nlc.hu
Gasztro
Borjúbordák Krúdy módra

Borjúbordák Krúdy módra

Krúdy Gyula irodalmunk egyik legnagyobb ínyence volt. Tanúskodik errõl számos novellája, melyben a gasztronómia élvezeteit írta le. Igazán méltó hozzá, hogy az õ nevét viselje ez a talán nem egyszerû, de annál finomabb étel.

Hozzávalók




  • 800 g borjúborda (8 db 100 g-os szelet)


  • 80 g vöröshagyma


  • 80 g zsír


  • 30 g liszt


  • 20 g vaj vagy margarin


  • 100 g zöldpaprika


  • 100 g paradicsom


  • 2 dl tejföl


  • 1 dl tejszín


  • 1 csomó petrezselyem zöld


  • só, fűszerpaprika

    Elkészítése


    A hússzeleteket megmossuk, enyhén kiveregetjük, sózzuk, lisztbe forgatjuk és a felforrósított zsírban mindkét oldalát megsütjük. A zsírból kiszedve lábasba helyezzük, és melegen tartjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és a visszamaradt sütőzsírban aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, és felengedjük vízzel, vagy ha van, csontlével, beforraljuk és az elősütött szeletekre öntjük. Hozzáadjuk a szeletekre vágott paradicsomot és zöldpaprikát, fedő alatt puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a habarást, a tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük. Ha a hús megpuhult, kiszedjük, a pörköltalapot behabarjuk, kiforraljuk, ha szükséges utánaízesítjük, szűrőn átszűrjük.

    Körete szárnyasmáj rizottó

    Hozzávalók



  • 200 g rizs


  • 300 g csirkemáj


  • 100 g gomba


  • 100 g zöldborsó


  • 30 g zsír


  • 30 g vaj


  • 30 g vöröshagyma


  • 1 csomó petrezselyemzöld


  • 80 g reszelt sajt


  • só, majoránna, őrölt bors

    Elkészítése


    Elkészítjük a párolt rizst. A gombát, a csirkemájat 0,5 x 0,5 cm-es kockára, a petrezselymet és a vöröshagymát finomra vágjuk. A zöldborsót sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A felolvasztott zsírban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a csirkemájat, az egészet gyorsan lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával és a finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Hozzákeverjük a zöldborsót és a párolt rizst, valamint a reszelt sajt felét.
    Tálaláskor a rizottót kivajazott formába nyomjuk, a tál közepére borítjuk, mellérakjuk a megpárolt szeleteket, majd ezeket bevonjuk a felforrósított mártással, végül megszórjuk finomra vágott petrezselyem zölddel.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top