Fotó

124 éve született Zita, az utolsó magyar királyné

124 éve pontosan ezen a napon született Zita, az utolsó magyar és cseh királyné, osztrák császárné, és idén lesz 100 éve, hogy megkoronázták férjével, I. Károllyal Budapesten. A világháború után évekig száműzetésben élt királyné aktívan politizált, és bár mindenüket elvették a Monarchia felbomlása után, sosem mondott le a trónról.
Zita Mária Adelgunda Mikaéla Rafaéla Gabriella Jozefa Antónia Lujza Ágnes Bourbon–pármai hercegnő 1892. május 9-én született Viareggióban, Olaszországban. Apja, Róbert az utolsó uralkodó, trónjától 1859-ben megfosztott pármai herceg, anyja, Mária Antónia portugál infánsnő volt. A szülők nagy hangsúlyt helyeztek az uralkodói életstílusra. Zita édesanyja, Mária Antónia pármai hercegné hatalmas udvartartást vezetett. A család fenntartott egy nyári rezidenciát az alsó-ausztriai Schwarzauban, és egy télit a toszkánai Viareggióban.

 

Zita hercegnő együtt nőtt fel szellemi fogyatékos testvéreivel, ami abban a korban példátlannak számított. A szigorú édesanyaként számon tartott pármai hercegné gyermekeit vasfegyelemben nevelte, nagy hangsúlyt helyezve a katolikus vallás megismerésére és előírásainak betartására. A gyermekek tanultak franciául, németül, olaszul, portugálul és angolul.

 

1903 szeptemberében a hercegnőt beíratták a zangbergi Szent József Leánynevelő Intézetbe, ahol a család több leánygyermeke is tanult, ám édesapja, I. Róbert herceg halála miatt kivették az iskolából, így azt sosem fejezte be. Ezt követően az angliai bencés rendi Szent Cecília-zárdába küldték, melyet anyai nagyanyja, az apácává lett Adelheid hercegnő vezetett. Zita jól érezte itt magát, de a nedves, párás klíma kikezdte az egészségét. Csehországba küldték gyógykúrára, itt találkozott Ferenc József király unokaöccsével, későbbi férjével, Károllyal.

 

Habsburg Károly a trón második számú várományosa volt ekkoriban. Az első helyen Ferenc Ferdinánd állt, aki azonban rangon alul nősült, így gyermekeit kizárták a trónöröklésből. A mélyen katolikus hívő Károly nagyanyja, Mária Terézia közeli kastélyában találkozott Zitával. Mivel Mária Terézia Zita nagynénje volt, így a fiatalok szegről-végről rokonok voltak. Károly az első percben beleszeretett Zitába, és ezután gyakran tiszteletét tette nála.

 

Károly 1911. június 13-án jegyezte el Zitát, október 21-én pedig össze is házasodtak. Ferenc József egy csodaszép diadémot ajándékozott a menyasszonynak. Károly boldog volt, hiszen szerelemből házasodhatott. Zita egy év múlva megszülte a Monarchia trónörökösét, Ottót, akinek maga az agg Ferenc József lett a keresztapja. A párnak összesen nyolc gyermeke született. (A gyerekek balról jobbra: Habsburg Ottó, Etelka, Róbert, Félix, Károly Lajos, Rudolf, Sarolta és Erzsébet)

 

1916. november 21-én meghalt Ferenc József, trónján Károly főherceg követte I. Károly, illetve IV. Károly néven, Zitából pedig császárné és királyné lett. Az év december 30-án koronázták meg őket Budapesten.

 

Zita királyné a koronával

 

1918-ban, a háború elvesztése után felbomlott az Osztrák–Magyar Monarchia, Károlyt megfosztották uralkodói jogaitól, vagyonától, és száműzték őt és családját országaiból. November 13-án Magyarország vonatkozásában Károly aláírt egy nyilatkozatot, hogy lemond az “államügyek vitelében való minden részvételről”, de a trónról nem mondott le.

 

A család svájci emigrációba vonult, majd egy ideig Portugáliában éltek. Károly spanyolnáthát kapott, amibe belehalt, míg Zita a nyolcadik gyermekükkel volt terhes. Végül Zita rokona, a spanyol király Madridba költöztette a családot, az asszony itt szülte meg nyolcadik gyermekét.

 

Zita királyné és a gyerekek

 

1929-ben, amikor több gyermeke egyetemista lett, Belgiumba költöztek, innen csak a második világháború miatt mentek tovább az Egyesült Államokba, majd Kanadába. A háború alatt Zita királyné kötszert és gyógyszereket gyűjtött Ausztria és Magyarország számára.

 

Fiai mind aktívan részt vettek a háborúban. Ottó főherceg rendszeresen találkozott Roosevelt elnökkel, Róbert herceg londoni követként dolgozott, Károly Lajos, Félix és Rudolf főhercegek pedig beléptek az amerikai hadseregbe. (A képen középen Habsburg Ottó)

 

Zita királyné és Habsburg Ottó Brüsszelben

 

A háború után Zita az Egyesült Államokban maradt, Európába csak gyermekei esküvői alkalmából utazott át, majd 1952-ben, hogy idős anyját ápolja, Luxemburgban telepedett le.

 

Zita királyné, lánya, Margit, és fia, Félix az Egyesült Államokban

 

1962-től a felső-bajorországi Pöckingenben élt, élete utolsó évtizedeit Svájcban, a Zizers község apátságában kialakított idősek otthonában töltötte. Bár visszavonultan élt, de a világ dolgaitól nem szakadt el.

További cikkek magyar uralkodókról és dinasztiájukról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.