Futásra fel!

Futós kütyük – kütyüs futások

Ha már egy kicsit is megy a futás, érdemes azt rögzíteni, hogy később vissza tudd nézni az eredményeidet, és látható legyen a fejlődés. Ehhez jó egy futós kütyü!
Futós kütyük - kütyüs futások

Futós kütyük - kütyüs futásokA legalapabb futós kütyü, amit használhatsz, a stopper, amit elindítasz az edzés elején, a végén meg leállítod, és látod, hogy mennyi időt töltöttél futással. Ez a módszer akkor a legjobb, ha még csak arra vagy kíváncsi, mennyi idő telt el az edzésből, esetleg séta-futás váltogatással edzel, és nézni kell az időt a váltásokhoz.

Esetleg még akkor, ha kimért pályán vagy olyan helyen futsz, ahol tudod, mekkora távot teszel meg, és arra tudod vonatkoztatni az eltelt időt.

Ha picit tovább akarsz ennél menni, akkor választhatsz pulzusmérős órát is, ezekből számtalan verzió és márka létezik az alapverziótól – ami a pillanatnyi pulzust mutatja a kijelzőn – a kisebb számítógéppel felérő modellig, ami minden létező adatot kiszámol neked, amit a pulzusból ki lehet. Embere válogatja, kinek melyik jön be.

Futós kütyük - kütyüs futásokOkostelefon-függők számára temérdek alkalmazás létezik futáshoz iPhone-ra és androidos telefonra. Ezek a telefon GPS-e segítségével képesek térképre rögzíteni az útvonalat, mérik a távot, ebből kiszámolják a sebességet, rögzítik a sebességgörbét. Az edzéseket aztán a neten lehet szinkronizálni, megosztható a barátokkal a Facebookon, lehet kommentelni, lájkolni ezerrel. Több ilyen app létezik, ezek közül a legnépszerűbbek az Endomondo, a Runkeeper, a Runtastic, a GarminFit – nagyjából mindegyik ugyanazt tudja és rögzíti, rajtad múlik, melyiket használod.

És vannak az olyan összetett megoldások, mint az Adidas miCoach rendszere. Ez egy cipőbe tehető adatrögzítő chipből, pulzusmérő pántból, illetve egy vevőegységből, vagyis a miCoachból áll, és ezek együttesen gyűjtenek össze minden fontos adatot a futás során.

Futós kütyük - kütyüs futásokA miCoach azonban nemcsak egy kütyü, hanem egyben egy virtuális személyi edző is. A miCoach internetes oldalán regisztráció után saját céljaidnak megfelelő, személyre szabott edzéstervet kérhetsz, amelyet a miCoach készülékre töltve magaddal vihetsz a futáshoz. A miCoach ugyanis edzés közben folyamatosan figyel és segít, bemondja, mi a penzum, mikor gyorsíts, lassíts, mit csinálj, és még biztat is futás közben. Edzés végén a kütyüt kell szinkronizálni a számítógépeddel, és máris látod, mit és hogyan csináltál, mikor milyen volt a tempód, hogy vert a szíved. A miCoach telefonos app formájában is elérhető, ingyenesen le tudod tölteni, hogy kipróbáld.

Szerintem érdemes segítségül hívni valamilyen kütyüt az edzésekhez, mert így mindenképpen nyoma marad a futásnak, látható, mikor mi történt edzés közben, a későbbiekben pedig jó visszanézni, honnan is indultam, és milyen ütemben alakult a fejlődésem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top