Fotó

A színésznő, aki sosem kapott Oscar-díjat

Rengetegszer jelölték, mégsem kapott sose Oscar-díjat Glenn Close, aki március 19-én épp 67 éves. Volt mindenre elszánt szerető, 101 kiskutyát üldöző Szörnyella De Frász, de alakított már férfit is az ezerarcú színésznő. Azt talán kevesebben tudják róla, hogy imádja a kutyákat, még egy blogot is ír róluk, van egy mentális betegségekkel foglalkozó alapítványa, és lelkes támogatója Barack Obamának.
Glenn Close 1947. március 19-én született a Connecticut állambeli Greenwich-ben. Ugyanabba az iskolába járt, mint későbbi filmes partnere, Michael Douglas. Az édesapja Afrikában nyitott egy kórházat, a nagyapja pedig híres természettudós volt. A színésznő azt mondta, hogy már egészen kicsi korától imádott színészkedni, természetes volt számára, hogy színésznő lesz egyszer. Fotó: Francesco Scavullo

 

Glenn tinédzserként sokat utazott az Up With People énekkarral, aztán az egyetemen kezdett színészi tanulmányokba. A profi színpadi karrierjét a Broadway-n kezdte a hetvenes években, és a filmes szerepei között is vissza-visszatért a híres színpadra. Fotó: Herb Ritts

 

Az első filmes főszerepét a Garp szerint a világ című filmben kapta 1982-ben, amiért Oscar-díjra is jelölték. Ezután még ötször jelölték Oscar-díjra, legutóbb 2011-ben, de az élet fintora – és számunkra is teljesen hihetetlen – hogy egyetlen egyszer sem kapta meg a kis szobrocskát. A hat jelölés után csak annyit mondott, neki pont elég az is, hogy a világ rengeteg filmje és színésze közül ennyiszer bekerülhetett az öt legjobb közé.

 

A Végzetes vonzerő című filmben 1987-ben, ahol a Michael Douglas alakította ügyvéd mindenre elszánt szeretőjét alakította olyan jól, hogy ezért is Oscar-díjra jelölték. Egyébként előtte Sharon Stone-t szerették volna a szerepre, de ő lepasszolta.

 

Másik nagy kedvencünk a Veszedelmes viszonyok 1988-ból, ahol gazdag és kegyetlen márkinőként női és férfi szíveket tör össze John Malkovichcsal, vagyis Valmont-nal.

 

Jelenet a Láger az édenkertben című 1997-es filmből, amelyben hadifogságba esett nőt játszik, aki a tábor mostoha körülményei ellenére kórust szervez. Jobbra mellette az azóta már kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett.

 

Az elnök különgépe című akciófilmben is kőkemény nőt játszik, történetesen alelnök, és nem fél döntéseket hozni. A magánéletben egyébként nagy demokrata, például Barack Obama és Hillary Clinton kampányát is támogatta.

 

Harmadik, mostani férjével, David Shaw-val 2006-ban házasodtak össze, és mindketten imádják a kutyákat. A színésznő egy blogot is ír, ahol híres embereket kérdez a házi kedvenceikről. Fotó: Pat Wellenbach

 

Nagyon drukkoltunk, hogy Szörnyella De Frászként ne csináljon bundát szegény kis dalmatákból. Ez a jelenet a második részből van, amit 2000-ben forgattak.

 

Egyetlen lányával a vörös szőnyegen a 2010-es Grammy gálán. A 26 éves Annie szintén színésznő, az Albert Nobbs című filmben, amiben édesanyja játszotta a főszerepet, egy mellékszerep neki is jutott.

 

A színésznő egy alapítványt is létrehozott BringChange2Mind néven, amely amellett kampányol, hogy ne bélyegezzék meg a mentális betegségben szenvedőket. Személyes érintettsége is van: a testvére, Jessie bipoláris zavarban szenved. Forrás: candornews.com

 

Glenn Close férfiszerepben az Albert Nobbs című filmben – Albert, aki valójában nő, a 19. századi Írországban férfinek adja ki magát, hogy álláshoz juthasson, és önállóan élhessen. 30 év után döbben rá, hogy saját csapdájába esett. Ez volt az utolsó filmszerep 2011-ben, amiért Oscar-díjra jelölték, de Meryl Streep elhappolta előle a Vaslady címszerepéért.

 

Ha Oscart nem is, legalább egy csillagot kapott 2009-ben a Hollywood Boulevard-on a nagyszerű színésznő. Forrás: WENN

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.