Újházy tyúkhúsleves
Hozzávalók
150 g sárgarépa
120 g petrezselyemgyökér
80 g zellergumó
50 g vöröshagyma
100 g kelkáposzta
50 g gomba
100 g kelvirág
150 g mirelit zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
1 csomó petrezselyemzöld
egész bors, só
120 g finom metélt
Elkészítése
A tyúkot előkészítjük, (a tolltokokokat eltávolítjuk, megperzseljük, majd a zsigereket kiszedve alaposan megmossuk), megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot és lassan egyenletesen főzzük.
Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a finom metéltet, forró sós vízben főzzük meg a zöldborsót, és tálalásig tartsuk melegen. A petrezselyemzöldet vágjuk finomra. A kész levest a tűzről levesszük, pihentetjük” kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk a tyúkot negyedekre, a zöldséget, a gombát gyufaszál vastagságúra vágjuk. A levest merőkanállal merve levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a szeletelt zöldségeket, a zöldborsót, és a finom metéltet. Rámerjük a forró levest és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.
Harcsa káposztával, székely módra
1000 g savanyúkáposzta
50 g zsír
100 g füstölt szalonna
50 g liszt
4 dl tejföl
1 csomó kapor
60 g vöröshagyma
600 g harcsafilé
só, fűszerpaprika
Elkészítése
A káposztát megmossuk, és kevés vízzel feltesszük főni. A harcsafilét felszeleteljük, besózzuk. A vöröshagymát és a kaprot finomra, a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, és a káposztához adjuk. Ha a káposzta megfőtt, magyaros rántással berántjuk a felolvasztott zsírban a lisztet világos barnára pirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, tovább pirítjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, a finomra vágott kaprot, hideg vízzel felengedjük, és a káposztához adjuk.
A káposzta tetejére rakjuk a besózott halszeleteket, és lefedve, előmelegített sütőben a halat készre pároljuk. A szeleteket levéve a káposztáról, a káposztához adjuk a tejfölt, átforraljuk és forrón tálaljuk oly módon, hogy a tál aljára rakjuk a káposztát, rá a halszeleteket, majd tejföllel és paprikás zsírral díszítjük.
Hozzávalók
4 db nagyobb narancs
30 g porcukor
400 g vanília jégkrém
1 dl tejszín
1 dl triple sec vagy maraschino likőr
10-15 szem rumos meggy
Elkészítése
A megmosott narancsokat éles késsel meghámozzuk, a fehér réteget is eltávolítjuk, hogy ne legyen keserű. Vékony szeletekre vágjuk, és a porcukorral, likőrrel meglocsolva, rétegesen lerakjuk egy üveg- vagy porcelántálba. Befedjük, és legalább 2 órára hideg helyre tesszük. Tálaláskor 4 mélyebb üvegkelyhet kibélelünk a narancsszeletekkel, a maradékot egyenletesen szétosztjuk a kelyhek alján, rátesszük a fagylaltot (ha nincs fagylaltkanalunk, egy teáskanalat meleg vízbe mártva végezzük a műveletet), majd a felvert tejszínhabbal és a rumos meggyel díszítjük.