Turbolyás joghurtöntet
3 dl joghurtot 3 evőkanál citromlével ízesítünk.
2 kisebb csokor turbolyát, 1 fej vöröshagymát felaprítunk, és az öntethez adjuk. Végül sóval és őrölt borssal fűszerezzük.
Zsázsás öntet
2-3 evőkanál vörösborecetet sóval, borssal és cukorral ízesítünk. Beledolgozunk 6 evőkanál olajat, hozzáadunk 1 apróra felkockázott mogyorónyi vagy kisebb fej vöröshagymát, és beleszórunk 1/2 csokor felaprított zsázsát.
Bazsalikomos öntet
2-3 evőkanál borecetet sóval, borssal, cukorral elkeverünk. Hozzáadunk 6 evőkanál olívaolajat,
2 felaprított fokhagymagerezdet és 2 evőkanál csíkokra metélt bazsalikomot.
Tojásos vinaigrette
1 kemény tojást apróra felvágunk. 2-3 evőkanál borecetet sóval, borssal, cukorral ízesítünk. Belekeverünk 6 evőkanál olívaolajat és 1 fej felaprított hagymát, végül hozzáadjuk a tojást.