    semiramis (33)
    2013-06-06  22:36
  10. 2013. június 7. 10:3243.
    Nagyon korrekt módon világosítottad  meg a kérdést. Nem vitatkozni szeretnék Veled, csak egyben a topikot indító figyelmébe ajánlom,személyes érintettség okán, nagyon utánna kell érdeklődni a térítési díj tekintetében. PL.Sopronban létezik egy nyugdíjas Apartmanház, ahol egyedüli kitétel felvétel esetén  a betöltött nyugdíjasév.A honlapjukon minden megtalálható. Alapdíj137ezerFt, s azok a lakók is 3-4 -en vannak 1apartmanban.Vannak olyan lakók akik egyedül laknak egy apartmanban, annak már más a térírési díja,nem a nyugdíj80%-a. Nagyon-nagyon kevés helyről hallottam, hogy csak a nyugd 80%-át kell fizetni.Örülhet valóban a topik indító, hogy a hozzátartozója már elhelyezést nyert.
    előzmény:
    ÁgicaT (41)
    2013-06-07  05:42
  11. 2013. június 7. 08:2142.

    Úg ylátom és magam is tapasztalom,hogy az idősek ellátása nagy gondot jelent a családoknak

    Nem feltétlenül azért,mert nem szeretik az időseket,hanem mert a gyerekeik élete sem könnyű

    Az,hogy felnevelt,nagyon szép dplog, a hogyanról ugye semmit nem tudunk

    Anyukám is viszonylag fiatal,65 éves,de beteg

    a férjével(akihez nekem semmi közöm, felnőtt voltam,mikor összejöttek) elköltöztek vidékre

    Mindketten ellátátst igényelnek

    nem tudok állandóan utazgatni ,sem anyagilag támogatni őket

    azért dolgoztunk,hogy saját lakhatásunk legyen és nevelhessük a gyerekeinket

    ha a szükség úgy hozná. édesanyámat valahogy magunkhoz vennénk, de nem lenne kellemes helyzet neki sem és nekünk sem, mivel nem tudok különszobát biuztosítani neki,me, forgathatom fel 7 ember életét az ő igényei miatt

    nem fogom a gyerekeimet kidobni itthonról

     

    a férje meg,bármilyen gonosznak is tűnök, nem az én gondom,természetesen,mikor anyuhoz megyek segítek az ő ellátásában is, de vannak gyerekei ,akik felé se néznek, nem is érdeklődnek, nekik kellene ápolni

    ja,hogy nem nevelte őket rendesen?ezt el se tudjátok képzelni?velem,metg a gyerekeimmel is csak morog,mikor odamegyünk, saját házuk nincs,amiben laknak az az enyém, nem megörököltem vagy ajándékba kaptam, én vettem meg,hogy ne az utcára kerüljenek,én fizettem a részleteket tizenévig

     

    lenne a környékükön nyugdíjasotthon, de nem tetszenek nekik a körülmények, ezért állandóan tőlem várják a segítséget

    és nekem is sok,fizikailag,anyagilag,lelkileg

     

    ők egész életükben tb-t fizettek,most miért minden a család feladata? 

     

     

    előzmény:
    csutak51 (31)
    2013-06-06  22:18
  12. 2013. június 7. 05:4241.

    Akkor mint idősotthoni dolgozó, elmondanám neked a következőt:

    - igen, igyekszünk olyat nem-felvenni, aki pszichiátriai beteg. De ez alatt leginkább az ön-, és közveszélyes betegségeket értjük, úgy mint skizofrénia, bipoláris zavar.

    A demencia bizonyos fajtái (Alzheimer) is pszichiátriai kórképek, de mivel ez jellemzően időskori betegség, milyen alapon tagadnánk meg?!

    A demencia másik nagy kategóriája (a vasculáris) az erek sérüléséből (agyvérzés) vagy meszesedéséből ered. Szintén jellemzően időskori tünetegyüttes. Milyen alapon tagadnánk meg?

    Baromság.

    Már csak azért is, mert ha valaki egy kicsit is ismeri az ország lakosságának idősebb rétegét, akkor tudja, hogy ezek a betegségtünetek issssszonyatos többségben vannak a "szimpla" öregségi betegségekhez képest.

