Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Burgonyaköretek

Sós burgonya

Hozzávalók:

  • burgonya
  • 20 g só
  • zöldpetrezselyem

    Elkészítése:

    A burgonyát egyenletes kockákra daraboljuk és annyi hideg vízben, hogy ellepje – a vizet megsózva – fedő alatt puhára főzzük. Leszűrjük, tálra helyezzük és tetejére finomra vágott zöldpetrezselymet szórhatunk.

    Petrezselymes vajas burgonya

    Hozzávalók:

  • burgonya
  • 150 g vaj
  • zöldpetrezselyem
  • Elkészítése:

    Az olvasztott vajban a finomra vágott zöldpetrezselymet megfuttatjuk és hozzákeverjük a fentebb leírt módon megfőzött burgonyát.

    Burgonyapüré

    Hozzávalók:

  • burgonya
  • 20 g só
  • 150 g vaj
  • 3-4 dl tej
  • reszelt szerecsendió

    Elkészítése:

    A sós vízben megfőzött burgonyát leszűrjük és még forrón burgonyatörőn áttörjük, hozzáadjuk a vajat, sózzuk és annyi tejjel, hogy laza állagú legyen, simára keverjük. Ízesíthetjük szerecsendióval.

    Bő zsírban sült burgonyák

    Hozzávalók:

  • burgonya
  • olaj
  • Elkészítése:

    A megtisztított burgonyát hasábra, kockára, metéltre, kis lapokra vághatjuk. A feldarabolt burgonyát konyharuhán leszárítjuk és a felforrósított olajba tesszük, vigyázva, hogy le ne forrázzuk magunkat! Időnként megmozgatva ropogósra sütjük. Tálaláskor sózzuk csak meg!

    Ha a burgonyát félig megsütjük és félretesszük, akkor megkönnyíthetjük munkánkat, mert így újra a forró zsírba téve a tálalás pillanatában készíthetjük el a ropogós burgonyát.

    Hagymás tört burgonya

    Hozzávalók:

  • burgonya

  • őrölt bors
  • 400 g vöröshagyma
  • 100 g zsír

    Elkészítése:

    Az olvasztott zsírban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. A fentebb leírt módon megfőzött burgonyát villával összetörjük és hozzáöntjük a megpirított vöröshagymát, összekeverjük és serpenyőbe téve átforrósítjuk. Ha ügyesek vagyunk, egyik oldalát megpirítjuk, majd megfordítva – mint egy palacsintát – a másik oldalával is ugyanezt tesszük. Forrón tálaljuk.

  • Címlap

    top