Fotó

Diana ruhája, Dali bajusza és Kate Moss melle – híres porték és történetük

Egyszerűen kikapta a szivart Winston Churchill, brit miniszterelnök szájából Yousuf Karsh, fotós, amikor portrét kellett készítenie, és csak két perce volt rá. Kate Mossról világhírű fotósorozatot készített akkori fotós pasija egy nyaralás alkalmával, viszont a vakáció után azonnal szakítottak is. Híres portrék története.

Philippe Halsman: Salvador Dalí

Ők készítették minden idők leghíresebb portréit

Salvador Dalinak nemcsak a munkáját, de egész magánéletét átszőtte a különcség, éppen ezért olyan zseniális a róla készült egyik leghíresebb portré, amit a lett-amerikai fotós, Philippe Halsman lőtt róla. A két művész az 1940-es években dolgozott együtt, aminek végeredménye egy páratlan fotókönyv lett Dali’s Mustache (Dali Bajusza) címen.

John Hedgecoe: II. Erzsébet

Ők készítették minden idők leghíresebb portréit

John Hedgecoe fotóst 1966-ban bízta meg a Royal Mail (királyi posta), hogy készítse el a királynő portréját, hogy abból aztán bélyeg készülhessen. Akkor még senki nem sejtette, hogy ez lesz az a fotó, amit a világon a legtöbbször sokszorosítanak majd, és bekerül a fotótörténelem ikonikus portréi közé.

Winston Churchill

Ők készítették minden idők leghíresebb portréit

Nagyon valószínű, hogy senki nem lett volna a kanadai portréfotós, Yousuf Karsh helyében, aki még 1941-ben azt a feladatot kapta, hogy készítsen egy képet Winston Churchillről az ottawai alsóházban, amire mindössze két percet kapott. A miniszterelnök nem tudott a fényképezésről, ráadásul a fotós a korábban meggyújtott szivarját is kikapta a miniszterelnök szájából, miután ő nem volt hajlandó letenni azt. A végeredmény egy haragos portré lett, ami Karsht egycsapásra híressé tette. A felvétel után Churchill kezet rázott a művésszel, és megjegyezte: “Maga biztosan rá tudna venni egy üvöltő oroszlánt is, hogy nyugton maradjon, amíg lefényképezi.” Így lett a kép címe: Üvöltő oroszlán. 

Arthur Sasse: Albert Einstein

Ők készítették minden idők leghíresebb portréit

A 20. század egyik legnagyobb elméje, Albert Einstein Arthur Sasse fotósra öltött nyelvet – és ezzel egy időben örökre beírta magát a fotótörténelembe. Az elcsípett pillanat tökéletesen visszaadja a bohóc tudós jellemét, aki ezen a napon ünnepelte 72. születésnapját, és ahelyett, hogy századszorra is a kamerába mosolygott volna, kidugta a nyelvét.

Mario Sorrenti: Kate Moss

Ők készítették minden idők leghíresebb portréit

1993-at írtak, amikor az emberek agyába örökre beégett az akkor 17 éves szupermodell, Kate Moss szeplős lolitaarca, vele együtt pedig Calvin Klein Obsession illata. Az emlékezetes sorozatot a szupermodell akkori pasija, Mario Sorrenti készítette, a képkockák története pedig egyáltalán nem romantikus. Kate egy későbbi interjúban vallotta be, hogy a fotók egy közös nyaralás alkalmával készültek: “Egy reggel arra ébredtem, hogy megszállottan fotóz – én meg a fenébe kívántam az egészet” – nyilatkozta. A homokban hemperegni és kanapén pózolni egyszerűnek tűnhet, ám a fotós tíz napon keresztül megállás nélkül fotózta barátnőjét. Bár a sorozat hatalmas siker lett, a pár a közös nyaralás után szakított: “Amikor kapcsolatban élsz egy fotóssal, ő pedig elkezdi az egészet tönkretenni azzal, hogy azt mondja: csináld ezt, csináld azt! Na, akkor eljön a pillanat, amikor azt mondod, nem akarsz megállás nélkül dolgozni! Mire ő: menj fel a tetőre, vetkőzz le! Én meg csak azt bírtam gondolni: menj a f*szba!”

Dorothea Lange: A hétgyermekes édesanya

Ők készítették minden idők leghíresebb portréit

Bár a fotó szereplője nem híres ember, a Dorothea Lange által megörökített 32 éves, hétgyermekes özvegy édesanya a Nagy Depresszió időszakának szimbóluma lett, a fotó nemcsak szenvedést, de erőt is sugároz. Az édesanyáról Kaliforniában készült a sorozat 1936-ban, és összesen hat képből áll. Az édesanya 1976-ban fedte fel magát, és árulta el nevét: Florence Owens Thompson.