    És mivel az otthonok normatívából gazdálkodnak, be kell tartani az állami törvényeket, ami azt írja elő, hogy az lehet idősotthoni lakó, aki a) 80 évet betöltötte és/vagy b) napi 4 óra ellátásnál többet igényel. Ez utóbbi nem csak a testi leépülést jelenti, hanem a szellemit is.

    Ja, idült seb: jól néznénk ki, ha nem vennénk fel valakit azért, mert pl. van egy decubitusa. Amit otthoni körülmények között nem is feltétlenül tudnak szakszerűen kezelni. Mielőtt hülyeségeket írogatsz, esetleg gondolkozhatnál és tájékozódhatnál egy kicsit. 

     

    Topikindítónak: 

    66 éves embernek nem lesz egyszerű másik helyet találni. Mert a tv. szerint nem is nagyon lehetne felvenni sehova, csak az intézményvezető jóindulatán múlik az, hogy a jelenlegi helyére felvette - amennyiben idősotthonról beszélünk.

    A nyugdíjasházban nincsenek ilyen szigorú feltételek, ellenben ott legtöbbször van beugró, mert apartmant kap érte az idős, és utána is fizeti a nyugdíja 80%-át.

     

    85ezer Ft idősotthoni ellátásra édeskevés. Azért ne csodálkozz, ha 4 ágyas szobába került az édesapád.

    A vezetőségnél legfeljebb arra lehet kísérletet tenni, hogy a demens lakókat külön részlegre csoportosítsák. De ez sokszor nem akarás és szándék kérdése, hanem az épület adottságai határozzák meg.

    Másfelől ez az egész rendszer úgy működik, hogy ha meghal valaki, felvesznek a helyére egy másikat. A legtöbb helyen várólista van. Elég nehéz azt mondani, hogy "most azért nem a mamát vesszük fel - bár ő az első a listán - mert túl jó állapotban van, és a szobatársak nem örülnének".

    Kicsit fordítva ültök a lovon, azt hiszem.

    Nem az a nem-normális, hogy beteg emberek vannak egy idősotthonban, hanem az, hogy egy fiatal férfi ott él közöttük. (fiatal, mert nálunk pl. 86 év a lakók átlag(!) életkora) 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_567909 (22)
    2013-06-06  21:52
  13. 2013. június 7. 00:0540.

    Fiatal az apukád ahhoz, hogy iylen helyen éljen.

    Nem tudott volna a saját lakásában maradni és a nyugdíjából - vagy abból a 85 000 Ft ból - fizetni valamiféle segítőt?

    előzmény:
    katyka22 (1)
    2013-06-06  15:40
  14. 2013. június 6. 23:5539.
    o, ha egeszseges emberre (akar ram) mondod, akkor nem zavar! 
    előzmény:
    csutak51 (34)
    2013-06-06  22:46
  15. 2013. június 6. 23:1738.

    Én erre godnoltam:

     

    http://www.irisotthon.hu/rolunk.php

     

    Lehet, hogy a másik is jó, de azt nem ismerem.

    előzmény:
    csutak51 (37)
    2013-06-06  23:04
  16. 2013. június 6. 23:0437.

    Meg akartam keresni, mit ajánlsz, és ezt találtam közben:

    http://www.idosekoldala.hu/ids-otthonok/hotel/918 -10494-balatonfoeldvar-arany-sz-nyugdijas-otthon

     

     

    idézet:
    csutak51 (37)
    2013-06-06 22:56:10

    Ezt a linket akartam betenni az előbb, részletes, az egész országra kiterjedő adatbázis az idősotthonokról!

    http://idosekoldala.hu/

    előzmény:
    csutak51 (36)
    2013-06-06  22:56
  17. 2013. június 6. 22:5636.

    Meg akartam keresni, mit ajánlsz, és ezt találtam közben:

    http://www.idosekoldala.hu/ids-otthonok/hotel/918 -10494-balatonfoeldvar-arany-sz-nyugdijas-otthon

     

     

    előzmény:
    énke6 (35)
    2013-06-06  22:49
  18. 2013. június 6. 22:4935.

    Szia!

     

    Balatonföldváron van egy nagyon jó otthon. A négyágyas szobában hasonló áron van az elhelyezés, de azért lehet, hogy picit drágább, plusz gyógyszert, pelenkát, ilyesmit külön kell fizetni, de van folyamatos orvosi felügyelet, nagyon lelkiismeretesek, és szép a környezet.

