Fotó

Százéves villa vagy családi ház az erdő közepén?

Felsorakoztak az év legizgalmasabb magyar családi házai és épületei, hogy szakértő szemek újságírókkal közösen kiválasszák, melyik hat sikerült a legjobban. A válogatás vegyes, akad közöttük több mint kétszáz éves, gyönyörűen felújított bábszínház és családi ház az erdő közepén, amit pár nap alatt szereltek össze fapanelekből. Bemutatjuk a Média Építészeti Díjra jelölt épületeket: rögtön a nyertessel kezdjük, a felújított fertődi Esterházy-kastélyegyüttessel. A közönség kedvence viszont egy új villa lett Balatonfüreden.
Magyarország legnagyobb barokk kastélya a fertődi Esterházy-kastély, amit mi sárgának ismerünk, de pár éve visszakapta ez eredeti színét, így sokkal jobban áll neki a naplemente. Idén nyárra felújították a hozzá tartozó, romos épületek egy részét is. Összesen 53 épületet neveztek idén a Média Építészeti Díjra, és mind közül a kastélyfelújítás nyert.

Fotók: epiteszforum.hu


Most a Bábszínház, a Víztorony és Narancsház szépült meg Molnár Csaba Ybl-díjas építész keze alatt, rendezvényközpontot és koncerttermet alakítottak ki bennük.


A Bábszínház eredetileg 1773-ban épült, és az úri időkben nemcsak meséket és vígjátékokat, hanem egész operákat is előadtak itt pompásan öltöztetett bábokkal.


Angyalka néz le a gondozott parkra.


A fák alól is csábító.

A közönség kedvence ez a nádtetős balatonfüredi villa lett, amihez azért medence és kemence is tartozik.


Mivel a Balaton északi partján vagyunk, a kertből nem maradhatott ki a szőlő és a levendula sem.

Éjjeli fényekben pislákol a hegyoldali villa.

Így fest a kilátás.

A hűvösvölgyi Manninger-villát pont száz évvel ezelőtt építtette magának két építész, Tauszig Béla és Róth Zsigmond. Most két nő, Fülöp Krisztina és Glavanovics Orsolya tervei alapján újították fel, és az egyik legsikeresebb kreatív ügynökség költözhetett bele.

Ezek mellett a pompás üvegablakok mellett mi is eldolgozgatnánk.

Hopp, egy modern lépcső.

Itt a klasszikus párja.

Az apró részletek is szemet gyönyörködtetnek.

Megférnek a menő gépek a százéves boltívek alatt.

Egy fotós és családja lakik ebben a családi házban, amiből mesés kilátás nyílik a környező erdőre.

Nem csak a fürdőszobából.

A ház előre legyártott fapanelekből készült, és 2 nap alatt össze is rakták az egészet. Az erről készült videót itt meg is lehet nézni. A szigetelés és a burkolat viszont fokozatosan került csak rá.

Bár itthon kevesen mernek elszakadni a téglától, a háziaknak, Batár Zsoltnak és a családjának tökéletesen bevált a belülről is faillatú erdei ház, amit télen fával fűtenek, és nyáron az erdő hűvöse biztosítja a tökéletes klímát.

Télen így simul a tájba.

A Somló-hegytől nem messze, a Ság-hegy lábánál nyílt meg idén augusztusban a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont a Balatontól északra.

A bunkerszerű központban interaktív vetítés és gyerekeket elbűvölő működő modellek dobják fel a tudományos kiállítást. Lehet például földrengést vagy vulkánkitörést indítani, és próbálhatunk vulkanológusruhát. A tervezők arra is figyeltek, hogy az épület minél kevesebb energiát fogyasszon.

Idén nyáron készült el a Tápi Bencés Ifjúsági Ház és Kulcsosház a bencés hagyományok szellemében.

Az itteni erdei iskola a rendszerváltás idején alakult. Azóta egyre több túrázó látogat ide, rendszeres vendégek a testvériskolákból Pannonhalmára látogató csoportok is, akik mostantól itt szállhatnak meg.

Elsőre kevésbé hívogató ez a fémes kocka, ami a Debreceni Egyetem területén áll és a komoly Fenntartható Épületenergetikai Demonstrációs Központ nevet viseli.

De belül azért nem a Kocka című film jelenetei fogadnak, hanem egy mérnöki labor és látogatóközpont. A ház megújuló energiával látja el saját magát, és azért is készült, hogy bárki megnézhesse, hogyan érdemes átalakítani vagy megépíteni egy alacsony energiafogyasztású családi házat.

A(z) “Neked melyik tetszik a legjobban?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
A fotós családi háza az erdőben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.