Fotó

Tekintélyt parancsoló a Maglódi úti konzervgyár elhagyott épülete

Egyre csak pusztul a Maglódi úti régi konzervgyár, pedig egykor Budapest egyik legizgalmasabb épületcsoportja volt. Pár éve felmerült, hogy irodaparkként értékesítik a több mint százéves ingatlant, de nagy része a mai napig üresen áll.

A gyártelep eredetileg sörgyárnak épült 1912-ben, melyben a Fővárosi Serfőző működött. 1943-ban vásárolta meg a Dreher Sörgyárak Zrt., az államosítás után pedig a mai Globus Konzervipari Zrt.-hez került. A termelés 2009-ben szűnt meg, mikor a Globus eladta védjegyeit egy csehországi cégnek, és bezárta a gyárat. A Globus székháza ugyanakkor továbbra is a telep területén van. A homlokzaton jól látható az építtető Fővárosi Serfőző védjegye, egy kör alakú, eozinmázas koszorúban „Véd-jegy Mátyás király” feliratú, Mátyás királyt ábrázoló profilkép, amelyet a pécsi Zsolnay porcelángyárban készítettek 1914 körül.

A gyár jelenleg üres, további sorsa nem tisztázott, de rengeteg cég működik emellett is az m47 nevű vállalkozói parknak keresztelt, nem mindennapi méretű ipari területen. Még egy lőtér is helyet kapott az egyik csarnokban, és jelenleg is több része bérelhető vagy eladó raktárnak, üzlethelyiségnek.

 

 

 

 

Forrás: Wikipedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.