Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Nigella konyhája
sziasztok!
Kedvesemnek szeretnék szülinapjára kedveskedni egy olasz fagyi finomsággal amit egyszer a Nigella konyhája c. műsorban láttam (persze csak félig )
a fagyi angol neve ha minden igaz: honey semifreddo
tudja esetleg valaki hogy hogyan kell elkészíteni?
nagyon hálás lennék mind szavakban, mind gyomorban
Jerry
Sziasztok!
Íme a csoki pasztillával dúsított muffin:
Saját tapasztalatok: csoki pasztilla helyett tortadarát használtam, azt hittem elolvad, de láthatjátok, hogy jól megmaradt.
Szerintem a 2,5 dl tejnél egy picit több kell hozzá, hogy könnyebben terüljön a tészta.
Továbbá egy pici sót, és rumot is tettem bele, ez utóbbiból még több kellett volna.
A 200 fok helyett 175 fokos sütöttem 30 percig, első polcon alsó-felső sütésen.
Láthatjátok a fotón, hogy felét papírba tettem - ezek gömbölyűbbek, szebbek lettek. Feénél pedig kikentem a formát margarinnal, és megszórtam porcukorral azt remélve, hogy a cukor rákaramellizálódik a külsejére, ropogós kérget alkotva rajta, de nem így lett. Sőt, ki se akartak jönni a formából úgyhogy ezt ne alakalmazzátok!
Amúgy fini lett, szerintem másnap még finomabb.
Én az étolajat kicsit kiérzem: mivel lehetne helyettesíteni szerintetek? Tejszín nem lenne jobb? Az is zsíradék.
Ja és ha vkinek van jó kis csokikrémje, amit bele lehetne nyomni a közepébe, szívesen veszem a receptjét. Ezt a sütés előtt kell belenyomni, vagy utána?
Köszönöm, de próbálok továbbnyomozni a csokis ügyében, a család ahhoz ragaszkodik. Ha meg lesz, ide bemásolom hálából.
Egy másik fórumon megtaláltam , íme:
CSOKI PASZTILLÁVAL DÚSÍTOTT MUFFIN
Száraz anyag: 25 dkg liszt
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
17,5 dkg krist. cukor
2 ek natúr kakaó
kb. 15 dkg csoki pasztilla
Folyékony a.: 2,5 dl tej
szűk 1 dl semleges ízű olaj
1 tk vanilia kivonat
l tojás
Mindkettő külön összekever, aztán folyékony a szárazhoz.
200 C fokon, 20 perc.
Csokisnak nem tudom a receptjét, de múltkor cukormázas, vaníliás muffint csinált az is nagyon fini
Hozzávalók:
Tészta:
12,5 dkg vaj
12,5 dkg cukor
12,5 dkg liszt
2 tojás
1 tk. sütőpor
0,5 tk. szódabikarbóna
2 tk. vanilía kivonat v vanilía v vaniliás cukor...vanilíás íz miatt
2 ek. tej
Összedolgozzuk, muffinformába, majd sütőbe 180-200 fokra 20-25 percre.
Cukormáz:
35 dkg átszitált porcukor
2 tojásfehérje
kb fél citrom leve
Összedolgozni kb 7-8 perc... Ezt kenjük muffinokra, ha gondoljuk még díszíthetjük apróságokkal és kész
Jah ez 12 dbra elegendő tészta+máz -utóbbiból mondjuk kicsi kimaradt nekem-.
Ééés Nigella papírkapsziban sütött, sztem mondjuk jobb csak vajazott formában, mert kapszilra rámehet a mázból is, aztán azt le is húzod a papírral együtt...
Remélem segítettem
Sziasztok Nigella-szakértők! Én ma "találkoztam" először ezzel a nővel és..... eddig bejött. Különösképpen a csokis muffinja. Sajnos a kisfiam miatt még rendesen végig se tudtam hallgatni. Megtudnátok mondani, hol lehet beszerezni, ja, magyarul! Próbáltam a Spektrumon, azt hittem felteszik, de nem. Most még megnézem az Indexet, hátha lesz vmi.
Azért előre is köszi!
Sziasztok!
Hétvégén egy komplett Nigella menüt készítettem, a Feast című könyvéből, mit mondjak, fergeteges siker volt
Íme:
Zsályás-hagymás sült csirke kolbásszal (One-pan sage-and-onion chicken and sausage)
Kenyérszósz ízesítésű krumpli gratin (Bread sauce flavoured potato gratin)
Fahéjas-chillis csokipuding (Cinnamon-chilli chocolate pudding)
Ha valamelyik érdekel benneteket,szóljatok
Az, hogy ízben esetleg nem jön be, az nem a recept "hibája" Én olyan receptjével még nem találkoztam, ami a recept miatt nem sikerült, olyan persze volt, hogy az íze miatt nem jött be.
