Futásra fel!

Versenyre fel!

Április 21-én, vasárnap elrajtol a 28. Telekom Vivicittá Városvédő Futás – és a félmaraton mezőnyében ott leszek én is.

A felkészülésem jól sikerült, bár be kell valljam, hogy nem ennek a félmaratonnak a lefutása az elsődleges célom, hanem egy ennél jóval hosszabb versenyé. Viszont imádom a futóesemények hangulatát, így nem volt kérdés, hogy ott kell lennem a mezőnyben. Tapasztalatszerzésnek, ismerősökkel való találkozásnak és versenykörülmények között történő edzésnek fogom fel ezt a futást, és természetesen a minél jobb eredmény elérésére hajtok, de nem fogok belehalni, ha nem most futok egyéni csúcsot. Élvezettel, jó hangulatban szeretnék futni, gyönyörködni a tavaszi városban, sütkérezni a napsütésben.

Idén eddig majdnem 900 kilométert edzettem, ebben volt jó pár 20 kilométer fölötti futás, úgyhogy nem fog gondot okozni a félmaraton, de persze nem bízhatom el magam, sosem lehet tudni.

Versenyre fel!

Mint mások, a versenyekre én is kiemelten készülök, és akármennyire is érzem magam egyre rutinosabbnak, izgalommal várom. Eltervezem, mit fogok felvenni, melyik cipőmben futok, előkészítem a rajtszámtartómat, eldöntöm, mikor indulok a helyszínre, egyeztetek az ismerősökkel, hol találkozunk, és megbeszélem a szurkolóimmal, hogy a pálya mely pontjain számíthatok a felbukkanásukra.

Ha Te is versenyzel, van pár hasznos praktika, amit mindenképpen fogadj meg, így a körülményekre már nem is, csak a versenyre kell koncentrálnod.

A futócipőt és a ruházatot ne a versenyen viseld először, előtte mindenképpen próbáld ki, eddz benne, hogy kiderüljön, kényelmes-e, nem dörzsöl-e, így szükség esetén tudsz másik szerelést választani. Figyeld az előrejelzéseket, és öltözz az aktuális időjárásnak megfelelően. Ne öltözz be fölöslegesen, hiszen futás közben pillanatok alatt bemelegszel. Melegben érdemes világos színű felszerelést viselni, ami nem szívja be a nap melegét. A verseny előtti napokban ne kóstolgass és próbálgass új ételeket és italokat, mert hasmenést, székrekedést okozhatnak, ami nem túl kellemes futás közben. A verseny hetében igyál minél több tiszta vizet, és étkezz egészségesen, energiadúsan. Kerüld az alkoholt és a bulizást a verseny hetében, igyekezz kipihenni magad. Az utolsó hét edzései már nem kemények, inkább kényelmes és laza futások, így leszel csúcsformában a versenyen.

Érkezz időben a versenyre, hogy a rajt előtti idő ne kapkodással teljen. Ha lehet, vedd fel előbb a rajtcsomagodat, tűzd fel időben a rajtszámodat, hogy ne a rajt előtt kelljen vele foglalkozni. Készülj fel fejben is, tanulmányozd az útvonalat, memorizáld főbb pontjait, és a frissítőállomások helyét is, így mindig tudod, mire számíthatsz és mi hol lesz. Kezdj okosan, ne hagyd, hogy elvigyen a tömeg, igyekezz megtalálni a saját tempódat. Kezdj lassabban, mint ahogyan azt jólesőnek érzed! Sokkal felemelőbb a végén a lassúbb sporttársakat előzgetni, mint nézni, hogy mindenki lehagy, mert elkészültél az erőddel. Használd a frissítőállomásokat, igyál eleget az útvonalon, még ha nem is érzed szomjasnak magad. Ha úgy érzed biztonságosnak, vigyél magaddal saját frissítőt egy kulacsban. Mindig a saját tempódnak megfelelő rajtzónába állj be, hogy a hasonló sebességű sporttársak közül rajtolhass, ne gátold a gyorsabbakat, és téged se gátoljanak a lassabbak. Toborozz szurkolókat, akik az útvonalon drukkolhatnak neked, ez nagyon jól tud esni, amikor már fáradsz.

Hajrá, találkozzunk vasárnap a Telekom Vivicittá Városvédő Futáson!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top