Fotó

A nepáli gyerekisten lába nem érintheti a földet

Élő istenkeként éli az egész gyerekkorát egy nepáli városban egy kiválasztott lány, aki egészen a pubertáskoráig még csak a lábát sem teheti a földre. A fotósorozat ezért is érdekes, mert megmutatja, milyen életet él egy gyerek, akit istenként tisztelnek, és milyen életet él már akkor, amikor újra visszatérhet a civil életbe. Annyit elárulunk, csak az utóbbi képeken mosolyog.
Egy nepáli tradíció szerint kiválasztanak egy kislányt, akit egészen a pubertáskoráig Kali isten reinkarnációjaként tisztelnek. Ő lesz a Kumaris, ami szüzet jelent. Nagyjából 13 évig több ezer hindu és buddhista hívő zarándokol el hozzá.

 

Innentől kezdve nem élhet a családjával, csak akkor térhet vissza hozzájuk, ha elkezd menstruálni, vagyis visszavonulhat az isteni élettől.

 

A Kumaris nem mehet emberek közé, csakis szertartások ideje alatt. Évente kilencszer hagyhatja el a szakrális lakhelyét.

 

Így hiába gyerek, nem járhat iskolába sem, a tanárok mennek házhoz.

 

A szertartások előtt különleges díszítés kerül a kis isten homlokára.

 

A Kumaris nem sétálhat a saját lábán, ezért így viszik például a szertartásokra. Mire visszavonulnak, nagyon elgyengülnek a lábaik.

 

Várja a hívőket a Matya fesztiválon.

 

A Kumaris, ha elkezd menstruálni, visszavonulhat. Egy 12 napos szertartás után elkezdheti élni a nepáli tinédzserek életét.

 

Egyedül sétálhat…

 

…megtanulhat gitározni…

 

…járhat iskolába…

 

…és játszhat az új barátaival.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.