Fotó

Beás cigányoknál jártunk karácsonykor

2008 novemberében költöztem rövidebb időre Alsószentmártonba, hogy kosárfonókkal ismerkedjek meg. Időközben több családdal is szoros kapcsolatom alakult ki, amit a mai napig ápolok. Miután közelebbről is tapasztalhattam a falu lakóinak szokásait, akkor vált világossá számomra, hogy szeretném velük átélni a karácsonyi hagyományokat. Érzésem szerint a szenteste hangulata olyan bensőséges viszonyt alakít ki az együtt ünneplők között, amelybe egy idegen beengedése rendkívüli bizalom is egyben, ezért külön megtiszteltetés számomra, hogy a beás cigányok bizalmat szavaztak nekem, hogy közösen üljük meg a karácsonyi vacsorát, illetve hogy megengedték annak megörökítését.
A szalma fontos szerepet játszik a beás cigányok karácsonyi hagyományaiban, a bála szétszórása áldást hoz a családra.

 

A családok jellemzően fával tüzelnek, amelynek feldarabolásában részt vesznek.

 

A beás cigányoknál szokás a kenyér otthoni elkészítése, a képen a megkelesztett tészta sütésre vár.

 

Karácsony másnapján kocsonya kerül az ünnepi asztalra. A gyerekek már fiatal korukban ellesik a készítés módját.

 

Az ünnepek alatt családról családra öröklődő díszek kerülnek a szobákba. A kép hátterében látszódó ikon viszont szerves része a hétköznapok megjelenésének is.

 

A szűkös anyagi lehetőségek miatt nem költenek drága karácsonyfára, azt többnyire valamilyen egyszerűen beszerezhető darabbal pótolják. A színes falak a vidámság fő felelősei.

 

Nem csak belül, kívül is csinosítják a házakat.

 

Habár a beás cigányoknál fontos szerepet játszik a hagyomány, a modern társadalmi divat hozzájuk is begyűrűzött, ahogy azt a képen látható Mikulás-figura is bizonyítja.

 

A gyerekeknek édesség is jár, nagy büszkeség számukra, ha ők tudják a legtöbb finomságot összegyűjteni.

 

A karácsonyt tág családi körben ülik, a fénykép három generáció együtt töltött idejéből ragad ki egy pillanatot.

 

Sötétedéskor – délután 5 óra magasságában – a családfő behozza a szalmabálát a nagyszobába. A családtagok gyertyafény mellett szemlélik a történéseket.

 

A bála szétszórásából a gyerekek is kiveszik a részüket: a mondás szerint ahány szalmaszál éri a testüket, annyi áldás száll rájuk a következő évben.

 

A szétterített szalmaköteg nem marad kihasználatlanul, az egybegyűlt család efölött fogyasztja el a bőséges karácsonyi vacsorát. A kép egy speciálisan főzött bablevest mutat.

 

Az ünnepélyes hangulat csúcspontján minden gyerek kezébe jut csillagszóró, amelyek meggyújtása közben hangos ének is szól.

 

A közös étkezést követően kötetlen időtöltés veszi kezdetét, ennek végén szinte mindig tánc kerekedik, ami sokszor hajnalig is eltart.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.