Fotó

Egy magyar fürdő is bekerült a National Geographic 2014-es fotópályázatának győztesei közé

Egy kislány hisztisen földhöz vágja magát egy bevásárlóközpontban, egy rövidfülű bagoly reptében hátrapillant a háta mögött, fantasztikus mintákat alkot a jég egy észtországi ablakon, a polgárháborús Szíriában fogyatékos gyerekek ülnek csendben egy sötét szobában. Ezek a képek is bekerültek a legjobbak közé a National Geographic idei versenyén. Megmutatjuk a győzteseket.
A National Geographic 2014-es fotópályázatának nagydíjasa: A Node Glows in the Dark / Fény a sötétben.

“Az utolsó tíz évben a mobilinternet, az okostelefonok és a közösségi hálózatok megváltoztatták a mindennapjainkat. Habár ez a nő egy tömött vonat közepén áll Hongkongban, a telefonja fénye megvilágítja az arcát, és ez elárulja a körülötte álló idegeneknek, hogy nem igazán van jelen.” (© Brian Yen / National Geographic Photo Contest)

 

Természet kategória: Shoulder Creek

“Egy vad, rövidfülü bagoly a válla fölött visszanéz, hogy minden rendben van-e. Északi rétihéják is vadásznak ezen a réten Kanadában, és ezek a ragadozók gyakran ellopják a bagoly zsákmányát.” (© Henrik Nilsson / National Geographic Photo Contest)

 

Emberek kategória – Tea time in the Hut (Teadélután a kuckóban)

“Egy kis trécselés a babával a műanyag dobozban, nem a legbájosabb kép, de ahogy a fény megvilágítja, megelevenedik egy mesebeli, álomszerű világ.”
(© Karie Puret/National Geographic Photo Contest)

 

Természet kategória: The Great Migration (A nagy vándorlás)

“Ugrás a Mara folyóba.”
(© Nicole Cambre/National Geographic Photo Contest)

 

Emberek kategória: Biltigiri

“Az indiai ramnamiak tetoválása, ami a testüket díszíti, Ram istenségről kapta a nevét, aki nagyon fontos szerepet tölt be az életükben. A tetoválás az odaadásuk jele, és ajándék Ram istentől.” (© Mattia Passarini / National Geographic Photo Contest)

 

Helyszínek kategória: The Storm (Vihar)

“Unokaöcsém fotózása közben jött a vihar, és akkor sikerült elkapnom ezt a gyönyörű pillanatot Törökországban.” (© Aytul Akbas / National Geographic Photo Contest)

 

Különdíjas, természet kategória: Dragon (Sárkány)

“Jégművészet egy ablakon, Tabasalu, Észtország.” (© Maie Kirnmann / National Geographic Photo Contest)

 

Különdíjas, emberek kategória: Children in the darkness (Gyermekek a sötétben)

“Fogyatékkal élő gyermekek a szíriai háború alatt.” (© Abdullah Alghajar / National Geographic Photo Contest)

 

Különdíjas, természet kategória: Muscle Power (Izomerő)

“Ez a játékos küzdelem két fiatal tigris között 4-5 percig tartott az indiai Bandhavgarh Nemzeti Parkban. A kölykök a fűben pihentek alkonyatkor, amikor hirtelen az egyikőjük odalopakodott a másik mögé, és ami ez után történt, azt látni a képen. A testvéri küzdelem felkészíti őket a túlélésre a vadonban.” (© Archna Singh / National Geographic Photo Contest)

 

Különdíjas, helyszínek kategória: Tokyo – Shinagawa Station (Tokió – Shinagawa állomás)

“Sok csodálatos dolgot láttam a városban, alig aludtam, és sikerült leszállnom egy rossz állomáson, a Tsukiji halpiacnál Tokióban. Hullámzó embertömeg jött szembe a folyosón. Egy kávézóban észrevettem egy előnyös helyet, a kamerát a párkányra helyeztem, és sikerült pár fotót készítenem. Miután a koffein hatott, kész voltam az emberáradattal szembeszállni.” (© Peter Franc / National Geographic Photo Contest)

 

Különdíj, emberek kategória: Dead sea Mudbathing (Holt-tengeri iszapfürdő)

“Az örök fiatalságot keresők az ásványi anyagokban gazdag iszapban a Holt-tengernél, Izraelben.” (© Nicholas Riley / National Geographic Photo Contest)

 

Különdíjas, helyszínek: Destroyed Homs (Eltörölt Homs)

“Madarak repülnek a megsemmisült házak felett Khalidiya Homs kerületében Szíriában, ahol hatalmas területeken egy lélek sem moccan. Aztán hirtelen feltámad a szél, belekap a ponyvatetőkbe, vagy madarak repülnek el az ember feje fölött.”
(© Sergey Ponomarev / National Geographic Photo Contest)

 

Különdíjas, természet kategória: Stag Deer Bellowing (Szarvasbőgés)

“Szarvasbőgés a Richmond Parkban, Londonban.” (© Prashant Meswani / National Geographic Photo Contest)

 

Különdíjas, emberek kategória: My brothers and I (Testvéreim és én)

Miamiban tett utunk során pihentünk meg ezen a hegygerincen, a hegyeket nézve. Egész utazásunk alatt vitatkoztunk, ez a pillanat emlékeztetett minket arra, hogy testvérek vagyunk.
(© Tyler Greenfield / National Geographic Photo Contest)

 

Első helyezett, helyszínek kategória: Bathing in Budapest (Budapesti fürdőzés)

“A termálvizes fürdőzés Budapesten a turisták legkedveltebb tevékenységei közé tartozik, pláne télen. Szerencsések voltunk, hogy megszerezhettük ezt a különleges belépési lehetőséget a termálfürdő idegenvezetőjének, Gábornak köszönhetően. Nagyon tetszett, ahogy a köd, ami a nagy hőmérsékletkülönbség miatt alakul ki, az egész fürdőt misztikussá és szürreálissá teszi.
(© Triston Yeo / National Geographic Photo Contest)

 

Különdíj, természet kategória: Zebras and the rim of the Crater (Zebrák a kráter gyűrűjében)

“A Ngorongoro-kráter Tanzánia a világ legnagyobb már nem aktív vulkánja. Ez egy lesüllyedt vulkán, amely rengeteg afrikai vadon élő állatnak nyújt otthont. A zebra a leggyakoribb állat, gnúk, gazellák, hiénák és oroszlánok között. Tiszta égbolt esetén a kráter közepén állva 360 fokban látni a kráter gyűrűjét.”
(© Zikri Teo / National Geographic Photo Contest)

 

Különdíj, emberek kategória: Waiting (Várakozás)

“Az ágyon várt, gondolataiba merülve, miközben a felesége a kenyeret készítette elő az ortodox áldozáshoz. Sarbi, Románia”
(© Roberto Fiore / National Geographic Photo Contest)

 

Különdíj, természet kategória

“Egy szeles napon, rögtön egy ciklon után, messze az északi zátonyon, néhány barátommal úszni mentem. Előtte még soha nem láttam ennyi üveghalat ezen a korallzátonyon. Pont amikor beállítottam a kamerámat, ez a Napóleon-hal átúszott egy halraj között, ami egy élő képkeretként vette körbe.”
(© Christian Miller / National Geographic Photo Contest)

 

Különdíj, emberek kategória: Temper (Temperamentum)

“Egy kislány hisztizik a bangkoki bevásárlóközpontban.”
(© Adam Birkan / National Geographic Photo Contest)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.