Fotó

Ennyire lélegzetelállító a Föld 35 ezer kilométerről

A NASA 2016-ban fellőtt meteorológiai műholdja minden eddiginél nagyobb felbontású képeket küldött bolygónkról, érdemes megnézni! A fejlesztés eredményeként pontosabb időjárás-előrejelzések jöhetnek.

2016 november 19-én lőtték fel a floridai Cape Canaveralról a GOES–16 nevű meteorológiai műholdat, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) legújabb tudományos eszközét, amelynek segítségével a korábbinál négyszer nagyobb felbontású képek készülhetnek bolygónkról.  

Ennyire lélegzetelállító a Föld 35 ezer kilométerről Az eddigi legnagyobb felbontású műholdkép a Földről – érdemes teljes méretben is megnézni!

A műhold képes hagyományos, az infravöröshöz közeli, illetve az infravörös tartományban is képeket rögzíteni, így a meteorológusok meg tudják határozni, hogy a Föld légkörében észlelt felhők vízgőzből, füstből, jégből vagy például vulkáni hamuból állnak-e. A GOES–16 emellett háromszor több különféle spektrumon képes adatokat rögzíteni, mint elődei. 

Ennyire lélegzetelállító a Föld 35 ezer kilométerről Az Észak-Amerikát beborító, rendkívüli hideget és nagy mennyiségű csapadékot szállító felhőrendszer

A nagyobb felbontású képeknek köszönhetően az időjósok sokkal pontosabban meg tudják majd határozni az extrém időjárási események kialakulásának helyét és mozgását. A GOES-16 emellett akár 15 percenként képes teljes, 360 fokos felvételt készíteni bolygónkról, de az Egyesült Államokról akár minden ötödik percben tud küldeni nagy felbontású képeket, emellett a korábbi GOES-szatellitekhez képest ötször gyorsabban tudja letapogatni a bolygó felszínét. 

Ennyire lélegzetelállító a Föld 35 ezer kilométerről Az USA északkeleti partvidéke egy január 15-én készült képen

A GOES–16 több mint 35 000 kilométerrel a Föld felszíne felett, geostacionárius pályán kering. A NOAA szakemberei szerint azonban az új eszköz egyelőre még csak “csökkentett” üzemmódban működik, idén novemberre ugyanis már a mostaninál is részletesebb időjárási információk mellett a Nap működését és az “űr-időjárással” kapcsolatos információkat is továbbít majd a földre.

Ennyire lélegzetelállító a Föld 35 ezer kilométerről Sivatagi por száll Afrika északnyugati csücskénél

A Lockheed Martin repülőgépgyártó coloradói üzemében pedig már gőzerővel zajlik a még modernebb, jelenleg GOES-S nevet viselő műhold tesztelése, amelyet várhatóan bő fél év múlva indítanak útjára. 

Ennyire lélegzetelállító a Föld 35 ezer kilométerről
Kalifornia és az USA nyugati partvidéke
Ennyire lélegzetelállító a Föld 35 ezer kilométerről A Yucatan-félsziget az űrből
Ennyire lélegzetelállító a Föld 35 ezer kilométerről
Egy felhőtlen nap Argentínában
Ennyire lélegzetelállító a Föld 35 ezer kilométerről A GOES–16 a látható fény tartományától a közel infravörös spektrumon át az infravörösig képes rögzíteni bolygónk képeit.

“Rendkívül izgalmas nap ez számunkra – nyilatkozta Stephen Volz, a NOAA műholdas és információs szolgálatának igazgatója. – Ezek a képek a valaha az űrben járt legmodernebb technológiának köszönhetőek, segítségükkel pedig lehetőségünk lesz az extrém időjárási események pontosabb megfigyelésére. A rendkívül részletgazdag képeket felhasználva potenciálisan életmentő előrejelzéseket adhatunk a jövőben.”

Ennyire lélegzetelállító a Föld 35 ezer kilométerről
A GOES–16 a Holdat használja rendszereinek kalibrálásához. 
 

Űrkutatásról érthetően

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.