    Több pénzért, ha később esetleg úgy alakulna, lehet egy, vagy kétágyas szobát is kérni.

    előzmény:
    katyka22 (1)
    2013-06-06  15:40
  19. 2013. június 6. 22:4634.
    Jó, akkor egyes szám első személyre vonatkozik csak az előbbi hsz-em!
    előzmény:
    semiramis (33)
    2013-06-06  22:36
  20. 2013. június 6. 22:3633.

    egyebkent a "dilist" en is kikerem magamnak, szakmamnal fogva mindig es mindenhol. a pszichesen serült emberek MESSZE NEM dilisek, igy igaz.

     

    es az is teljesen vilagos, hoyg igazabol a pszichiatriak visszaallitasa segitene a dolgokon, hoyg a nyugdijasotthonok azokka valtozhassanak vissza, amik voltak es a rossz psziches allapotu betegek rendes ellatast kapjanak. akarmilyen koruak.

     

     

    de azt hiszem, erröl a mai magyarorszagon, ebben a gazdasagi es szocialis-moralis helyzetben sajnos almodni sem lehet... 

  21. 2013. június 6. 22:2532.

    Így kicsit jobb!

    A "dilis"-t meg lehet, hogy a papa szavaiból vette át, annyit hallotta, hogy megragadt benne.

     

    (Arról nem beszélve, hogy idősödvén mindannyian dilisek leszünk kissé, vagy, ha jobban tetszik, a korral lesznek maceráink, egyikőnkek ilyen, másikónknak más.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_567909 (28)
    2013-06-06  22:09
  22. 2013. június 6. 22:1831.

    Ha itt élsz, akkor tudnod kell, hogy a pénz hiánya idősotthoni elhelyezésnél, bizonyhogy probléma!

     

    Sajnos, amennyit ír, hogy van havonta, az nem sok, még állami fenntartású intézményben sem!

    Ha meg netán 24 órás segítségre/orvosi felügyeletre is szorul a papa, megfizetni mellé gondozót nem tudnak, Topikindító dolgozik, mit tehet??

    Marad az otthonban elhelyezés, és ott, -az országban bárhol, ahogy írja-, ahol ennyi pénz is elég!

    Ráadásul az otthonokba helyi lakosokat vesznek be, várakozó lista van, azonnal aligha veszik be a papát, ahová óhajtaná topikindító, vagy épp a papa. EZÉRT a "bárhol"!

     

    Ha nincs lakása a papának, és talán nála sincs hely/ő is albérletben lakik/ egyéb miatt nem veheti magához, HOVA tegye a papát, hova rendelje a "házi betegápolást"???

     

    MIÉRT gondolod, hogy a rövid idejű, napi 1-2 óra házi betegápolás (ami FIZETŐS)+gyógyszerek, rezsi, ellátási kts-ek, ruhaktsg, stb kifizetése UTÁN maradna annyi pénz, amiből  " bárkit megbízhat, hogy rendszeresen nézzen rá"???

     

    Hol élsz Te??? Helyileg is, és szó szerint is?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_567909 (13)
    2013-06-06  20:43
  23. 2013. június 6. 22:1630.

    egyebkent szerintem a "beugro" egy jogi es etikai nonszensz.

     

    ha FIZET azert, hoyg ellassak, akkor minek? megvesz egy szolgaltatast - es kesz. 

    előzmény:
    katyka22 (1)
    2013-06-06  15:40
  24. 2013. június 6. 22:1129.

    szerintem meg te nem tudod, mivel jar altalaban a megöregedes. 

     

    lehet, hoyg a felvetel napjan meg nem pszichiatriai eset (pl. alzheimer) valaki, de jo esellyel azza lesz. egy ilyen intezmenyben meg plane, minden esely megvan egy jo kis depresszio, pszichozis, kenyszerneurozis kialakulasahoz. (az alkalmazkodasi nehezseg/lehetetlenseg, ami szinten pszichiatriai diagnozis, ugye, adott, idös emberekröl leven szo). kirakjak? megis HOVA?

     

    no es ha valakinek idö közben felfekvese (idült seb) lesz? kirakjak? hm?

     

    es ha közben összeszed egy influenzat (fertözö)? kirakjak?

     

    abba mar bele sem megyek, hogy MINDEN anyagcserevel rendelkezö elöleny "bakteriumüritö". 

     

     

     

    szoval: hova is mindezekkel az emberekkel?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_567909 (22)
    2013-06-06  21:52

Címlap

top