Fotó

Előítéletek helyett – romákról készült különleges fotósorozat

Déri Miklós fotóportréihoz roma tudósok, diplomaták, közszereplők és értelmiségiek álltak modellt. Sőt, vállalták azt is, hogy életre keltenek egy-egy közismert roma sztereotípiát.

 

“A cigánylány” – Bársony Katalin
Dokumentumfilmes és a budapesti központú Romédia Alapítvány igazgatója, amely filmekkel, közösségimédia-kampányokkal és más eszközökkel segíti elő a roma önreprezentációt. Bársony rendezte a Mundi Romani – A világ a romák szemével című, díjnyertes televíziós ismeretterjesztő sorozatot.

 

“Az öreg, pipás cigányasszony” – Daróczi Ágnes
Kisebbségkutató és újságíró. Meghatározó részvetője és alakítója a romák jogairól és esélyegyenlőségéról szóló diskurzusoknak, hazai és európai szinten. Daróczi Ágnes szervezte meg először a roma képzőművészek országos kiállításait. Roma aktivista, aki fáradhatatlanul a romák emancipációjáért küzd, különböző rendezvények révén, mint például az “Emberi Jogok Napján” és a “Roma Holokauszt Megemlékezésének Napján”.

 

“A disznót vágó, barbár cigány” – Dr. Marius Taba
Értékelésért és monitorozásért felelős munkatársa az Roma Oktatási Alapnak. Dr. Taba Romániából származó roma, aki a kezdetek óta az Európai Oktatási Alapnál dolgozik. Jelenleg ő vezeti és koordinálja a magyarországi, bulgáriai és makedón projekteket. Alapítója és kurátora a Magyarországon tanuló romániai diákok civil szervezetének. Marius a Bukaresti Egyetemen mester diplomát, majd 2011-ben doktori címet szerzett közigazgatásból.

 

“A cigány migráns szexmunkás” – Farkas Clara
Farkas Clara multikulturális környezetben nőtt fel: édesanyja kolumbiai, édesapja magyar, tanulmányait pedig Magyarországon, de a francia oktatási rendszerben folytatta. Miután irodalom szakon leérettségizett a Budapesti Francia Iskolában, elvégezte a Nemzetközi Tanulmányok szakot az ELTE Társadalomtudományi Karán, amelyet egy bachelor diploma követett filmelmélet és filmtudomány szakon az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Clara dolgozott a Magyarországi Francia Nagykövetségen, majd kreatív asszisztensként tevékenykedett a Magyar Nemzeti Filmalapnál.

 

“A cigánykirály” – Dr. Iulius Rostas
Az Európai Egyetem Emberi Jogi Programján számos intézményben töltött be tisztségeket: dolgozott a román kormány szakértőjeként, az Európai Roma Jogi Központ nemzetközi érdekképviseleti koordinátoraként, a Nyílt Társadalom Intézet Roma Részvételi Programjának programvezetőjeként, ugyanitt a Roma kezdeményezések Irodája igazgatóhelyetteseként és igazgatójaként, illetve a román Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója is volt.

 

“A gengszter” – Balogh Rodrigó
Film- és színházi rendező, drámapedagógus és színész. A Magyar Független Színház alapítója és rendezője, amely elkötelezett a magas színvonalú művészi produktumok létrehozására romákkal és interetnikus témákkal.

 

“A cigány jósnő” – Bogdán Mária
Médiakutató. A Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének munkatársa. Jelenleg doktori disszertációját írja a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolájában, a Romák médiareprezentációja témában. Egyetemi évei alatt és után újságíróként dolgozott a Magyar Televízióban, a Rádió C-ben és a Tilos Rádióban. 2010-ben megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét.

 

“A cigányzenész” – Zeljko Jovanovic
A Nyílt Társadalom Alapítvány Roma Kezdeményezések Irodájának igazgatója, amely a roma részvételt és vezetést igyekszik elősegíteni és erősíteni, valamint a romákra irányuló társadalmi irányelvek és szolgáltatásokat fejleszti. Mielőtt 2006-ban a Nyílt Társadalom Alapítvány munkatársa lett, Mr. Jovanovic az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek dolgozott, ahol a szerbiai kormányt segítette az EU-s forrásokból megvalósuló – romákat, és elsősorban roma tanárok és tanársegítők állami oktatásban való alkalmazását célzó – helyi, önkormányzati projektek végrehajtásában.


A kiállítás március 13-tól megtekinthető a Gallery8 – Roma Kortárs Művészeti Térben.

Fotó: Déri Miklós
Stylist: Szakos Kriszta

Smink: Kozári Zita

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.