Gasztro

Különleges gombaleves

A leveshez

– 1 kg sertéscsont

– 1 fej vöröshagyma

– 25 dkg leveszöldség

– 10 dkg füstölt szalonna

– 30 dkg gomba

– 20 dkg füstölt kolbász

– 10 dkg liszt

– 3 dl tejföl

– zsír, só, bors

– 1 csomó petrezselyemzöld

A derelyéhez

– 20 dkg liszt

– 4 tojás

– 2 dkg vaj

– 1 púpozott evőkanál, finomra vágott vöröshagyma

– 20 dkg borjúhús

– só, őrölt bors

– szerecsendió

Elkészítés

A csontból és a zöldségekből csontlevest főzünk, vagy a leveskockából készítünk 1 liter leveslét.

A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, aranysárgára sütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezve megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, és a leszűrt csontlével feleresztjük. A levest felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, majd világos rántással berántjuk, beletesszük a felszeletelt füstölt kolbászt, és készre főzzük, végül tejföllel elkeverjük.

Levesbetét

A derelyéhez a lisztből 2 tojással, kevés sóval nyújtható tésztát gyúrunk, és a következő töltelékkel töltjük. A finomra vágott hagymát félig megpirítjuk, hozzátesszük a pépesre darált húst, fűszerezzük, és kevergetve jól átsütjük.

Hozzáütünk két tojást, és állandó keverés mellett addig hagyjuk mérsékelt tűzön, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. A kinyújtott tésztát megtöltjük ezzel a töltelékkel, derelyevágóval kis kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben kifőzzük.

A levest a derelyebetéttel tálaljuk.

Jó tanács

Borjúhúsos derelyét készen is vásárolhatunk, és azzal is kínálhatjuk a levest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top