Fotó

Így hűtik a végtelenül cuki rendőrkutyákat a kánikulában

Kutya meleg van! – mondják kánikula idején, sokan pedig rosszul viselik a hosszan tartó meleget - házi kedvenceink legtöbbje is. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban megnéztük, hogyan tűrik a meleget ezek a szorgalmas ebek.
Dr. Stájer Attila címzetes rendőr alezredes a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-Képző és Állatfelügyeleti Központ állatorvosa mesélt nekem arról, hogy milyen módszerek állnak rendelkezésükre a kutyusok hűtésére.

 

Kánikula idején a reggeli teendőket a központ szakoktatói, kiképzői a kora hajnali órákra teszik, ilyenkor mennek ki a kutyák dolgozni. Taz a hajnali képzés után vezetője ölében várta a frissítést.

 

Először itatják őket, ám ez is szigorú szabályokhoz van kötve.

 

Képzés után nem szabad a kutyának hirtelen nagy mennyiséget innia, mert a túl sok folyadék hirtelen felvétele állat-egészségügyi problémákhoz, akár gyomorcsavarodáshoz is vezethet. Itatás előtt még a víz hőmérsékletét is vizsgálják, túl hideget szintén nem jó inniuk.

 

Itatás után a kutyák hátulsó lábait hűtőfürdőbe is tehetjük. Taz boldogan marad így percekig. A lábak hűtése fontos, mielőtt bármelyik más testrészt vizeznénk, mert ahogyan az embereknek sem tesz jót a hirtelen jött hideg, az ebek is “ráfázhatnak”.

 

Közben Richárd is sorban áll, frissítésre várva.

 

Richárdnak az első lábait hűtik, ő ezt szereti jobban.

 

Miután a lábakat lehűtötték, jöhet a kényeztető vizezés a testük egyéb területén is. Fejüket hosszú percekig locsolgatja gondozója.

 

Richárd a nedves rongy után kapkod, le sem tagadhatná, hogy rettentő jólesik neki a hideg vizes kényeztetés. Megdolgozott érte.

 

Miután átestek a délelőtti fürdőzésen, elégedetten megrázzák magukat, majd a hűvös kennelbe vonulnak pihenni.

 

A doktor úr is visszavonul rendelőjébe, hogy átnézze a napi teendőket. Közben arról mesél, hogy bár ők mindent megtesznek a kutyák egészségéért, mégis időnként előfordul, hogy egy-egy kutya munka közben rosszul lesz a melegtől. Ilyenkor hideg infúzióra van szükségük és állandó hideg vizes locsolásra.

 

A rendőrségi utánfutók, amelyekkel a kutyusokat szállítják, belül ventilátorral vannak felszerelve.

 

Meglátogattam a kis kutyákat is, kíváncsi voltam, hogy ők hogyan bírják a nyári forróságot. Egytől egyig az itatótál körül sürögtek-forogtak.

 

Volt olyan kutyus is, aki a kádban állva leselkedett, így hűtötte magát ezen a tikkasztó napon. Bár ők még nem dolgoznak, de komoly jövő vár rájuk, fontos az egészségük. Amikor ilyen nagy melegben születnek kiskutyák, az anyjuknak is igyekeznek optimális körülményeket biztosítani.

 

Búcsúzóul ez a kiskutya rám kacsintott, mint aki azt szeretné közölné velem, hogy ne izguljak, itt minden rendben van, szerető és gondoskodó kezekben vannak.

 

Még több kutyás kép:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.