Futásra fel!

Egyedül nem megy?

Egyedül sok mindent nehéz megtenni, együtt viszont minden sokkal könnyebb. Így van ez néha a futással is.

Szeretnél sportos lenni, mozogni, de nehéz elindulni, nehéz rávenni magad az edzésre? Tudok egy megoldást! Edzőtársnak hívják! Hiába futok évek óta, hiába vagyok elszánt, hiába vannak céljaim, van, hogy még nekem is nehezemre esik megmozdulni. De, ha tudom, hogy aznapra megbeszéltem valakivel, hogy együtt futunk, mindjárt jobban rászánom magam a dologra, és eszem ágában sincs kihagyni az edzést. Együtt a futás is könnyebb. Már rögtön azzal, hogy nem vagyok egyedül, van mellettem valaki, akivel ugyanazt csináljuk, és ugyanazért a célért küzdünk. Tudunk beszélgetni, húzni tudjuk egymást, ha szükség van rá, motiváló szövegeket mormolunk a bajszunk alatt, és nem hagyjuk, hogy a másik elhagyja magát. Persze legtöbbször nem ilyen a helyzet, csak elindulni nehéz néha, de aztán megjön a futókedv, ahogyan evés közben is az étvágy. Egy hosszabb futás esetén különösen jól tud esni, ha nem vagyok egyedül, hiszen együtt, beszélgetve, vagy csak egymás mellett lépkedve is könnyebben megy az edzés és gyorsabban telik az idő. Észre sem veszem, és hipp-hopp, elrepültek a kötelező kilométerek.

Egyedül nem megy?

Ha nehezedre esik egyedül rávenni magad a mozgásra, mielőbb keress valakit, aki a társad lehet ebben. Családtag, barátnő, kolléga, de még az is jó lehet, ha a gyermekedet kéred meg, hogy kísérjen biciklin – így együtt is vagytok és mindketten mozogtok is. De ha egy barátnővel beszéled meg a közös futást, akkor az jó alkalom egy csajos beszélgetésre, a problémák megbeszélésére, a pasik/férjek/gyerekek kitárgyalására – és közben ment a sport meg a lélekápolás is.

Az internetes felületek, fórumok, futóközösségek a Facebookon szintén segíthetnek edzőpartnert találni. Ne félj, legyél aktív, írj be, kérdezz, kérj segítséget, tanácsot, ismerkedj – a virtuális ismeretségekből pedig lehetőség szerint teremt valódi ismeretséget. Szinte minden héten vannak közös futások, közösségi események, amikhez bárki csatlakozhat – érdemes ezekre elmenni, mert jó a hangulat és a társaság, és a kezdőket is örömmel, segítőkészen fogadják.

Ha nincs senki, akivel közösen tudnál edzeni, járj nyitott szemmel az edzőhelyeden. Futás közben könnyen új ismeretségekre tehetsz szert. Ha – szó szerint – összefutsz valakivel edzés közben, pár alkalom után már ismerősök vagytok egymásnak, legközelebb talán már köszöntök is, és egyszer lehet, hogy beszélgetésbe keveredtek. Ugyanez a helyzet a futóeseményeken: szinte biztos, hogy a mezőnyben lesz valaki, akivel teljesen egyforma a tempótok, tudtok egymásnak segíteni – egy következő alkalommal pedig akár végig futhattok is együtt egymást segítve.

Én nem egy kedves ismerősre tettem szert a futásnak köszönhetően, és már nem tudok úgy kimenni edzeni, hogy valaki ne fusson szembe közülük. Ha nem is együtt futunk éppen, a többiek látványa mindig motiváló, és erőt ad a nehezebb pillanatokban. Az együttfutás pedig remek élmény, amit érdemes kipróbálni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top