Fotó

Egy napra lilába borult a koraszülött-intenzív

Életük első tüllruhájába öltözhettek a "PIC-babák" a Koraszülöttek Világnapján. Az inkubátorok lila fényében fürdő apróságok pár év múlva lánykák, majd nők lesznek, és semmire nem fognak emlékezni abból, mennyire meg kellett küzdeniük az életért az első napjaikban.

  

A Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Perinatológiai Intenzív Centrumán hajnal óta díszítették “ApróTalp Falva” fogadótermeit. A koraszülött babákért folytatott küzdelem jelképe a lila szín, így az egyik szoba hátsó falát nagy, lila, virág alakú papírinstallációkkal “ültették” tele. De lufik, girlandok és roskadásig telített asztalok is várták az apróságokat, akikért annyit kellett aggódni itt annak idején, amikor megszülettek.

 

A papírinstallációkat ugyan profi készítette, de maga is érintett: Claudia Tündérkeresztanya álnéven egy ideje hivatásos gyerekálom-teljesítő: eleinte csak családi körben díszítgette a szülinapi zsúrokat keresztgyerekeinek, aztán annyira megszerette, hogy vállalkozást épített rá.

 

Kislánya, Zoé terhességének 32. hetében ezen az osztályon született, 1690 gramm súllyal. Magas vérnyomás és terhességi toxémia miatt sürgősségi császárral jött a világra, és 25 napot töltött az osztályon. Ma kicsattan az egészségtől, senki meg nem mondaná, hogy koraszülött volt. “Annyira sok kedvességet és törődést kaptunk, az elvárhatón felül is, hogy szerettem volna meghálálni, azért vállaltam, hogy ünneplőbe öltöztetem itt a termeket és a babákat” – mondja az édesanyja.

 

“Apró Talpaknak” hívta az egyik nővér a picinyke koraszülötteket, ebből lett az egyedi elnevezés: addig laknak ApróTalp Falván, amíg kellő erőt nem gyűjtenek az életben maradáshoz.A jelenleg is küzdő apróságokat “ünneplőbe” öltöztették, igaz, a kisfiúk pindur lila csokornyakkendőit eltüntette valami gonosz manó az utolsó pillanatban…

 

A PIC osztályt 2015. áprilisában adták át felújítva, megújult műszerparkkal. Évente 100-150 kissúlyú, 1500 gr alatti újszülöttet látnak itt el. A legkisebb, akit súlyos szövődmények nélkül sikerült hazaadni, 390 grammal született.

 

Dr. Czemmel Éva Rita csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos: “Nagy teher minden családnak a koraszülött lét, aztán a felülvizsgálatok, a fejlesztő gyakorlatok. Mi már csak ilyenkor látjuk őket viszont, és hatalmas öröm látni, hogy jól vannak, egészségesek, megérte annyit küzdeni értük éjszakákon át, ügyeletben is. Munkánk során gyakran szembesülünk nehéz helyzetekkel, és az ilyen rendezvényeken töltődünk fel, hogy ezekkel is meg tudjunk birkózni.”

 

Döntően a közép-magyarországi régióból kerülnek ide a kismamák, de az osztály országos ellátási kötelezettséggel működik. Többnyire “problémás eseteket” küldenek ide, ahol az a legjobb, ha már az első ellátást neonatológus és szakszemélyzet végzi, a legkorszerűbb műszerparkkal a háttérben.

 

“Próbáljuk a 22-23. magzati héten megszületett babákat is megmenteni – mondja Dr. Kocsis István, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Centrum vezetője -, de nagyon ritkán látunk komoly esélyt, annyira éretlenek még ezek a gyerekek… Vannak olyan nyugat-európai országok, ahol nem is engedik a 23. magzati hétnél korábban megszületett babák ellátását, mert nem remélik, hogy hosszú távon minőségi életet tudnak majd élni. Mi azt valljuk, hogy nem szabad elvenni senkitől a reményt, de hiú ábrándokat sem szabad táplálni.”

 

Szerencsére van pozitív példa bőven. Balla Kostyál Petra kilenc hónapos ikreivel érkezett. Annak idején a két baba igen eltérő mértékben fejlődött. Amikor a 34. héten császármetszéssel a világra segítették őket, Milán csak 1300 gramm volt. Négy hetet töltöttek az osztályon, míg a kicsi is összeszedte magát, és bár ma is 2,5 kilóval könnyebb, mint Dani, láthatóan már minden rendben van velük.

 

 

 

Bernikével 1 éves kontrollra jött az anyukája, hajnal óta úton vannak. Terhességi toxémia miatt neki is meg kellett születnie 900 grammal, a 30. héten. Katinka első babája is hasonlóképpen született, csak valamivel erősebben. A nagyobbik gyermek már ötéves, szépen fejlődik.

 

 

 

 

 

Forrás: Baby Box Foto

 

Forrás: Baby Box Foto

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.