Che Guevara

Ők készítették minden idők leghíresebb portréit

Che Guevara aligha maradhat ki az ikonikus portrék közül, a 20. század egyik legnagyobb hatású fotójaként tartják számon. A fénykép egy 1960-as utcai demonstráció alatt született, amit a Havannában elsüllyesztett La Coubre nevű hajó legénysége emlékére tartottak. A vezető épp a beszédére készült, amikor Alberto Korda kubai fotósnak sikerült elcsípnie az akkor 31 éves Che Guevarát. A fotó sokáig a fotós falán lógott, aztán egy ismerőse Európába vitte a másolatát, majd egy olasz hírügynökségi anyagnak köszönhetően elkezdte bejárni az egész világot.

Annie Leibovitz: John Lennon és Yoko Ono

Ők készítették minden idők leghíresebb portréit
1980 decemberében a Rolling Stone magazin vezető fotósát, Annie Leibovitzot bízták meg azzal, hogy készítse el a magazin címlapfotóját John Lennonról. Eredetileg úgy tervezték, hogy csak John lesz a képen, de ő nagyon szerette volna, ha Yokóval szerepelhet a címlapon. Mivel a fotósra nagy hatással volt a Double fantasy című albumfotó, egy szerelmes portrét szeretett volna lőni a párról – méghozzá meztelenül. Yoko azonban nem akart levetkőzni, mire John mellékuporodott, és gyengéden megcsókolta. Ez volt az a pillanat, amit aztán Annie Leibovitz egy instant kamerával elcsípett. Pár órával később John Lennont a lakása előtt lelőtték.

Mark Seliger: Kurt Cobain

Ők készítették minden idők leghíresebb portréit

Kurt Cobainről a legtöbb embernek az az arc jut eszébe, amit Mark Seliger készített róla még 1994-ben, a fotózás előzményeiről azonban csak kevesen tudnak. A fotós egy videóban mesélt arról, mekkora kihívás volt Curt Kobaint és a Nirvanát a Rolling Stone 1992-es címlapjára befotózni, ahova a sztár egy nagyon ronda kardigánban és napszemüvegben érkezett, amiket nem akart levenni. Mint később kiderült, az, hogy a Rolling Stone így is bevállalta a címlapot, nagy dolog volt, Kurt Cobain ugyanis nagyon hálás volt azért, hogy megengedték neki, hogy úgy lehessen rocksztár, ahogy ő szeretne. A fotós akkor még nem is sejtette, hogy ez lesz a belépője ahhoz a meghatározó Kurt Cobain portréhoz, aminél intimebb, érzékenyebb, elesettebb soha nem készült a sztárról. Maga a fotózás tíz percig sem tartott, mindössze 20 polaroid kép készült, és miután az énekes már elment, Seliger pedig visszanézte a képeket, tudta, hogy Cobain valami egészen különleges pillanattal ajándékozta meg őt. Két hónappal később a sztár már nem élt.

Irving Penn: Picasso

Ők készítették minden idők leghíresebb portréit

A portréfotózás egyik legmeghatározóbb – sokak szerint legtökéletesebb – képét Irving Penn készítette 1957-ben, Cannes-ban: a kamera túlsó oldalán maga Pablo Picasso nézett vele farkasszemet. A fotós határozott eszközökkel dolgozott, nemcsak a kalappal és a magasan ülő gallérral vágott ki egy nagy szeletet Picasso arcából, de a fény-árnyék játéknak köszönhetően a művésznek csak az egyik szeme látszik – ezzel pedig olyan eszközökhöz nyúlt, amit a kubista festészetben maga Picasso is alkalmazott.

Mario Testino: Diana

Ők készítették minden idők leghíresebb portréit

Amikor 1997-ben Diana hercegnő úgy döntött, hogy elárverezteti 79 ruháját, szinte adta magát az ötlet, hogy készüljön egy fotósorozat a hercegnőről, ahol még utoljára belebújik néhány kedvenc ruhájába. A fotók elkészítésére Mario Testino divatfotóst kérte fel a Vanity Fair, aki tudta, egy tündérmesébe lépett. “Lenyűgözött Diana személyisége, azt akartam, hogy a világ lássa az ő kedvességét, szerénységét” – mesélte a fotós, akinek képeit hatalmas ovációval fogadta a világ, de ami ennél is fontosabb, Diana két fia is őrzi ezeket a képeket, ahol Diana nemcsak bájos, de törékeny, sebezhető, vonzó, és egy nő, aki éhezik a szerelemre.

Még több gyönyörű fotó az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.