Fotó

Varázslatos képek a Rákóczi téri vásárcsarnok árusairól

Egyszerre romantikus és szomorú az a képsorozat, ami egy 8. kerületi vásárcsarnok képkockáin keresztül idézi meg a múltszázad hangulatát. Déri Miklós fotóművész fantasztikus sorozatát hoztuk el.

Még tavasszal kezdtem el készíteni egy anyagot a 8. kerület átalakulásáról, arról, hogy hogyan alkotnak egy izgalmas szimbiózist a régi közösségi helyek, éttermek, kávézók és a vásárcsarnok azokkal a fiatalos és üde közösségi pontokkal, mint a Csiga, a Kék Ló, az Auróra vagy épp Oltai Kata butikja. Sokan ezt a változást annak tudják be, hogy a 7. kerület megtelt, zsúfolttá vált, az emberek pedig csendesebb, nyugodtabb városrészek felé indultak meg – meséli Déri Miklós fotóriporter

A csarnok mellett lakom, gyakran járok oda vásárolni. Felszínes ismeretségem van az árusokkal és az ott dolgozókkal, de régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy megörökítsem őket, hogy valami olyat mutassak meg belőlük, ami több a mindennapi munka rutinjánál, az áruiknál. Arra kértem őket, hogy próbálják megmutatni, milyen emberek ők. A képek jól visszaadják, hogy ki mit tartott fontosnak kiemelni.

A munka során elsősorban a múltszázadbeli, dokumentarista fényképek lebegtek a szemem előtt. Ezt az irányt próbáltam egy kicsit játékossá tenni úgy, hogy a szomorú, olykor romantikus valóság se vesszen el. 

Nem titkolom, egyfajta visszajelzésnek szántam ezt a sorozatot, hogy megmutassam, bár hatalmas változáson ment keresztül a világ, mind a mai napig vannak olyanok, akiket a marketingközpontú gondolkodás teljesen elkerült. Szerintük a változás nem szükséges, nem is szívesen mennének bele, kizárólag a praktikum és a gyakorlatiasság vezérli őket.

A sorozat fogadtatása óriási, az emberek szeretik ezeket a képeket, a legtöbben érzelmekkel és romantikával gondolnak erre a világra; de a képek főszereplőit is megérintette a végeredmény, elismerésként élik meg a sorozatot.

A fotókat a Rákócziterezés program keretei között a Rákóczi téri vásárcsarnokban lehet megtekinteni. Bővebb információkért kattints a Facebookra!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.