Hozzávalók
• 300 g körte
• 150 g gépsonka
• 20 g kristálycukor
• 80 g zellergumó
• 50 g dióbél
v1/2 citrom leve
Hozzávalók az öntethez
• 2 dl majonéz
• 0,5 dl tejszín
• 100 g paradicsom
• só, csípős mustár, fűszerpaprika
Elkészítése
A nem túl érett, még kemény körtéket megmossuk, meghámozzuk, kisebb cikkekre vágjuk, és magházukat eltávolítjuk. A körtéket 3 dl forró, cukros vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük és lehűtjük. A megtisztított zellert és a gépsonkát vékony csíkokra, a dióbelet durvára vágjuk. Keverőtálban a zellercsíkokat meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a sonkát és a körtét, óvatosan összekeverjük, majd üvegtálkába vagy széles szájú kehelypohárba egyenletesen elosztjuk, díszítjük paradicsomcikkekkel és hűtőbe tesszük. A majonézt összekeverjük a tejszínnel – de csak annyival, hogy átvonóképes legyen – ízesítjük citromlével, mustárral, kevés fűszerpaprikát keverünk el benne, és átvonjuk vele a salátát. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.