Hozzávalók
– 60 dkg borjúhús
– 1 közepes vöröshagyma
– 2 sárgarépa
– egy nagyobb petrezselyemgyökér
– kis darabka zeller
– 1/2 kg sütőtök
– 3 dl tejföl
– 15 dkg mirelit vajgaluska
– liszt, só, bors
– 1 citrom
– 1 teáskanál kristálycukor
– zsír.
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kis kockákra vágott zöldséget és húst. Ízlés szerint fűszerezzük, és fedő alatt kissé megpároljuk. Utána meleg vízzel felengedjük, és nem túl erős tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Egy serpenyőben kevés zsiradékon megizzasztjuk a lisztet (nem pirítjuk sötétre), a levesléből merünk rá, csomómentesre keverjük, majd a leveshez adjuk, és összeforraljuk. Közben a sütőtök húsát külön vízben puhára főzzük, kockákra vágjuk, majd a berántott leveshez adjuk. Citrommal, cukorral és tejföllel ízesítve felfőzzük. Forrón tálaljuk, és külön kifőzött vajgaluskát adunk hozzá betétként.
Jó tanács
A leveshez úgynevezett világos rántást kell készíteni, amelyhez épp csak annyi ideig kell a lisztet forró zsírban kevergetni, amíg nyers ízét elveszti, azaz megizzad, de nem pirul barnára.