Ezzel a semifreddoval két bajom volt, nekem több időre volt szüksége, hogy megfagyjon, mint amit ír, és hogy abbahagyhatatlanul finom
Van egyébként egy Nigella falatozója topik, ott még több receptet találsz tőle
Nem kalifa, azt ismerem! Ez valami külföldi "zöldzacskós"
Egyszer a nagynénémnél ettem és gondoltam veszek, leesett az állam egy picit az ára miatt....
Az indexen a Nigellas topikban találtam egy hevenyészett fordítást:
http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9092573&aq_ext=1&aq_text=semifreddo
pesten a bosnyák téri piacon meg 3800 körül volt kilója, az még olcsóbb.
mégegyszer köszönöm szépen!!!!
szép estét!!!
teflonban, kis lángon, rázogatni. egyszerre csak fél marékkal, és ha azon kitapasztaltad, mehet bele a többi.
ez tényleg olyan, mint a parfé, semmi különös, de ha valahol elakadsz, keress a neten másik parféreceptet, hátha részletesebben leírják. de nem nagy szám elkészíteni.
szerintem viszont vegyél fenyőmagot, annyira nem kell sok, kilója 5000 ft, neked egy maréknyi is elég, és nagyon finom, különösen pirítva.
danke schön :D
nagyon szépen köszönöm, nagyon sokat segítettél nekem :D
2 a tojást és sárgáját a mézzel gőz felett kifehéredésig verni elektronyos robottal.
3 tejszínt felver, beleemelget a tojásos-mézes masszába. bele a formába, rá folpack, 2-3 órára fagyasztóba.
4 tálaláskor kiborítani, mézzel csepegtetni és pirított fenyőmaggal megszórni, szeletelni. gyorsan felenged. mézszínű desszertbor megy hozzá.
megjegyzés: nem teljesen hagyományos fagyi, nem kell keverni fagyás közben. ez már csak rizsa.
google....
www.uktvfood.co.uk/index.cfm?uktv=recipes.recipe&iID=516258
by Nigella Lawson
from Forever Summer with Nigella
Nigella Lawson's honey flavoured frozen dessert is easier to make than ice cream and its velvety texture will have you going back for more
Servings: 6-8
Level of difficulty: Easy
Preparation Time: 15 minutes, , plus 2-3 hours freezing time
Ingredients
1 egg
4 egg yolks
100g Honey, best quality, plus 3 tablespoons or so for serving
300ml double cream
25g Pine kernels, toasted
Method
1. Line a 900g/1 litre loaf tin with clingfilm.
2. Beat the egg and egg yolks with the honey in a bowl, over a saucepan of gently simmering water, until the mixture is pale and thick. I use a wire balloon whisk for this, but if you feel like a bit of culinarily aided whirring, it will certainly be quicker with a hand-held electric whisk.
3. Whip the double cream until thick, and then gently fold in the egg and honey mixture. Pour into the prepared loaf tin, and cover carefully with cling film before putting it in the freezer for about 2-3 hours.
4. When it is ready to serve, turn out the semifreddo onto a suitably sized plate and drizzle this manilla-coloured log with honey, and sprinkle with the toasted pine nuts, before slicing. It thaws quickly as it stands, but that is part of its heavenly-textured charm. If you’ve got some dark, syrupy – indeed, honey-coloured – pudding wine to drink while you eat this, so much the better.
Cooks note: A semifreddo is not quite an ice cream, as the name – semi-cold, in translation – suggests. There’s no custard to make, and no churning required as it freezes, which makes life very much easier. What you get is a smooth, soft block of chilled, almost frozen cream, with a texture of deep, deep velvetiness. This mellow, honey-flavoured version matches taste to texture. For some reason, sometimes when I make it, I end up with a block of uniformly buff cream; at others, I’m left with a honeyed, resin-coloured stripe along the base – or the top as it stands when you turn it out. But that’s cooking for you. Either way, it works wonderfully. Pour more amber-coloured honey over as you serve, and scatter with toasted pinenuts, for quite the dreamiest, easiest pudding you could imagine.
sálálálálálá....
oo természetesen ha van esetleg vm jó, külöleges receptetek ünnepre természetesen azért is nagyon hálás lennék!