Fotó

Orchideacsodák lepték el a Vajdahunyadvárat

Mintha színpompás zuhatagok lennének – így jellemezte az egyik látogató a hétvégi orchideakiállítás kompozícióit. És tényleg: nehéz lenne ennél jobban leírni a látottakat. Aki nem tudott ott lenni, annak mutatunk egy kis ízelítőt.

Mindig is lenyűgöztek az orchideák. Olyanok, akár egy másik világ titokzatos hírnökei, mint az állatvilágban a pillangók. Mesebeli szépségük óriási tömegeket ejt rabul. Ezt legutóbb a hétvégi Orchideakiállításon tapasztalhattam meg, a Vajdahunyadvárban. Már messziről látni lehetett az épület előtt kígyózó sort, szerencsére azonban egész tempósan haladt – alig 10 percbe telt, és sikerült is bejutni. Az épületben átvették az uralmat a hétvégén a különleges növénycsodák. Még a korlátokon és a lépcső pihenőiben is elhelyeztek egy-egy méretes orchidea- vagy broméliakölteményt.

A Magyar Orchidea Társaság mostani rendezvényének főszereplője az orchideák királynője, a Cattleya volt. Ez a fajta igazán kalandos úton, lényegében potyautasként érkezett Európába a 19. században. Más orchideák zöld “csomagolóanyagaként” került Angliába, ahol William Cattley, neves orchideagyűjtő figyelt fel a ládákból kikandikáló növényekre. Próbaképpen el is ültetett néhányat, amikor pedig virágba borultak, még a kertészeknek is elállt a szavuk. A különleges növény – mely felfedezője nevét viseli – rövid időn belül az orchideakedvelő arisztokraták kedvence lett.

Szerencsére ma már nemcsak a tehetős rétegek engedhetik meg maguknak, hogy orchideát nevelgessenek az otthonukban. Idehaza is számos fajtája kapható a növénynek, a legkedveltebb pillangó orchideákhoz már kétezer forint alatt hozzá lehet jutni, és egy kis odafigyeléssel évekig pompás, gyakran virágzó díszei lehetnek a lakásunknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.