Fotó

Luxus a kefe, de még a papír is – kórházi WC-körkép Budapestről

A kórházi higiénia alapvető feltétele annak, hogy az ott betegeskedő emberek minél hamarabb gyógyultan távozhassanak. Ehhez nem csak a kórházi szobák és ágyak rendben és tisztán tartása tartozik hozzá, hanem a folyosók és a mellékhelyiségek rendszeres takarítása is. A valóság sokszor elkeserítő.

A következő fotóriport az egészségügyi intézmények mellékhelyiségeit igyekszik bemutatni. Tiszta, makulátlan helyiségek helyett szemetes, koszos, hiányosan felszerelt WC-k és mosdók várják a betegeket. Tisztelet a kivételnek, mert hála istennek, kivételek mindig vannak.

Egy budai kórházban kezdtem a körutat, ahol a női és a férfi mellékhelyiség egy helyen van. A képen látható papír volt az egész WC egyetlen darabja, amit valószínűleg valaki “ott felejtett”, és azután már senkinek sem volt rá gondja.

 

A WC-deszka viszonylag tisztán várja a hozzá fordulókat, de kefe nincs, és ha az ember nem szakít egy darabot a kinti papírból, itt bizony késő törlőért nyúlkálni. (Kútvölgyi Kórház)

 

Ezt a fotót egy pesti nőgyógyászaton készítettem, ahol a mosdó még viszonylag tiszta, de se szappan nincs kitéve, se törlőkendő.

 

Betérve a WC-re, elkeserítő a látvány. Se deszka, se papír, viszont összetépett női intim szemetek mindenütt.

 

Átmentem egy másik helyiségbe, hátha ott jobb a helyzet, de nem. (Baross utcai Nőgyógyászati Klinika)

 

És íme a pozitív példa, WC-körképem nyertese. Egy pesti gyermekklinikán készült ez a fotó. A helyiség modern kézszárítóval, szép rajzokkal és makulátlan tisztasággal várja kis betegeit.

 

A WC-k látványa is örömmel tölt el, külön tudnak a picik és a felnőttek könnyíteni magukon, gyönyörű, ragyogó tiszta körülmények között. (Bólyai Gyermekklinika)

 

Ez a kép már inkább ismét a realitások talajára vezet vissza. Sehol a papír, ami nélkül igencsak nehéz elvégezni dolgunkat. (Tömő utcai Rendelőintézet)

 

A látvány ismét a régi. A papír szinte mindenhol hiánycikk, itt a WC-kefe sincs a helyén. De legalább megkapaszkodhatunk, miután dolgunk végezve ráeszmélünk, hogy nincs mivel törülni. (Máv Kórház)

 

Egy pesti traumatológián járunk, ahol bár kezünket megmoshatjuk akár szappannal is, de papír után nyúlva, kész a trauma. (Fiumei utcai Traumatológia)

 

Ennek a WC-nek a “feltalálói” valószínűleg a minimáldizájn hű követői. A papírt itt valóban hiába keressük, hiszen még a helye sincs felszerelve. A falon lyuk tátong, ki tudja, mi célt szolgál. (János Kórház)

 

Végül, de nem utolsósorban, egy budai kórházban néztem szét. A mellékhelyiségben kézfertőtlenítő és szappan is volt, bár fogytán.

 

És ni csak, ott a papír!

Nézd meg ezeket is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.