A leveshez
– 1 kg sertéscsont
– 1 fej vöröshagyma
– 25 dkg leveszöldség
– 10 dkg füstölt szalonna
– 30 dkg gomba
– 20 dkg füstölt kolbász
– 10 dkg liszt
– 3 dl tejföl
– zsír, só, bors
– 1 csomó petrezselyemzöld
A derelyéhez
– 20 dkg liszt
– 4 tojás
– 2 dkg vaj
– 1 púpozott evőkanál, finomra vágott vöröshagyma
– 20 dkg borjúhús
– só, őrölt bors
– szerecsendió
Elkészítés
A csontból és a zöldségekből csontlevest főzünk, vagy a leveskockából készítünk 1 liter leveslét.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, aranysárgára sütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezve megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, és a leszűrt csontlével feleresztjük. A levest felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, majd világos rántással berántjuk, beletesszük a felszeletelt füstölt kolbászt, és készre főzzük, végül tejföllel elkeverjük.
Levesbetét
A derelyéhez a lisztből 2 tojással, kevés sóval nyújtható tésztát gyúrunk, és a következő töltelékkel töltjük. A finomra vágott hagymát félig megpirítjuk, hozzátesszük a pépesre darált húst, fűszerezzük, és kevergetve jól átsütjük.
Hozzáütünk két tojást, és állandó keverés mellett addig hagyjuk mérsékelt tűzön, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. A kinyújtott tésztát megtöltjük ezzel a töltelékkel, derelyevágóval kis kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben kifőzzük.
A levest a derelyebetéttel tálaljuk.
Jó tanács
Borjúhúsos derelyét készen is vásárolhatunk, és azzal is kínálhatjuk a levest.