Hozzávalók 4 személyre:
– 6 vékony (7 dkg-os) szelet sertéshús (comb)
– 1 evőkanál közepesen erős mustár
– 6 szelet (2 dkg-os) bacon
– 80 dkg savanyú káposzta
– 3 evőkanál olaj
– 1 evőkanál paradicsompüré
– 1 dl száraz fehérbor
– 5 dl zöldség erőleves (kockából)
– 1 piros húsú paprika
– 2 fej vöröshagyma
– 8-10 borókabogyó
– kb. 1 dl almalé
– 2 zacskó (4 adagos) burgonyapüré-por
– cukor
– 1 csokor petrezselyemzöld
– kb. ˝ dl tejszín
– 1-2 evőkanál ételsűrítő
– édesnemes pirospaprika
– só
– bors
– fogvájó vagy hurkapálcika
– sütőpapír
Elkészítés:
A hússzeleteket sóval, borssal megszórjuk, mustárral bekenjük. Ráfektetjük a baconszeleteket, mindegyikre 3 dkg savanyú káposztát halmozunk, feltekerjük, és fogvájóval összetűzzük.
A tekercseket 2 evőkanál felhevített olajon serpenyőben körös-körül jól megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és rövid ideig így pároljuk. Felöntjük a borral és a levessel, és fedő alatt kb. még 45 percig főzzük.
Közben a paprikát kicsumázzuk, megmossuk, feldaraboljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felaprítjuk, majd a maradék felforrósított olajon a paprikával együtt pároljuk.
Hozzáadjuk a maradék savanyú káposztát és a borókabogyót. Kb. 4 percnyi párolás után beleöntünk 1 dl vizet, hozzáadjuk az almalevet, és további kb. 10 percig főzzük. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük.
A burgonyapüré-port a zacskó hátoldalán található útmutató szerint tejjel vegyített forró vízben fakanállal elkeverjük. Kb. 1 percnyi állás után még egyszer jól megkeverjük, majd csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsire halmokat nyomunk belőle.
A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és a burganyapüré-halmokat 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 12-15 percig sütjük. A petrezselyem zöldjét jól megmossuk, lerázzuk és felaprítjuk.
A töltött tekercseket az edényből kivesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt lébe belekeverjük a tejszínt, felforraljuk, majd beleszórjuk az ételsűrítőt, és tetszés szerint sóval, borssal, paprikával ízesítjük.
A burgonyapüré-halmokat, a savanyú káposztát és a hústekercseket tálra tesszük, a tejszínes mártással leöntjük.
Végül petrezselyemmel megszórjuk.
Elkészítési idő 1 óra, adagonként 2810 joule energiát (670 kalóriát) tartalmaz.
Jó étvágyat!