Fotó

Bezár a bazár?

Az árusok az utolsó percig azt hitték, biztonságban vannak, de a józsefvárosi piac sorsa ma, úgy tűnik, eldőlt. A terület tulajdonosa, a MÁV Zrt. birtokba akarja venni a helyet, ezért megvonja a vizet és az áramot. Az eladók tanácstalanok, minden vagyonuk az árukészletben áll, máshol már magasabbak a bérleti díjak...

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője kijelentette, hogy a MÁV november 21-étől semmisnek tekinti a józsefvárosi „kínai piac” bérleti szerződését. A felmondást követő türelmi idő lejárt, ezért a Komondor Kft. – állítják – mostantól jogcím nélkül használja a területet. Mivel a piacot nem tudták birtokba venni, el akarják zárni a vizet és az áramot, hogy ellehetetlenítsék a bérlőket. Addig is rögzítik az óraállásokat. Innentől minden energiafogyasztás közműlopásnak minősül.

Az újságírók mellett az eladók is hallgatják a sajtótájékoztatót. Ők sem tudtak semmit mostanáig.

„Higgye el, nincs benne biznisz” – feleli Sigulinszki Tibor, amikor arról kérdezik, a veszteséges MÁV miért mondott le a havi 40 millió forintos bevételről.

„Nem fél a kormány? Mihez kezd ennyi munkanélkülivel?!” – kiabál valaki a háttérből.

A szemben lévő piacon tízszer annyi a bérleti díj, mint itt. Az önkormányzat kedvezményesen felajánl más üzlethelyiségeket is, de az árusok szerint azok „sokkal lepukkantabbak, mint ezek”.

A Komondor Kft. jogi képviselője, Szuromi András szerint a bérleti szerződés felmondása, illetve a piac kiürítése jogsértő. Az elmúlt időszakban próbáltak az ügyben egyeztetni, de a MÁV Zrt. elzárkózott a párbeszédtől. Hangsúlyozza, üzemeltetőként minden előírást betartottak. „A feketekereskedelem nem lehet a bezárás valódi oka, hiszen az a másik piacon ugyanúgy virágozhat” – érvel.

Hiába van az árusoknak érvényes bérleti szerződésük…

Hajni egyáltalán nem örül annak, ha bezár a piac. Az illatszereitől kezdve a téli ruháig mindent itt vett meg.

Az eladók nem értik, hogy miért karácsony előtt kell bezárni a piacot – most lett volna a legnagyobb bevételük, és most talált volna itt a legtöbb vásárló olcsó árura.

Akciócsoport jön „villanyórázni”.

Az eladók is a sajtóanyagokból értesültek a jövőjükről…

„Ennél olcsóbb helyet aligha találnak!”

„Majd a polgármester eltartja a családomat? Nekem nincs arra pénzem, hogy fizessek öt-hatszázezret egy üzlethelyiségre a másik piacon” – mondja egy hölgy, aki húsz éve árul itt, magyar termékkel, népviseleti ruhákkal foglalkozik. „Majd hazaviszem az árut, és melegítem a szobában. Ha az utcán adom el, a közterületis megbüntet.”

Hiába akarnának maradni az árusok, mint mondják, mivel elterjedt, hogy bezárt a piac, már most sem jönnek a vevők.

Fél évig is elhúzódhat, amíg a terület kiürül, ha végleges lesz a döntés.

Ennek az egyiptomi férfinak minden vagyona az árukészletben áll. Azért jött Magyarországra, hogy meg tudjon élni, most kilátástalan a helyzete. Egy kislánya van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.