Fotó

A világ legidősebb kávéházai: ide járt Casanova

Van olyan több százéves kávéház, ahol azok között a falak között iszogathatunk, ahol Casanova is bűvölte a nőket, de akad olyan is, ahol eredetileg selyem fehérneműt árultak. Összeállításunkban a most alakult Történelmi Kávéházak Szövetségének tagjaiból válogattunk, vannak köztük gyönyörű magyar helyek is.
Les Deus Magots nevű párizsi kávéház az 1800-as évek végén még selyem fehérnemű bolt volt, és ebben a boltban állt két kínai porcelánfigura – les deus magots –, innen a neve az egykor Pablo Picasso vagy éppen Romy Schneider által is gyakran látogatott kávéháznak.

 

A nemrég a világ legszebb kávéházának választott New York Kávéház idén 120 éves. A városi legenda szerint a megnyitó napján a pesti művészek a kulcsait a Dunába dobták, hogy éjjel-nappal nyitva legyen.

 

A Centrál Kávéház az 1900-as évektől a pezsgő szellemi élet központja volt: ide járt például Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Ady Endre. 1949-ben bezárták és a Paprikaközpont Nemzeti Vállalat került a helyére, majd a Metro Építő Vállalat kultúrotthona lett. A 90-es években újra visszanyerte régi formáját.

 

A Le Select Kávéház állítólag alig változott 1925 óta, akkor nyitották meg. A Montparnasse-on lévő legendás helyre járt például Hemingway.

 

Le Select – Párizs

 

A Caffé Florian Velencében elképesztően régóta létezik: 1720-ban Floriano Francesconi nyitotta, és a legenda szerint a híres Casanova itt is suttogott csábító szavakat kiszemeltje fülébe.

 

A Des Flore Párizsban 1890 körül nyitott, és természetesen itt is nagyon sok híres író, zenész, színész megfordult, még egy filmnek is címadója lett, amiben Vanessa Paradis játszotta a főszerepet.

 

Café Residenz – Bécs

 

Antico Café Greco Rómában talán a legöregebb és legismertebb kávéház – 1760-ban nyitotta görög tulajdonosa. Liszt Ferenc is járt ide.

 

Antico Café Greco – Róma

 

A Café De l’Opera Barcelonában szintén az 1700-as években indult még inkább kocsmaként, aztán szép lassan az arisztokrácia találkozóhelyévé vált. Manapság a turisták egyik kedvenc célpontja. (Fotó: Antoni Serrano/Flickr)

 

A Champs Élysées patinás étterme, kávéháza a Café Fouquet, ahova gazdag hírességek jártak és járnak ma is.

 

Le Procope – Párizs: 1686-ban nyitotta egy olasz, ő nevezte el egy híres történetíró, Procopius után a helyet, ami máig fennmaradt.

 

Le Procope – Párizs

 

A prágai Stefanka kávéház épületét 1897-ben építették, szinte azonnal étteremként, kávézóként kezdett működni. A virágkorát a 30-as, 40-es években élte, követte a modern kor vívmányait, volt telefon és rádió is.

 

Café de la Paix – Párizs: a Grand Hotel kávézójaként nyílt 1862-ben, és öt évvel később, a nagy párizsi világkiállításon özönlöttek ide is a vendégek. Még rádióállomás is működött itt , “Ez Párizs” címmel sugároztak adásokat az Egyesült Államokba.

 

Café de la Paix – Párizs

 

Café de la Paix – Párizs

 

Café Landtmann – Bécs: az 1870-es évek elején nyitotta meg a mézeskalácssütő dinasztiából származó Franz Landtmann a kávézóját. Ő később eladta egy testvérpárnak, akik közül az egyik, Wilhelm Kerl vitte tovább 35 évig, és a városban helyi hírességnek számított.

 

Café Landtmann – Bécs

 

Café Landtmann – Bécs

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.