Fotó

Így él az öttagú Morzsa család, akiket az átmeneti otthon mentett meg az utcától

Ha egy ellenőr a jegyünket kéri a BKV-n, akkor még az is lehet, hogy Miklós lesz az, aki egy háromgyerekes család fejeként, 24 órás műszakokat vállalva próbálja eltartani a többieket. Az édesanya a legkisebb gyerek mellől még nem tud elmenni dolgozni, így viszont elmaradtak a lakbérrel, és kitették őket az otthonukból. Most a Vöröskereszt csepeli átmeneti otthonában tudják meghúzni magukat 9 másik családdal, amíg sikerül talpra állniuk. Pályi Zsófia fotósorozata a 33. Magyar Sajtófotó Kiállításra készült, aminek idén a Canon az egyik fő szponzora, és egyben egy olyan párhuzamos kiállítás szponzora, ami a Magyar Vöröskereszt munkatársainak pótolhatatlan munkáját mutatja be.
A Morzsa család mindennapi gondokkal küzd. Nehézségeik között jelen van az eladósodás, az elvégzett munka után járó elmaradt fizetések, üres ígéretek, hó végi anyagi nehézségek.

 

 

Elérkezett a nap, mikor már az albérletük díját sem tudták kifizetni. Két hónappal maradtak el csupán, amit főbérlőjük nem tolerált. Távollétükben minden személyes tárgyukat kukába dobta. Így most mindent kezdhetnek elölről.

 

Ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben kerültek kapcsolatba a Vöröskereszttel, és azóta is a segélyszervezet csepeli Családok Átmeneti Otthona nyújt nekik menedéket.

 

A család feje, Miklós havi tíz alkalommal visz huszonnégy órás műszakokat jegykezelőként, néhol túlórázva; még így sem tudták rendezni helyzetüket, mivel Tünde, három gyerek anyukájaként, még otthon van a legkisebb gyermekükkel, Dominikkal, és munkát még nem tud vállalni.

 

 

A két nagyobbik kislány, Veronika és Izabella már egy közeli, halmozottan hátrányos helyzetűeket befogadó óvodába jár, ide még a legkisebb fiút nem tudják beadni.

 

Morzsáék karácsony előtt egy héttel költöztek be az otthonba, ahol velük együtt kilenc hasonló helyzetű család kap kedvezményes szálláslehetőséget a Vöröskereszttől.

 

Jelenleg minden család egy-egy szobában van elszállásolva. Közös konyha és fürdőszoba ugyan áll a rendelkezésükre, de nincs egy olyan közösségi tér, ahol a gyerekek tudnának játszani. Így ha pihenő van, Dominik is csak csöndben tologathatja kedvenc motorját a folyosón.

 

 

Miklós és Tünde az első hónapokban még nemigen tudtak spórolni, mert hiányzó téli ruhákra és gyerekjátékokra költötték minden vagyonukat. Céljuk viszont, hogy amit most a szálláson meg tudnak takarítani, azt a jövőjükbe fektessék, és egy éven belül átmeneti otthonukból albérletbe tudjanak költözni.

 

Pályi Zsófi fotóriportját a Vöröskereszt mindennapi munkájáról és a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás képeit 2015 március 20-tól a Capa Központban tudjátok megnézni.

Helyszín:
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 1065 Budapest, Nagymező u. 8.

Nyitva tartás:
hétfő – csütörtök: 11.00 – 19.00
péntek: 11.00 – 21.00
szombat – vasárnap: 11.00 – 19.00

Pályi Zsófi azon Vöröskeresztes képeiből, melyek nem jelennek meg a kiállításon, a Canon Facebook-oldalán látható majd ízelítő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.