Fotó

Férfias szerepek: Nők a hadiiparban

A második világháború idején az amerikai kormány komoly erőfeszítéseket tett, hogy a női munkaerőt is bevonja a hadiiparba, valahogy pótolni kellett a frontra kiküldött férfimunkaerőt – a cél érdekében pedig komoly propaganda-hadjáratot indított. A nőket immáron nemcsak az egészségügyben alkalmazták, a repülőgép- és bombagyártásba is bevonták őket. A hazafiságra alapozó népszerűsítő kampány hatására 1940 és 1944 között 8 millió nő jelentkezett munkára, akik nem utolsósorban a hadseregbe is beléptek. A háború végének közeledtével a propaganda hirtelen megváltozott, visszatértek a tradicionális férfi- és női szerepek népszerűsítéséhez: a nőket visszaállították a konyhába, a képeken fogpasztamosollyal, makulátlan tisztaságú ruhában, hibátlan hajjal hirdették az otthon melegét.
A képen a korábbi irodista, Mrs. Irma Lee McElroy az amerikai jelvényt festi egy repülőgép szárnyára (Texas, 1942.) – forrás: AwaxNews
A propaganda értelmében ezen ké üzenete nem más, mint, hogy minden nő – anya, feleség és testvér – kiveszi a részét a munkából, hogy a férfiak biztonságos repülőket hajtsanak. (Kalifornia, 1942.)
A 24 éves háziasszony férje és testvére is a hadseregben szolgál, ő a fegyvergyártásból veszi ki a részét.
A legprecízebb műszerek használatát is elsajátították a nők (Kalifornia, 1942.)
Komoly feladatot jelentett a legyártott eszközök, alkatrészek leltározása is.
Ralph Angar oktató lelkes diákoknak magyarázza a propeller részeit. (Kalifornia, 1942.)
Így készül a bombázó – forrás: AwaxNews
Így néz ki a B-25-ös bombázó motorja…
Ez is egy repülőgépmotor…
Ez a nő az M5-ös és M7-es fegyverek készítésében segédkezett, férje és testvére a hadseregben szolgált.
A repülőgépszárny váza is precíz és lelkes női kezeket igényel – forrás: AwaxNews

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.