Fotó

Ilyen egy tökéletes családanya élete – fotók

Kirázza az embert a hideg, amikor szembesül azzal, mennyi szerepben kell egy nőnek megfelelnie. Egy igazi modern családanya nem ismer lehetetlent: óvó gondoskodással neveli gyermekeit, kétemeletes családi házat visz a hátán, mosolyogva mos, főz, vasal, és stoppolja a kopott zoknit; türelmes és odaadó társ, a fáradtságot és a depressziót nem ismeri. Az 1940-es években nők milliói ennek a szent képnek igyekeztek megfelelni – egy ideig.

1941-ben a LIFE magazin dokumentálta egy családanya életét, hogy bemutassa, hogyan él az a 30 millió háztartásbeli asszony, akinek élete csakis a család és az otthon körül forgott. A magazin választása az Illinois állambeli Jane Amberre esett, aki a modern, középosztálybeli háziasszony tökéletes megtestesítője volt: gyereket nevelt, mosott, főzött, takarított, lakberendezett, megértő feleség volt, aki a társadalmi eseményeken is makulátlanul ragyogott, szabadidejében pedig rádiót hallgatott, és stoppolt.

Amikor a fotóriport készült, még nem tudták, hogy alig 2 hónapon belül minden megváltozik: a japán hadsereg csapást mért Pearl Harborra, az USA belépett a második világháborúba, ami örökre megváltoztatta a nők életét, a munkavállaló nők száma megugrott, akik a háború után sem akarták feladni a munkahelyüket. Előtte azonban minden másképp volt:

Jane férjével és gyermekeivel a házuk előtt pózol. Az asszony 1927-ben, 18 évesen randevúzott először Gilbert Amberggel, 3 évvel később összeházasodtak.

 

Mielőtt a gyerekek felébrednének, Jane és férje reggel 6:30-kor együtt reggelizik, csendben.

 

Miután a gyerekeket is megreggeliztette, elvitte őket iskolába, óvodába, jöhet a mosogatás és a takarítás.

 

 

 

A lakás dekorálása, szépítése is a feleség feladata volt. 

 

A pincében egy automata mosógép várta az asszonyt.

 

A férj a közelben dolgozott, ebédre hazajárt

 

Miután a gyerekek haját levágta a borbély, fagyizni mentek

 

Jane szendvicset készít a gyerekeknek

 

Jane az ablakból szokta felügyelni gyermekeit.

 

Jane a kislányát fürdeti lefekvés előtt

 

Jane-ékhez estére vendégek érkeztek, az asszony nagyon kitett magért: marhahátszín és Chianti került az asztalra, amit ezüsttel, porcelánnal, gyertyával és virággal terített meg.

 

 

Jane és férje rendszeresen éltek társasági életet.

 

Szabad perceiben asz asszony legszívesebben rádiót hallgatott – és zoknit stoppolt – forrás: mashable/gettyimages

Anyának lenni nem könnyű! Nézd meg ezt is!

Az 1940-es években a kislányokat arra tanították az iskolákban, hogyan legyenek jó háziasszonyok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.