Futásra fel!

Így öltözz fel futáshoz!

A jó futóteljesítményhez nagyban képes hozzájárulni a megfelelő futófelszerelés – a futócuccok pedig nemcsak hasznosak, hanem szuperdivatosak is!

Be kell valljam, engem nagyon nagy mértékben képesek motiválni az új futócuccok. Imádom őket nézegetni a boltban, és még nagyobb örömmel tölt el, ha veszek is magamnak valamit. Persze igyekszem nem túlzásokba esni a vásárlást illetően, de azért minden évszakban meglepem magam valamilyen szuper újdonsággal, amit aztán büszkén viselek edzés közben. A küllem mellett nagyon fontos, hogy az adott ruha kényelmes és strapabíró legyen, hiszen olyan mozgáshoz viselem majd, ahol a kényelmetlen, tekeredő, dörzsölő ruhadarabok meg tudják keseríteni a sport örömét.
Nézzük, hogy egy futó csajnak mire van szüksége!

Futócipő
A legfontosabb ruhadarab esetünkben a lábbeli, vagyis a futócipő. Mivel a lábunk a „munkaeszközünk”, a sérülések és a fájdalom elkerülése miatt mindenképpen futáshoz tervezett cipőt érdemes viselni. Hogy hogyan válaszd ki a megfelelő futócipőt, itt leírtam, olvasd el: https://nlc.hu/futasra_fel/20130415/uj-cipo-a-lathataron/
Ami a legfontosabb, hogy meg se próbálj pl. Converse tornacipőben, vagy vékony, lapos talpú utcai cipőben futni, mert nagyon hamar szétcsaphatod a lábad. Inkább szánd rá a pénzt, és vegyél egy kicsit drágább, de jó minőségű, tartós csukát – ez akár jó motiváló erő is lehet a további edzésekhez.

Így öltözz fel futáshoz!Futófelső
Ebből is számtalan verzió létezik: hosszú ujjú, rövid ujjú, ujjatlan trikó és kis top is – hőmérséklettől és ízléstől függ, mikor melyiket viseljük.

Mindegyik esetében az a fontos, hogy technikai anyagból készüljön, mert nem dörzsöl, kényelmes, nem tapad a testre, és elvezeti az izzadságot a test felszínéről, így nem cipeled magadon a vizes felsőt.

Általában rövid ujjúban futok, de amikor beköszönt a kánikula, akkor jöhet az ujjatlan, hogy minél kevesebb anyag takarjon edzés közben.

Legújabb szerzeményem ez az Adidas Supernova felső, ami vékony technikai anyagból készült, lezser, ugyanakkor nőies és csinos viselet.

Sportmelltartó
Nőknél ez a második legfontosabb dolog, a pasiknak meg nincs rá szükségük. Hogy a mellek ne károsodjanak, sérüljenek futás közben, fontos, hogy mindenképp viselj melltartót futás közben, akkor is, ha esetleg a természet nem áldott meg túlzott domborulatokkal – ilyenkor egy sporttop is jó választás lehet. A futás során ugyanis a mellek fel-le, illetve oldalra is mozognak, és ha nincsenek stabilan „rögzítve”, akkor a tartószalagjaik kinyúlhatnak. Fontos, hogy a méretednek megfelelő melltartót viseld, amely megfelelően alátámasztja a melleket, széles a pántja, nem vág be sehol, nem dörzsöl, nem szúr a csatja, olyan anyagból készült, ami elpárologtatja a nedvességet a bőrről.

Nadrág
Ahány futó, annyiféle futónadrág, hiszen embere válogatja, ki milyet szeret. Én tavasszal és ősszel, amikor még nincs túl meleg, a háromnegyedes, testhez állóra esküszöm, viszont amint 15 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, már veszem is elő a sortot, ami viszont bővebb szárú. De van, aki a biciklisnadrágot szereti, van, aki erre még ráhúz egy sortot, és van, aki nadrággal egybeépített futószoknyát hord. A lényeg, hogy a nadrág kényelmes legyen számodra, ne dörzsöljön ki, ha esetleg összeér a combod. Szerintem fontos, hogy a gatyónak legyen zsebe, hogy mp3-lejátszót, zsepit, kulcsot bele lehessen tenni, és a megkötő is lényeges, hogy a derekadon ott és olyan szorosra tudjam megkötni a nacit, ahogyan az nekem kényelmes. Érdemes többfélét is kipróbálni, mert csak így bukkanhatsz rá a számodra igazira.

Kedvencem ez az egyszerű fekete Adidas sort, amiben kényelmesen és szellősen tudok futni.

Így öltözz fel futáshoz!
 
Zokni
Vannak speciálisan futóknak gyártott zoknik, ezek puhább anyagból készülnek, mint az utcai zoknik, így nem dörzsölnek, nem izzad meg bennük a láb, ezáltal elkerülhetővé válnak a kellemetlen vízhólyagok. Úri hóbortak tűnik a spéci futózokni, de azt mondom, érdemes inkább ezekben futni, mert ezeket csak futáshoz viseljük, így nem használódnak el könnyen, és sokkal kényelmesebbek a hagyományos zokniknál.

Sapka
Sapkát leginkább akkor érdemes tenni, ha tűz a nap. Választhatsz futáshoz tervezett sapkát, de egy egyszerű baseball sapka is megteszi: védi a fejed és a hajad a káros napsugaraktól. Ha nem szereted a sapkát, kendőt, fejpántot is tehetsz. Én sapkás vagyok egész évben, mert segít abban, hogy a kósza hajszálaim ne szálljanak ide-oda, ne menjenek a szemembe és a számba, és ne zavarjanak.

 
Így öltözz fel futáshoz!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top