Fotó

Így néz ki Salgótarjánból a Nemzetközi Űrállomás

Szombaton sikeresen fellőtték a SpaceX űrhajóját, amely a Nemzetközi Űrállomásra tart. Egy magyar fotós is résen volt.

A Magyar Távirati Iroda fotósa, Komka Péter Salgótarján Somoskő településrészéről fotózta, majd a több, hosszú expozíciós idővel készült felvételből számítógéppel összeállította a Nemzetközi Űrállomás (ISS)mozgásának képét.

Így néz ki Salgótarján felől a Nemzetközi Űrállomás

Salgótarján, 2020. május 31.  A képen az ûrállomás mozgása fényes szakaszként látható. (Fotó: Komka Péter, MTI)
Az időzítés és a témaválasztás nem volt véletlen, mert magyar idő szerint szombaton késő este sikeresen felbocsátották Floridából a SpaceX űrhajóját két asztronautával a fedélzetén.[sc_cts_position slug="roadblock010" clear="1"]

Kilenc év után először indultak a Nemzetközi Űrállomásra űrhajósok az Amerikai Egyesült Államokból. A Crew Dragon nevű űrhajón Robert Behnken és Douglas Hurley veterán asztronauták foglalnak helyet; előbbi 49, utóbbi pedig már 53 éves.

Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) ezúttal nem önerőből, hanem Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót. Ez az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indít űrexpedíciót.

A kilövéssel már szerdán megpróbálkoztak a floridai űrközpontban. Akkor azonban a viharos időjárás miatt alig húsz perccel a start előtt elhalasztották az indítást. A NASA szombat reggel hozta meg a döntést a szombati felbocsátásról, amely a rossz időjárás miatt még délben is kétséges volt.
    
A start rendben zajlott: a fellövés után a Falcon rakéta első fokozata levált, és megindult vissza a Föld felé. A rakéta Föld körüli pályára állt, és óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességgel tart a Nemzetközi Űrállomás felé. A dokkolás a start után 19 órával várható.

nlc.űrkutatás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top