Hozzávalók
A leveshez:
– 1 kg marhacsont
– 40 dkg leveszöldség
– 40 dkg marhahús
– 1/2 kg tyúkhús
– 15 dkg csirkemáj
– 10 dkg zeller
– 10 dkg karalábé
– 1 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna.
A gombagaluskához:
– 30 dkg gomba
– 3 dkg vöröshagyma
– 1 csomó petrezselyemzöld
– 1 zsömle
– 1 tojás
– 15 dkg liszt
– zsír.
Elkészítés
A csontból és a leveszöldség feléből csontlevest főzünk. A marhahúst, tyúkhúst ebben tesszük fel főni.
Ha felforrt, leszedjük a habját, beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük és mérsékelt tűzön addig főzzük, míg a húsok megpuhulnak. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a májakat is. A galuskához a hagymát kevés zsíron megpirítjuk, hozzátesszük az apróra vagdalt gombát, a petrezselyem zöldjét, és fűszerezzük. A beáztatott és jól kicsavart zsemlével, tojással a megpirított gombát elkeverjük, meghintjük liszttel, és az egészet jól elkeverjük.
Ha a massza túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsát tehetünk bele. Vizes kézzel galuskákat formálunk, és forrásban lévő vízben kifőzzük.
Tálalás
A tálalást úgy végezzük, hogy mindenkinek minden húsféleségből jusson, a kockákra vágott zöldséget és a galuskát is arányosan elosztjuk. Ha az ajánlatban szereplő levest megfőzzük, második fogásként elegendő palacsintát vagy túrógombócot tálalni.