Fotó

Egy titokzatos világ: alagút a Gellért-hegy alatt

Talán mindenkinek megvan az a filmjelenet, amikor a kamera először a zsúfolt városi utcát mutatja, a rohanó embertömeget, a kígyózó autókat, majd fokozatosan elkezd a föld alá süllyedni, a felszíni jelenetből nem marad más, mint tompított rezgés, a zaj, a nagy meleg és a nedves falak. Ez a kép villant be, amikor a Gellért-hegy alatt húzódó labirintusrendszerbe leértem, ahol a főváros gazdag termálvízkészlete a felszínre tör. Aki teheti, járja végig ezt a szakaszt, akinek nincs rá lehetősége, annak képekben hoztam el az élményt.
A Gellért fürdőben található szecessziós felülvilágító üvegcsodák egyike, az előcsarnokban lévő főkupola Róth Manó Emanuel eredeti munkái 1918-ból, 2008 környékén Gonzales Gábor restaurálta.

 

Alagút az ősforráshoz

 

Az egykori ősforrás 15 méterrel a föld alatt van. A Gellért ősforrását ma már nem hasznosítják, mivel az a Duna magas vízállásakor keveredik a folyó vizével.

 

A mészkő barlang a Gellért-hegyen lévő sziklatemplom alatt található

 

Egykor bunkerként, sőt állítólag a Rákosi-korszakban börtönként is funkcionált, egy biztos, amikor az alagutat fúrták, több csontvázat is találtak.

 

A több mint 1 kilométer hosszú alagút a Gellért, a Rudas és a Rác fürdőt köti össze. Sok elképzelés felmerült már, hogy mire hasznosítsák. Az egyik terv egy terápiás barlangvasút volt, ami a fürdők között is közlekedhetett volna. Itt húzódik a Kelenföldi erőműből érkező távfűtés gerincvezetéke is.

 

Az I. számú vízforrás, ami a Gellért fürdő mai vízellátását biztosítja.

 

Az alagútban természetesen extrém a pára és a meleg, de a felettünk elhaladó villamos zaja sem mindennapi.

 

A fűtés- és hűtésrendszer

 

 

Egy kis rendetlenség, és képek meztelen nőkről, minden valamire való kazánház elmaradhatatlan kellékei….

 

A Gellért Szálló fűtése is innen üzemel.

 

 

 

A Gellért Hotel és Gyógyfürdő 1912–1918-ban épült szecessziós stílusban, az építkezésen orosz hadifoglyok is dolgoztak az első világháború utolsó évében.

 

Az elkészült Gellért fürdő a főváros első luxuskategóriájú létesítménye volt, akkoriban Európa legkorszerűbb gyógyfürdőjének számított. A fürdőhöz ekkor harmincágyas kórház is tartozott.

 

A fürdő és szálló egykori tulajdonosai minden lehetőséget megragadtak, hogy az intézmény magas színvonalú technikai, esztétikai minőséget képviseljen, mind kényelemben, mind a gyógykezelések terén.

 

Külön orvosi laboratóriumok és elsőrendűen felszerelt egészségügyi részlegéhez állandó orvosi felügyelet társult. A konyháját a nagy hírű Gundel étterem biztosította 1945-ig, külön figyelmet fordítva már akkor is a korszerű táplálkozási elvek betartására.

 

A Gellért fürdőben a benti medencéknél is rengeteg a természetes fény, hála a tetőablakoknak és felülvilágítóknak.

 

 

Az épület már önmagában is megér egy látogatást.

 

Bejárat és az előcsarnok

 

Az akkori Európában is kuriózumnak számító hullámstrandfürdő később, 1926–27-ben épült az épülethez, a fürdő korábbi parkja területén.

 

A Gellért fürdő kívülről

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.