Gasztro

Sûrítési eljárások

Az ún. "sûrítési eljárások" - azaz a rántás vagy a habarás - sok háziasszonynak okoznak fejtörést. Pedig nincs benne semmi ördöngösség, valójában nagyon egyszerû dolgokról van szó. Nézzük szépen sorjában...





Rántás

Valamilyen zsiradékot (vaj, olaj, zsír) felolvasztunk és abban lisztet keverünk el. Lassú tűzön a kellő színig (lásd lent) pirítjuk, állandó keverés mellett. Bármilyen anyagot keverünk a rántáshoz, mindig a tűzről levéve tegyük, mert pl. a fűszerpaprika megég és keserű lesz. Meleg rántást mindig hideg, hideg rántást mindig forró folyadékkal engedjünk fel és gyorsan keverjük csomómentesre.


  • Világos rántás
    A felolvasztott zsiradékban a lisztet fehér habzásig hevítjük. Általában világos mártások, krémlevesek sűrítésére használjuk, de alapját képezheti egy-két mártásnak is.


  • Zsemlyeszínű rántás
    A lisztet a felolvasztott zsiradékban egy közepesen megsült zsemlye színéhez hasonlóra pirítjuk. Általában zöldséglevesek sűrítésére használjuk.






  • Magyaros rántás

    A felolvasztott zsiradékban finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk (ne pirítsuk meg, mert mire a liszt is megpirul, a hagyma megég!), hozzáadjuk a lisztet és együtt világos barnára pirítjuk. Az étel jellegétől függően adhatunk hozzá zúzott fokhagymát, őrölt köménymagot. A fűszerpaprikáról fentebb volt szó. Magyaros levesekhez (pl. bableves csülökkel) és főzelékekhez használjuk.


    Leszórás

    A párolás végén a húsokat (becsináltak) és a főzelékeket (zöldborsó, sárgarépa) sűrítjük ezzel az eljárással. Az előbbi anyagokat a leszórás előtt zsírjára (levére) lesütünk, és a liszttel meghintünk. Kevergetve 1-2 percig pirítjuk, majd kevés vízzel vagy tejjel felengedjük (zöldborsó-, sárgarépa-, karalábéfőzelék, gombamártás), majd 3-4 percig még forraljuk. A zöldség- és a ragulevest a leszórás után csontlével engedjük fel.


    Habarás

    Lényege, hogy a lisztet valamilyen tejtermékkel (tejföl, tejszín) csomómentesre keverünk és ezzel sűrítjük az ételt.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top

    Szeretnél értesítést kapni?

    Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

    A hét legizgalmasabb cikkei!
    Friss sztárhírek itthonról és külföldről
    Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
    Regisztráció

    Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

    1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
    2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
    3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
    4. Jelentkezz be a friss jelszóval

    Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

    Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

    Új jelszó mentése