Fotó

Nem vagyok tökéletes, mert nem nőnek születtem

Férfiként születnek, de nők szeretnének lenni. A nemváltás előtt, közben sokan Balira költöznek, hogy ott kezdjenek új életet. Ők meséltek Polgár András fotósnak.

Bali transzszexuális közössége

Hiába születnek férfi testbe, szabadulni akarnak ettől a börtöntől, mindent megtesznek azért, hogy saját nemüknek megfelelően élhessenek. Folyamatos őrlődés az életük, amin valamelyest csillapítanak az első hormonkezelések, sokaknál az orr-és szájplasztika, ám nőiségük megélése akkor teljesedik ki igazán, amikor mellet csináltatnak maguknak. Távol a családjuktól kezdenek új életet, sokan Balin.

Indonézia vallási megoszlása (Forrás: Wowshack)
Indonézia vallási megoszlása (Forrás: Wowshack)

Ahogy Bali az évtizedek során turistaparadicsommá vált, úgy alakult ki saját közösségük is, amihez hozzátartoztak a melegbárok és masszázsszalonok. Idővel a szórakoztatóipar is felfigyelt rájuk, és hamarosan az éjszakai élet jól ismert alakjai, a nyitottság közvetítésének fő szereplői lettek. Ők mesélték el egy magyar fotósnak a történetüket.

Bali transzszexuális közössége

Seminyak területén egymás mellett sorakoznak az LGBT bárok, melyek közül a legfelkapottabb a Bali Joe és a Mixwell bár.

Bali transzszexuális közössége

Mára már hagyomány, hogy az év ladyboyának szépségversenyét december 25-én rendezik meg. Lehetetlen nem észrevenni a körülöttük áradó elfogadást.

Bali transzszexuális közössége

Abbast, vagyis LV, Medánról származik

Bali transzszexuális közössége

Abbast négy éve költözött Balira, hogy maga dönthessen saját életéről. Édesanyja nem fogadja el fia döntését, félti gyermekét, tart a muszlim vallású család jó hírnevének sérülésétől.

Bali transzszexuális közössége

Azt a fotót tartja a kezében, melyet 2015 augusztusában készítettem róla, azóta meghozta a döntést, változtatott.

A hormontabletták szedésének megkezdése után családját továbbra is szívesen látogatja, akkor azonban férfi ruhát visel. Édesanyjának még az apróbb változások is feltűnnek (pl. hosszú haj) és kérdőre vonja. Abbast úgy véli, az apró, fokozatos változásokkal megbékél majd. Legmerészebb vágyát, a szilikon implantátum beültetését titokként őrzi, a bátorság mellett még pénzt is kell gyűjtenie. Bangkokban, illetve Dél-Koreában jóval a jakartai árak alatt készíttetheti.

Bali transzszexuális közössége

Először “örömfiúként” (moneyboy) dolgozott, a félre tett pénzből tudta megnyitni első masszázsszalonját. Időközben nevet változtatott, ma már mindenki LV-ként (jelentése love) ismeri. Mára már három szalont vezet, az elsőt megtartotta a férfiak kiszolgálására, az újakban már a klasszikus kezelések is elérhetők bárki számára, pedikűrrel és manikűrrel kiegészítve. Több transznemű dolgozója is van, akiket segít a beilleszkedésben, nem felejti el, milyen nehéz volt számára a kezdeti időszak.

Bali transzszexuális közössége

Az üzlete felkapott, így ismert és elismert a közösségen belül. Azt a személyt szeretné viszontlátni a tükörben, akit elképzelt, folyamatosan a saját elvárásainak szeretne megfelelni. A boldogsága reményében bátran megteszi a lépéseket, de minden mozdulatából leolvasható az önmagával folytatott küzdelme.

A 27 éves Kiki Jakartából költözött a szigetre

Kiki Abbast masszázsszalonjában dolgozik, Jakartából pár hónapja költözött a szigetre. A fővárosban turisztikai irodában dolgozott, ahol férfiruhát viselt, csak estéken, bulikon öltözött nőnek. Míg édesapja elfogadja a döntését, édesanyja nem képes erre, egyik bátyja pedig éveken keresztül nem szólt hozzá, aztán megbékélt az elhatározásával. Úgy érzi, a szigeten már teljes életet élhet.

Bali transzszexuális közössége

Csak egy egyszerű ember vagyok, nem vagyok tökéletes. Nem nőként születtem, de megtettem a lépéseket az életemben a változásra, van szívem és boldog vagyok” – Kiki-t Ketut segíti a készülődésben.

Bali transzszexuális közössége

Kiki a masszázsszalonban, amit csak férfi vendégeknek tartanak fenn.

A szalonban keresett havi bére csak az egy hónapra elég hormontabletták (2 éve szedi) megvásárlására elég. A szalonban lehetősége van extra pénzt keresni, a tulajdonos ebbe nem szól bele, a kezelésen felüli összeget megtarthatják. A munkájához hozzátartozik, hogy a szalonból maga “vadássza le” az utcán elsétáló potenciális vendégeket. Elmesélte, hogy egy nap öt férfit számolt, akik napközben feleségükkel, barátnőjükkel sétáltak el előtte, majd a babonázó pillantásainak köszönhetően később mind-mind egyedül tértek vissza a masszázsáért.

Bali transzszexuális közössége

Nem hisz a szerelemben, de vágya, hogy egy egyszerű, boldog életet élhessen. Úgy képzeli el, hogy egyedül adoptál babát. Munka közben ismerkedett meg egy korosabb osztrák férfivel, aki Dubaiban helikopterpilóta. Neki csak később vallotta be titkát. Párját sokként érte, de azóta töretlen a bizalom, ahogy Kiki fogalmaz: “Én vagyok az a személyiség, akit mindig is keresett.”

Bali transzszexuális közössége

2017. január 3.: ma van a születésnapja, muszlim vallásúként a sedekah szerint jár el: este ételt készít majd motorbiciklijével körbejárja a várost és kiosztja a rászorulók között.

Naya, aki Szulavéziról költözött Balira szülei halála után

Bali transzszexuális közössége

Egy kisvállalkozást tart fent, ruhákat árul, de mellette prostituáltként dolgozik. Prostitúció nélkül ő sem engedhetné meg magának azt a fényűző életmódot, melyet a “jó nő” státuszhoz elképzelt. A prostitúció tiltott nyilvánosan, ezért mindannyian online profillal rendelkeznek. Sokan jakartai ügynökséggel állnak kapcsolatban, így Szingapúrba, Hong Kongba is közvetítik őket.

Bali transzszexuális közössége

Indri Bangkokban készíttette a melleit, itt jutányosabb áron készítik, mint saját országában.

Naya is párkereső oldalakon hirdet, az appok széles skáláján szívesen van jelen, kivéve a legismertebb nemzetközi alkalmazást. Bevallja, sokszor nem kér pénzt az aktusért, hiszen számára nem csak a pénzről szól, maga is élvezni szeretné az együttléteket. Ezért sem akar pénisz eltávolító műtétet, mely után már semmi sem lenne ugyanaz, vallja. Boldog. De még boldogabb lenne állandó társsal. A tökéletes partner legyen elfogadó és legyen “oda érte”. “Hogy nézzen ki?! A kinézet nem számít!…Csak ne legyen ázsiai”

 

Bali transzszexuális közössége

 

  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.