Fotó

Kicsi a bors, de erős – egy pici iskola, amit imádnak a tanulók

Szűcsi egy alig 1200 lelket számláló kis község, a Mátra gyönyörű halmai között, egy katlanban. Utcáit egy kristálytiszta patak szeli át, és bár nincs messze az M3-as autópálya, az ember mégis úgy érzi magát Szűcsiben, mintha a következő lépés a világ vége lenne. Ez a mesés kis falu sok nehézséggel küzd, igen nagy a munkanélküliség, és sajnos a lehetőségek is végesek.
Szűcsiben a gólyák meghozták a tavaszt.

 

Az okos és szorgalmas gyerekeket azonban nem a gólya hozza. A Bajza József Általános Iskola Szűcsi egyetlen reménye, akik innen kikerülnek, azok előtt talán megnyílnak a lehetőségek.

 

Szabó Lászlóné, az iskola vezetője azonnal büszkélkedni kezd, teljes joggal. A gyerekek itt rendszeresen sportversenyeken vesznek részt, és különböző szakkörökön fejlesztik ügyességüket.

 

A folyosó roskadásig van húsvéti rajzokkal. Itt nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekek méltón ünnepeljenek, hiszen sokszor otthon hiába várják a nyuszit.

 

 

Szűcsi diákjai korábban országos diákolimpián első helyezést értek el. Most az elsősök tettre kész kis tanulói sorakoznak, talán ők is eljutnak egyszer egy olimpiára.

 

Az iskolában a gyerekeket első osztálytól kezdve németre tanítják, hogy mire elérik a nyolcadikat, kitűnően beszélhessenek egy nyelvet a magyaron kívül. Ez szüleiknek még nem adatott meg.

 

 

A nyelv gyakorlására pedig utakat szerveznek német nyelvterületre, melyet pályázatok és külföldi támogatás segítségével valósítanak meg.

 

 

A nyelvtanulás mellett fontosnak tartják a környezet védelmét, és ezzel kapcsolatban a gyerekeket is tudatosságra nevelik. Az iskola korábban elnyerte az Ökoiskola címet.

 

A nagy szegénység miatt a tanulók otthon többnyire nélkülözik a finom és egészséges falatokat. Itt az iskolában azonban megkapják mindazt, amire szükségük van. Heti rendszerességgel kapnak tejtermékeket és gyümölcsöt is.

 

Sajnos azonban nem minden fenékig tejfel, az iskola vezetője szomorúan vezetett be a mellékhelységbe. Ajtók nincsenek, volt már rá példa, hogy a kisebb gyerekek bepisiltek, mert szégyelltek a nagyobbak előtt könnyíteni magukon.

 

A többszöri csőtörés miatt a padló és a falak rohadnak.

 

 

Mindent összevetve azonban elmondható, hogy kicsi a bors, de erős, a sok nehézség és a pénzhiány ellenére a tanulók boldogan járnak ide, és az iskola igyekszik mindent megadni nekik, amit otthon nem kaphatnak meg.

 

 Nézd meg a többi iskolát is:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.