Fotó

A természet legmagasabb csodái

A Föld majdnem harmadát hegyek borítják, és több mint 720 millió ember él rajtuk. Nemcsak nekik és a csúcsokban gyönyörködő túrázóknak fontos, hogy óvjuk őket, hanem a hegyek alatt élő emberek számára is, hiszen vizet, energiát és élelmet adnak nekünk. Az erdőket a fakivágások és az időjárás is pusztítják, a szomszédos Romániában például csak a rendszerváltás óta legalább <a href="http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/20295-lucia-varga-az-uj-erdeszeti-torvenykonyv-leallitja-az-erdolopast" target="_blank">400 ezer hektárnyi erdőt taroltak le illegálisan</a>, sokak szerint a hatóságok hallgatólagos beleegyezésével. Egy gyergyói barátunk a kétezres évek elején tehetetlenségében vasszögeket vert a fái törzsébe, hogy belecsorbuljon a tolvajok láncfűrésze. Most végre elfogadhatják az új erdészeti törvényt, ami véget vetne ennek. Hogy a hegyek védelmére felhívják a figyelmet, a mai napot, december 11-ét az ENSZ a Hegyek Nemzetközi Napjává nyilvánította.
Egy érdeklődő hegyikecske az észak-spanyolországi Kantábriai-hegységben. (Fotó: Petur/Flickr)

Észak-Amerika legmagasabb hegye a Denali Nemzeti Parkban, Alaszkában. (Fotó: blmiers2/Flickr)

Kínai tájképekről ismerős sziklacsúcsok: ez a Sárga-hegy, amit 1990-ben a világörökség részének nyilvánított az UNESCO.

Hajnal az olasz Alpokban. (Fotó: Luciano Gaudenzio)

Páfrányok egy hegyi patak mellett Észtországban. (Fotó: Sven Zacek)

Magyarország legmagasabb pontja, a Kékestető. (Fotó: kekesteto.hu)

Szemet gyönyörködtető lankák a Balaton-felvidéken a Somló-hegyen. Magasságban nem versenyezhet a többiekkel, de nekünk annál kedvesebb. (Fotó: Dobos Tamás)

Kék este a Spitzbergákon, Norvégia és egyben Európa legészakibb földterületén. A nevét csúcsos hegyeiről kapta, területének csak tizede zöld, egyébként gleccserek és sziklák borítják. (Fotó: Stian Holmen)

Naplemente egy hosszú túra után a Pireneusokban. (Fotó: Oriol Alamany)

Piroslik a madárberkenye ősszel a Pireneusokban. (Fotó: Oriol Alamany)

Hó nélkül is fehérre fagyott a táj az olasz Alpokban. (Fotó: Luciano Gaudenzio)

Tejszínhabos téli táj Észak-Finnországban. (Werner Bollmann)

A Spitzkoppe nevű hegy Namíbiában, ahol rengeteg több ezer éves sziklarajzot fedeztek fel a 20. század elején, rajtuk zsiráfokkal, vízilovakkal, sakálokkal és emberfigurákkal. Ezeknek jó részét tolvajok és vandálok pusztították el azóta.

Vadaknak épített átjáró az autópálya felett Kanadában. (Fotó: esa.org)

Sziklákhoz épített aprócska menedékház Romániában, a Fogarasi-havasokban. (Fotó: Strommer Nóra)

Leesett egy kis hó Montenegróban a Durmitor Nemzeti Park hegyeiben, ami szintén a Világörökség része.

Nagyjából kétszázezer madár fészkel ezeken a sziklákon Norvégiában, olyan nagy a forgalom és a lakósűrűség, mint New Yorkban. (Fotó: Oriol Alamany)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.