Fotó

A világ 10 legszebb parkja: egy szubjektív lista

Nem tudom kinőni, hogy falun nőttem fel: zöldövezetben, a Fertő-Hanság Nemzeti Park szomszédságában, friss levegőn. Ennek fényében persze hogy a fővárosi szmogot nem "veszi be" a lelkem, rendszeresen kell neki a fű, a fa, a madárcsicsergés és a kis virágok. Nem véletlen hát, hogy Budapest összes zöld tisztását ismerem, de a nagyvilág megannyi parkját keresztül-kasul bejártam már. A parkok világnapján most jöjjön tíz olyan hely, ahova ha tehetném, most azonnal elindulnék.
Bár a cseresznyefa-virágzás a Füvészkertben is gyönyörű, azért Tokió parkjaiban is megnézném, milyen az, amikor beköszönt a tavasz.

 

A világ legszebb és egyik legrégebbi parkja a Missouri állambeli Forest Park, aminek fenntartására dollárezreket szánnak – fotó: Randy Allen

 

A holland Keukenhof Park nem más, mint egy összefüggő virágtenger, ahol évente több tízezer látogató fordul meg.

 

A felsorolásból nem hiányozhat a japán Ashikaga Flower Park, ahol a lilaakácé a főszerep – igaz, hogy csak május első két hetében, ugyanis csak ekkor borul teljesen virágba a park.

 

A kanadai Butchart Gardens már 1904 óta működik, és mind a mai napig magántulajdonban áll. A park különlegessége, hogy benne külön rózsa-, mediterrán, japán- és olaszkert látható.

 

Nem is olyan messze tőlük, Horvátországban található Európa egyik legszebb természeti látványossága, a Plitvicei-tavak, ami egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül. A nemzeti park 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható.

 

Valentin-napon adták át Dubajban a Miracle Garden (Csodakert) elnevezésű virágparkot: ami 6700 négyzetméter területen fekszik, 4 kilométer hosszú, a területén pedig 45 millió virág látható.

 

A plázák és irodaházak világában is szükség van parkokra, még akkor is, ha zöldövezet kialakítására nem nagyon van hely. Japánban ez sem okoz problémát, az oszakai Namba Parksot például egy bevásárlóközpont tetején alakították ki.

 

A legizgalmasabb parkok közül nem lehet kihagyni a Barcelonai Güell parkot, ahol szokatlan építészeti látványosságok váltják a zöld területeket.

 

A világ első városi nemzeti parkja a Stockholmi Royal National City Park, amit még 1994-ben létesítettek 27 négyzetkilométeren, és a város szívébe ékelődik be.

 Te melyik parkot vennéd fel a listára? Írd meg nekünk a hozzászólásoknál!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.