Hozzávalók 4 személyre:
– 3 dkg felaprított mogyoró
– 4,5 dl tej
– 10 dkg cukor
– 1 zacskó vaníliás cukor
– csipetnyi só
– 7-8 dkg búzadara
– 1 tojás
– 1 nagy alma
– 2-3 evőkanál citromlé
– 1/4 l almalé
– 1/4 teáskanál fahéj
– 1 teáskanál étkezési búzakeményítő
– a díszítéshez esetleg mentalevél
Elkészítés:
A mogyorót serpenyőben szárazon aranybarnára pirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A tejet 4 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval elforraljuk és levesszük a tűzhelyről. A mogyoróból egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a búzadarával együtt állandó keverés mellett a tejhez adjuk. Még egyszer felforraljuk, majd félrehúzzuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját a forró búzadarába vegyítjük, majd a kemény habbá vert fehérjét is belekeverjük. 4 darab, kb. 1 dl-es formát vagy üvegpoharat hideg vízzel kiöblítünk, és betöltjük a mogyorós darapudingot. Kihűtjük majd hűtőszekrénybe állítjuk.
A megmosott almát félbevágjuk, magházát kiemeljük. Az alma egyik felét cikkekre, a másik felét kockákra vágjuk. A citromlevet 2 evőkanál vízzel felforraljuk. Beleszórjuk az almacikkeket és –kockákat, majd alacsony hőfokon, kb. 2 perc alatt nem túl puhára pároljuk. A párolt almát hűlni hagyjuk. A maradék cukrot serpenyőben, közepes hőfokon megolvasztjuk és karamellt készítünk belőle.
Felöntjük az almalével, és addig keverjük, míg a karamell felolvad, majd belevegyítjük a fahéjat. A keményítőt 1 evőkanál vízben csomómentesen elkeverjük. A karamellt felforraljuk, és a tűzhelyről levéve besűrítjük a feloldott étkezési keményítővel. Összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.
A darapudingot a formákból kiborítjuk, és a párolt almacikkekkel, illetve –kockákkal, valamint a karamellszósszal kistányérokra elosztjuk. A félretett mogyoróval meghintve, esetleg mentalevelekkel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 40 perc, adagonként kb. 1550 joule energiát (370 kalóriát) tartalmaz.
Jó étvágyat!