Fotó

126 éve adták át az Eiffel-tornyot

Biztos vagyok benne, hogy előző életemben francia voltam, sőt abban is, hogy Párizs volt az otthonom. A francia fővárosban mindig úgy érzem, hogy megérkeztem, a helyemen vagyok. Az emberek, az utcák, az épületek kedves barátaim, ismerem a város minden aprócska szegletét. Csupán egyetlen hiányérzet tombol bennem: az Eiffel-toronyra még soha nem jutottam fel, mindig úgy alakult, hogy pont lemaradtam róla. De nem adom fel, egyszer megmászom a tornyot, amit 126 éve, március 31-én adtak át. A születésnap alkalmából most megelevenítjük, hogyan készült az ikonikus építmény.
A világ egyik leghíresebb épületét Gustave Eiffel (1832–1923) tervezte az 1889-es világkiállításra, az épületet pedig az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna.

 

Az építkezés 1887. január 28-án kezdődött el. Hatalmas tölcséreket vájtak, hogy a kőművesek hozzákezdhessenek az oszlopok alapozásához. A torony alapjait 1887. április 22-én fektették le.

 

Az építmény hihetetlen sebességgel épült: havonta 12 méterrel lett magasabb, és a munka minden fázisában feltaláltak valamit.

 

Az építkezésen csak az elemek összeszerelése folyt, azok mindegyike a Levallois-Perret-i üzemben készült, és onnan szállították a helyszínre.

 

1888 májusában már kivehető volt a torony jellegzetes alsó része. A munkálatok éjjel-nappal folytak, amit csak a munkások sztrájkjai szakítottak félbe, mivel a sajátságos körülmények között végzett munka bére nem tükrözte a vállalt veszély mértékét. Eiffel, akinek csak egy gondolat járt a fejében: határidőre elkészíteni a művet, elfogadta és megadta az annak idején túlzottan magasnak számító béreket.

 

1888. július 14-én elérték a második emeletet, 1889. március 31-én pedig befejezték a harmadikat. 26 hónap megfeszített munka után, 1889. március 31-én aztán átadták az építményt.

 

Egy kép 1889-ből: az Eiffel-torony gyönyörű látványt nyújtott a Trocadéro-palotából.

 

Az Eiffel-toronyban étterem is működött az 1900-as években.

 

Az étteremből nyíló kilátásnak nem volt párja Párizsban.

 

Az étterem mellett szuvenírboltocska is működött az első emeleten.

 

Az Eiffel-torony a világkiállítás idején 1900-ban.

 

A torony mindig is megosztotta a franciákat, sokan szeretik, de sokan kimondottan utálják, olyan beceneveket aggattak rá, mint a “Csúfság” vagy “Öreg Hölgy”. Többször le akarták bontani, és felrobbantani. Kétszer is eladta egy szélhámos, 1925-ben Victor Lustig, ócskavasként.

 

Az 1930-as években a toronyban volt a világ legmagasabb postaládája.

 

1944. augusztus 25-én két amerikai katona francia lányokkal pózol a torony előtt Párizs felszabadítása idején.

 

1994 őszén német letartóztatott katonákat szállítanak az Eiffel-torony alatt, miközben a franciák szitkozódnak.

 

A torony óriás sikerét jelezte, hogy minden híres autó- és divatmárka az Eiffel-torony mellett készítette reklámfotóit, de a hétköznapok embere is megörökítette magát a torony mellett.

Olvasd el ezt is!

Rekordot döntött az Eiffel-torony
Színház és penthouse is működött az Eiffel-toronyban
Kézenállás az Eiffel-torony tetején: bátor kaszkadőrök a múltból
Íme, Párizs legújabb kedvenc szelfihelyszíne

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.